26 Eylül 2019 14:21

Denizli'de iklim eylemi: Mavi gezegen kırmızı alarm veriyor

Denizli'de yapılan iklim eyleminde, küresel iklim değişikliğinde kapitalist şirketlerin kâr arzusunun belirleyici olduğu ifade edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Büyük Menderes İnisiyatifi, Küresel İklim Eylem Haftası'nda basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "İklim değil sistem değişmeli" denildi.

Denizli'de Candoğan Parkı'nda Büyük Menderes İnisiyatifi bileşenlerinin düzenlediği basın açıklamasına, TMMOB- Denizli Çevre Komisyonu, Denizli Barosu Çevre Komisyonu, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerden temsilciler de katıldı. Basın açıklamasını okuyan Büyük Menderes İnisiyatifi Sözcüsü Mustafa Çallıca, küresel ısınmada kapitalist şirketlerin kâr arzusunun belirleyici olduğunu ifade etti. Paris iklim anlaşmasını hala imzalamayan ülkeler olduğunu belirten Çallıca, Türkiye'nin G20 ülkelerinden anlaşmayı imzalamayan tek ülke olduğunu belirterek devletlerin çoğunun Paris Anlaşması’nın yükümlülüklerine uymadığını söyledi.

"İKLİM DEĞİL SİSTEM DEĞİŞMELİ"

Çallıca, "Enerji tüketimi her geçen gün artıyor. Sera gazı salınımına ciddi katkı sağlayan endüstriyel hayvancılık ve kırmızı et tüketimi her geçen gün artıyor. Plansız, çarpık kentleşme ve ulaşım politikaları devam ediyor. Madenler ve enerji yatırımları için ormanlar, tarım alanları, tarihi ve kültürel varlıklarımız yok ediliyor. Kapitalist tüketim toplumu ile insanlık hem kendini hem de yerküreyi yok ediyor" uyarısında bulundu.

Çallıca, "İklim krizine karşı, iklim adaleti sesleri yükseltilmiştir. İklim adaleti eylemcileri küresel kapitalizmin iklim değişikliği üzerindeki etkisini vurgulamak üzere 'İklim değil sistem değişmeli' söylemini gündemleştirmiştir. Büyük Menderes İnisiyatifi olarak biz de Greta’nın çığlığına katılıyoruz, 'İklim değil sistem değişmeli' diyoruz" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından bileşen üyeleri ve eyleme katılarak destek veren yaşam alanı savunucuları, Makine Mühendisleri Odası Konferans Salonu'nda küresel iklim değişikliğine ilişkin kısa film gösterimi etkinliği düzenledi. (Denizli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bozcaada Habbele Koyu kıyısındaki çalışmaya tepki

SONRAKİ HABER

Burdur'da ücreti ödenmeyen işçi inşaatın çatısına çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa