27 Eylül 2019 09:36

Ürdün'de öğretmenlerin grevi sürüyor, hükümet adım atmıyor

Ürdün'de öğretmenlerin ücret artışı talebiyle başlattığı genel grev 5 Eylül'den bu yana sürerken hükümet anlaşma konusunda adım atmıyor.

Fotoğraf: Laith Joneidi/AA

Paylaş

Ürdün’de öğretmenlerin ücret artışı talebiyle başlattığı genel grev ders döneminin dördüncü haftasında devam ederken, hükümet anlaşma konusunda adım atmıyor. Veliler ise çocuklarını okula göndermeleri yönündeki çağrıları öğretmenlere destek olmak için reddediyor.

Taraflar arasında bir kaç defa soruna çözüm bulmak amacıyla görüşmeler yapılsa da Ürdün hükümeti öğretmenleri grevden vazgeçirecek ve krize çözüm üretecek bir yol henüz bulabilmiş değil. 

Öğretmenler, 5 Eylül'de düzenledikleri eyleme güvenlik güçlerinin saldırısı nedeniyle Başbakan Ömer er-Rezzaz hükümetinin sorumlu olduğunu ifade ediyor.

"HÜKÜMET HER VATANDAŞA GÜVENCE SAĞLAMAK ZORUNDA"

Ürdün Meclisindeki Islah Grubu Milletvekili Salih el-Armuti, hükümetin artık bir karar alması gerektiğini söyledi. "Hükümet yetki sahibidir ve her vatandaşa güvence sağlamak zorundadır" diyen Armuti, Ürdün Öğretmenler Sendikası'nın talebinin meşru olduğunu ve medyada sendikaya karşı başlatılan kampanyanın muhtemel sonuçlarından endişe duyduğunu dile getirdi.

NEMA Stratejik Araştırmalar Merkezi Faris Berizat, "Hiç kimse toplumların başarısının temeli olan öğretmenlerin ekonomik durumlarının iyileştirilmesin yanı sıra performanslarının ve okul ortamının iyileştirilmesine ihtiyaç duyulduğunu inkar edemez" dedi.

HÜKÜMET KRİZİ ÇÖZMEYE NİYETLİ Mİ?

Ürdün Üniversitesi Siyaset Bilimi Öğretim Üyesi  Bedir el-Madi ise tarafların haklarını koruyacak bir çözüm bulma noktasında hükümetin ciddi olmadığını belirterek, "Ya hükümetin bu sorunu çözmeye niyeti yok, ya bu konuda karar merci değil yahut da Ürdün üzerinde söz sahibi daha etkili aktörler var" ifadelerini kullandı.

Ülkede 2011'de kurulan Ürdün Öğretmenler Sendikasının 140 bin üyesi bulunuyor. Ürdün Öğretmenler Sendikasının çağrısıyla ücretlerine hak edilen yüzde 50 zammın yapılması için greve çıkan öğretmenlerin talebi ülke ekonomisi ve bütçe açığı gerekçe gösterilerek reddediliyor. Hükümet, öğretmenlerin performanslarını değerlendirme ve buna göre hak ettikleri artışı yapmayı dayatıyor.

Resmi verilere göre, ülkedeki 3 bin 870 devlet okulunda 1,5 milyon öğrenci eğitim alırken, 80 bin de öğretmen görev yapıyor.

NE OLMUŞTU?

Amman'da binlerce öğretmen, maaşlarına zam yapılması talebiyle 5 Eylül'de eylem düzenlemiş, güvenlik güçleri eyleme göz yaşartıcı gaz ile saldırmıştı. Bunun ardından öğretmenler, 8 Eylül'de zam talebiyle ülke çapında süresiz greve başlamıştı. Ürdün Öğretmenler Sendikası Başkan Yardımcısı Nasır en-Nevasara da düzenlediği basın toplantısında, maaşlarına artış talepleri yerine getirilene ve 5 Eylül'de düzenlenen eylemde öğretmenlere yapılan müdahalenin sorumluları hesap verene kadar hiçbir öğretmenin derslere girmeyeceğini bildirmişti. 

Ürdün Başbakanı Ömer er-Rezzaz, 10 Eylül'de öğretmenlere "grevi sonlandırıp diyalog masasına oturmaları" açıklamasında bulunmuştu. Eğitim Bakanı Velid el-Maani, 19 Eylül'de yaptığı açıklamada, hükümetin Öğretmenler Sendikasına “yıl başından başlamak üzere öğretmenlerin maaşlarında iyileştirmeye gidilmesini öngören” yeni bir teklifte bulunduğunu dile getirmişti. 22 Eylül'de açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cumane Guneymat da “Şu aşamada bizi ilgilendiren grevin sonlandırılması ve öğrencilerin okullarına geri dönmesi. Hükümet, Ürdün Öğretmenler Sendikası ile masaya oturmaya hazır” açıklaması yapmıştı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sayıştay raporunda şehir hastanesi skandalı: Paralar halk sağlığına değil şirketlere

SONRAKİ HABER

Turizm işçilerinin mağduriyeti Meclis gündemine taşındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...