27 Eylül 2019 07:19

Hazine ve Maliye Bakanlığı: Deprem için toplanan vergileri biz bilmiyoruz

CHP Milletvekili Alpay Antmen: "Deprem için toplanan katrilyonları kim harcadı nasıl, nereye harcadı? Şu anda bilen yok."

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İstanbul depremi sonrasında önlemlerin ve altyapının, yaşanabilecek daha büyük bir deprem karşısında yetersiz olduğunun ortaya çıkmasıyla kamuoyunda, deprem vergilerinin nereye harcandığı tartışması alevlendi. 

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen açıklama yaparak deprem vergilerini, ne kadar toplandığını, nereye harcandığını sorduklarını ancak 1 yıldır yanıt alamadıklarını belirterek “Yaklaşık bir yıl önce Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a çok net, yorumsuz sormuştuk. ‘1999'dan 2018 yılına kadar toplanan paranın ne kadarı depremlerin vereceği zararları önlemek için kimler tarafından ne şekillerde harcanmıştır?​’ Onlar da ‘Biz bilmiyoruz İçişleri Bakanlığı bilir’ dedi. Biz daha sonra CİMER aracılığı ile gene sorduk. Cevap veren yok. Kimse bilmiyor. Deprem için toplanan katrilyonları kim harcadı nasıl, nereye harcadı? Şu anda bilen yok. Bu durum iktidarın ayıbıdır. Bu durum milyonların hayatının, can ve mal güvenliğinin hiçe sayıldığının ispatıdır. Vatandaştan alınan deprem vergileri vatandaşa değil yandaşa harcanmış. Korkuları budur. Yoksa çıkıp açıklasınlar kalem kalem nereye harcandı. 2002’de Başbakan Bülent Ecevit 60 milyar, yani eski para ile 60 katrilyondan fazla deprem vergilerinden toplanan ayrı bir bütçe bıraktı bu iktidara. Ancak o para da, aradan geçen 18 yılda toplanan deprem vergileri de ortada yok” dedi.

ANTMEN’İN, 2018 YILINDA BERAT ALBAYRAK’A SORDUĞU SORULAR

  1. Depremin zararları için ne kadar harcanmıştır?                                                                              
  2. Depremden korunmak için hangi önlemler alınmıştır?
  3. 1999'dan 2018 yılına kadar toplanan paranın ne kadarı depremlerin vereceği zararları önlemek için kimler tarafından ne şekillerde harcanmıştır?
  4. Bahsi geçen kaynak deprem dışında kullanılmış mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
  5. Depremin yaratacağı zararları önlemek hususunda kaç kalem vergi cinsi üzerinden para toplanmaktadır?
  6. 3 Kasım 2002'ye kadar depremin zararlarını önlemek için toplanan ve hazinede bulunan para ne kadardır? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

Ailelerin Öcalan ile görüşme başvurusu reddedildi

SONRAKİ HABER

Ege'de mültecileri taşıyan bot battı: 5’i çocuk 7 mülteci yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...