27 Eylül 2019 04:21

Trump 28 liderle görüştü; Erdoğan’la sadece poz verdi

ABD Başkanı Donald Trump, BM görüşmeleri süresince 28 farklı ülke lideriyle bir araya geldi; F-35, S-400, Suriye gibi gerilim konuları yaşadığı Erdoğan ile sadece poz verdi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan BM toplantısında F-35, S-400, Patriot alımı, Suriye’de güvenli bölge gibi konularda ABD yönetimine tepki gösterirken, Trump’ı bu tepkinin dışında tutması sonuçsuz kaldı. İki lider ciddi bir temasta bulunmadı. Görüşme, telefon ve poz vermekle sınırlı kaldı. ABD Başkanı’nın Trump’ın 28 farklı ülke lideriyle görüşmesi dikkat çekti.

GÖRÜŞMESİ BEKLENİYORDU

Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu için ABD’nin New York kentine giden AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki yoğun diplomasi trafiğine rağmen ABD Başkanı Donald Trump’la resepsiyon dışında bir araya gelmedi. Erdoğan’ın güvenli bölgeden Patriot alımına kadar birçok konuyu Trump ile yüz yüze görüşeceği öne sürülüyordu. Ancak Erdoğan’ın ABD de olmasına rağmen ikilinin sadece bir telefon görüşmesi yapması dikkati çekti.

ABD ziyaretinin son günü gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ‘Trump ile bir görüşmeniz oldu mu’ sorusuna, “Bu seneki resepsiyon çok kısa ve özet geçti. Zaten resepsiyon fotoğraf çekimlerinden önceydi. Hemen orada görüşmemizi yapıp fotoğraf çekimi esnasındaki görüşmeden sonra müsaade alıp ayrıldık.” Şeklinde cevap vermesi dikkat çekti.

TRUMP 28 LİDERLE GÖRÜŞTÜ

ABD Başkanı Donald Trump, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi. Trump, BM Genel Kurul toplantısında görüşme yaptığı ülkeleri de saydı. 3 gün süren BM görüşmelerinin özetini yapan Trump; Pakistan, Polonya, Yeni Zelanda, Singapur, Mısır, Güney Kore, Birleşik Krallık, Hindistan, Irak, Arjantin, Almanya, Brezilya, Fransa, Japonya, Ukrayna, El Salvador, Honduras, Suudi Arabistan, Bahreyn, Kuveyt, Katar, Umman, Birleşik Arap Emirlikler, Şili, Kolombiya, Ekvator ve Peru ile görüşme yaptığını söyledi.

ABD’YE VERİLEN SÜRE DEVAM EDİYOR

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan güvenli bölgenin biran evvel kurulması gerektiğini söyleyerek ABD’ye operasyon için verdiği iki haftalık sürecin işlemeye devam ettiğini söyledi.

Erdoğan şöyle dedi: 480 kilometre uzunluğundaki bu Güvenli Bölge planlamamız aslında Trump’ın da ifade ettiği 20 mil anlayışını kapsayan bir derinliktir. Planlı bir çalışmayla 1 ila 2 milyon civarında Suriyeliyi buraya yerleştirme şansımız olabilir. Burada 150 ila 400 metrekare arasındaki alanlarda yerel mimari ile yapılmış ve ekip biçilebilecek bahçenin, icabında hayvancılık yapılabilecek ahırların olduğu binalarla birlikte bu insanları çadırlardan ve konteyner kentlerden kurtaralım istiyoruz ki bizdeki Suriyelileri de buraya sevk edebiliriz. Burada özellikle başta ABD olmak üzere Rusya, Almanya, Fransa’nın bize gerekli desteği vermeleri lazım. Eğer bu destek gelirse biz de bunun inşaatla ilgili kısmını üstlenebilir ve yoğun bir çalışmayla burada bu işleri tamamlarız.

Erdoğan “ABD ile Güvenli Bölge müzakerelerinde hangi noktadayız? ABD’nin bizi oyaladığına, oyalama taktiğine dair düşünceniz devam ediyor mu? Özellikle şunu sormak istiyorum; Güvenli Bölge somut adımların atılması için 2 hafta süre vermiştiniz, bu süre hâlâ işliyor mu?​” sorusuna da şöyle dedi:  Bir kere bu takvim şu anda işliyor. Bu takvim işlerken sınır boylarında bütün tedbirlerimizi almış bulunuyoruz. Bu tedbirlerin yanında son dönemde bölgede uçaklarımızı da uçurduk. Uçaklarımız da bölgede uçmak suretiyle zaten bu sürece devam etmekte olduğumuzun sinyallerini verdiler. Yani uçaklarımızın burada uçuşu herhalde boşuna değil. Bu basit bir seyrüsefer de değil. Bununla birlikte, döndükten sonra da hemen ilgili arkadaşlarımızla bütün değerlendirmelerimizi yapmak suretiyle ne gibi adımlar atacağımızı daha önceki planlarımız çerçevesinde uygulamaya koyacağız. Çünkü Türkiye oyalanacak bir ülke değildir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Figen Yüksekdağ: Siyasi iktidar mahkemelerin üzerinden elini çekmeli

SONRAKİ HABER

Kıyı balıkçıları kredi borçlarına bir yıllık erteleme talep ediyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa