27 Eylül 2019 09:19

Sayıştay raporunda şehir hastanesi skandalı: Paralar halk sağlığına değil şirketlere

Sayıştayın Sağlık Bakanlığına dair hazırladığı 2018 rapaorunda ödemelerin kayıt dışı kaldığı, olmayan birime garanti ödeme yapıldığı, denetimlerin ihmal edildiği gibi skandallar ortaya çıktı.

Sayıştay logosu - Cebine para koyan adam fotoğrafı: Pixabay - Kolaj: Evrensel

Paylaş

Sayıştayın açıkladığı, Sağlık Bakanlığına ait 2018 yılı denetim raporunu inceleyen Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, raporda ağırlıklı olarak yer alan şehir hastanelerine ilişkin tespitleri değerlendirdi.

Şehir hastanelerine yapılan ödemelerin kayıt dışı kaldığını, şehir hastanelerine ilişkin finansal kiralama işleminin uygun muhasebeleştirilmediği için borcun gizlendiğini, olmayan birime garanti ödeme yapıldığını kaydeden TTB Merkez Konseyi, rapora göre Sağlık Bakanlığının yasaya aykırı şekilde şirketlerin borcunu üstlendiğinin görüldüğüne dikkat çekti.  

Sayıştay raporunda yer alan usulsüzlüklere ilişkin olarak TTB’nin değerlendirmesi şöyle:

ÖDEMELER KAYIT DIŞI, BORÇLAR GİZLENMEKTE

Sözleşmesi imzalanarak taahhüde bağlanan şehir hastanelerinden bazılarına ait taahhüt tutarlarının muhasebeleştirilmediği ve kayıt dışı kaldığı görülmüştür. Ayrıca taahhüt tutarlarının da muhasebe sisteminde izlenmediği anlaşılmıştır. Şehir hastaneleri finansal kiralamadır, uygun muhasebeleştirilmediği için borç gizlenmektedir

DENETİM İHLAL EDİLMİŞ

Şehir hastaneleri sözleşmelerine ek “ödeme mekanizması” başlıklı EK-18’inde belirlenen ve idare tarafından görevli şirkete taahhüt edilen talep garantilerinin muhasebeleştirilmediği ve bilanço dipnotlarında gösterilmediği tespit edilmiştir. Sayıştaydan sözleşmelerin gizlenmesi uluslararası denetim standartlarının ihlalidir.Fizibilite analizlerindeki hatalar nedeniyle talep garantilerine yapılan ödemeler kamu zararıdır.

EKSİK, KALİTESİZ TIBBİ ALET

Şirketler eksik, kullanışsız, kalitesiz tıbbi alet teslim etti, kabul komisyonları tutanak tutmadı, şirketlere yaptırım uygulamadı. Şirket tarafından hastaneye teslim edilen cerrahi setlerin bir kısmının hekim tespitlerine göre kullanımının mümkün olmadığı, bir kısmının ise kullanıcılar tarafından uygun kalitede bulunmaması nedeniyle kullanılamamaktadır.Cihazların bir kısmı sağlık personelinin ihtiyacını karşılar nitelikte değil.

ŞANTİYEYE ÖDEME YAPILMIŞ

Adana, Manisa ve Elazığ Şehir Hastanelerinin yer aldığı yerleşkelerin bir bölümünün şantiye halinde olması nedeniyle, idare tarafından kullanılamadığı, bu alanlarda işçi barakaları ile iş makineleri bulunduğu ve bu alanlarda inşaat faaliyetleri dolayısıyla yer ve bahçe bakım hizmetlerinin sunulamadığı ancak bu hizmete ilişkin hizmet bedelinin tam olarak ödendiği görülmüştür.

ŞİRKETLERE DÖVİZ CİNSİNDEN KORUMA

“Kullanım bedeli” hesaplanırken, şirket tarafından döviz cinsinden sağlanan kredilerin yanı sıra, sözleşme gereği şirketin sağlamak zorunda olduğu öz kaynak tutarı için de döviz kuru fiyat güncellemesi yapıldığı görülmüştür.

OLMAYAN BİRİME GARANTİ ÖDEME

Elazığ Şehir Hastanesinde tüp bebek birimi bulunmamasına rağmen, laboratuvar hizmetleri altında tüp bebek birimi için garanti bedeli ödendi.

AYNI HİZMETE FARKLI FİYAT

AYRICA; denetimlerde, tıbbi atık alt kalemi için, en düşük birim fiyat ile en yüksek birim fiyat arasında yüzde 830 fark olduğu; tıbbi olmayan atık alt kalemi için en düşük birim fiyat ile en yüksek birim fiyat arasında yüzde 1849 fark olduğu görülmektedir.Ameliyat seti alt kalemi için, en düşük birim fiyat ile en yüksek birim fiyat arasında yüzde 1268 fark olduğu; ameliyathane sterilizasyonu alt kalemi için en düşük birim fiyat ile en yüksek birim fiyat arasında yüzde 3 bin 469 fark olduğu görülmektedir

HER ŞEY ŞİRKET İÇİN

  • Sözleşmeyi ihlal eden, işini yapmayan şirkete Sağlık Bakanlığı tazminat ödeyecek
  • Trijenerasyon üniteleri ve heliportlar teslim edilmedi, ancak bedelden bu eksiklikler düşülmedi
  • Şirketlerin ödemesi gereken damga vergisini de Sağlık Bakanlığı ödedi
  • Dağıtım şirketinin yapmadığı trafoyu Sağlık Bakanlığı yaptı, bedelini tahsil etmedi

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ege Denizi'nde 3.9 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

Ürdün'de öğretmenlerin grevi sürüyor, hükümet adım atmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...