27 Eylül 2019 06:26

Norveç'te Foodora işçilerinin grevi yaygınlaşıyor

Norveç'te Foodara işçilerinin grevi devam ediyor. Greve katılımlar her geçen gün artıyor.

ARŞİV | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ

Norveç’in başkenti Oslo'da Foodora adlı yemek teslimatı yapan şirkette çalışan işçilerin 20 Ağustos günü başlattıkları grev yeni katılımlarla yaygınlaşıyor.

Merkezi, Almanya'nın Berlin kentinde bulunan Foodora, 15 ülkede 36 bin restorandan evlere yemek teslimatı yapıyor. 2015 yılında Norveç'te faaliyete geçen şirkette 600 civarında işçi çalışıyor. Foodora'da çoğunluğu göçmen yaş ortalaması 25 olan işçiler, haftada 16 saat çalışıyor. Yemek teslimatını kendi bisikletleri ile yapıyorlar.

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ İÇİN MÜCADELE EDİYORLAR

Nakliyat İşçileri Federasyonu, 3 yıldan beri Foodora ile toplu iş sözleşmesi yapmak için mücadele ediyor. İşveren toplu sözleşme görüşmelerine yanaşmayınca 21 Ağustos’ta grev kararı aldı ve 102 işçi greve başladı. Sayıları gün geçtikçe artan grevdeki işçilerin sayısı 142'ye yükseldi. Sendika, 53 işçiyi daha grev kapsamına almayı, Trondheim ve Bergen kentlerindeki işçileri de greve katmayı planlıyor.

İşçilerin talebi ücretlerinin artırılması ve işte kullandıkları kendi bisikletleri için ödeme yapılması.

BİSİKLETLERİYLE GÖSTERİ YAPIYORLAR

Grevdeki işçiler her gün il merkezindeki Youngtorget Meydanı'nındaki işçi anıtı önünde toplanıyor, bisikletlerini sürerek il merkezinde tur atıyorlar.

İşçi Sendikaları Federasyonu LO önüne küçük bir bisiklet tamir atölyesi kuran işçiler, Oslo halkının bisikletlerini tamir ediyor.

LO İkinci Başkanı Peggy Hessen Folsvik, grevci işçilerin alışılmışın dışında işçi sınıfı hareketinin yabancısı olduğu etkinlikler yaptıklarını belirterek “Sosyal medyada aktifler ve sarı yeşil yelekleriyle ve zil çalarak bisiklet sürüyor ve Osloluların alkışlarını alıyorlar” dedi.

ILO'DAN GREVCİLERE DESTEK

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Genel Direktörü Guy Ryder de, grevcileri ziyaret ederek destek mesajı verdi. Grevcilerle görüştükten sonra medyaya açıklamalarda bulunan Ryder, ”Foodora ulaklarıyla konuşmak çok ilginçti. Alışık olduğumuz bir şey için, toplu sözleşme için mücadele ediyorlar. Bu insanlar dünyada yeni gelişmekte olan bir ekonomiyi temsil ediyorlar” dedi.

Oslo'daki grevin sonuçlarının sadece greve katılanlar için değil Norveç dışında da etkisinin olacağını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Kandilli Rasathanesi Müdürü: Bilemediğimiz tek şey depremin zamanı

SONRAKİ HABER

Depremde çalışmayan Türk Telekom 10 GB bedava internet verecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...