27 Eylül 2019 07:15

Erdoğan’ın 'güvenli bölge' planı: Yabancı fonlarla 200 bin konut!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın BM Genel Kurulu’nda anlattığı 'güvenli bölge' planına dair planın ayrıntıları ortaya çıktı: Yabancı fonlarla 200 bin konut!

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda anlattığı güvenli bölge planına dair detaylar ortaya çıkmaya başladı. Plana göre Suriye’nin kuzeyinde, 5 bin nüfuslu 140 adet köy ile 30 bin nüfuslu 10 ilçeden oluşan yerleşim alanı oluşturulacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Tüm ülkeleri Suriye ile ilgili çabalarımızı desteklemeye çağırıyorum” diyerek çağrı yapmıştı. Erdoğan, “Niyetimiz, ilk etapta 30 kilometre derinliğinde ve 480 kilometre uzunluğunda bir barış koridoru tesis ederek uluslararası toplumun desteğiyle burada 2 milyon Suriyelinin iskanını sağlamaktır” demişti.

​Plana göre, Suriye’nin kuzeyinde Türkiye sınırında oluşturulacak güvenli bölgede 1 milyon Suriyeli nüfusun yerleştirileceği 5 bin nüfuslu 140 adet köy ile 30 bin nüfuslu 10 ilçeden oluşan yerleşim alanı oluşturulacak.

1 köy yerleşimi için 590 bin metrekare, 140 köy için 82.6 milyon metrekare, 1 ilçe için 1 milyon metrekare, 10 ilçe için 10 milyon metrekare, toplamda 92.6 milyon metrekare arazi büyüklüğüne ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca tarımsal amaçlı arazi dağıtım için ise 140 milyon metrekare arazi büyüklüğüne ihtiyaç var.

Erdoğan’ın sunduğu plana göre 200 bin konut yabancı fonlarla oluşturulacak. 1 milyon kişilik yerleşimin inşaat maliyeti yaklaşık 150 milyar 965 milyon 400 bin lira tutuyor. Yerleştirilecek nüfusun 2 milyon olması halinde maliyet de bu oranda artacak.

GÜVENLİ BÖLGENİN SINIRLARI YPG’NİN KONUMUNA GÖRE BELİRLENECEK

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey de New York'ta düzenlediği basın toplantısında güvenli bölge tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu:

“Türkiye ile bu konuda bir süredir çalışıyoruz. Birçoğunuzun bildiği gibi 2014'te IŞİD karşıtı koalisyonun parçası olarak Suriye'ye girdik, buraya daha sonra Arap savaşçıların da katıldığı SDG de dahil oldu ve çok etkiliydi.”

Jeffrey, tüm taraflarla güvenli bölge teklifini görüştüklerini ve buna YPG güçlerinin ve ağır silahların konum ve faaliyetlerine göre farklı mesafelere çekilmesinin de dahil olduğunu aktardı:

“Detaylar üzerinde çalışılıyor ama birçok askeri prensip konusunda anlaşmaya varıldı. Güvenli bölgenin belirli derinliklerinden bahsedemem çünkü şimdilik bölgeden bölgeye kuzeydoğuda sadece üçte birini görüştük. Bunu üç bölüm halinde yapıyoruz ve şimdi sadece üçte birini yaptık. Bölgeden bölgeye şu ya da bu nedenle değişiyor ve buna üçüncü ülkenin askeri güçlerinin güvenliği ya da orada dolaşan diğer güçler de dahil. Faaliyete bağlı olarak, YPG'nin geri çekilmesi, ağır silahların çekilmesi, ABD-Türkiye ortak devriyesi ve hava hareketine bağlı değişken derinlikler var.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Diyarbakır'da devlet hastanesinde çalışan kadına yönelik saldırı protesto edildi

SONRAKİ HABER

Aliağa Belediyesinde direnen işçiler: “Mehmet Emin Şavur mücadelemizde yaşayacak”

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...