26 Eylül 2019 08:59

Diyarbakır Kitap Fuarı yarın başlıyor | Yayınevleri, Kürtçe kitaplara ilgi bekliyor

28 Eylül- 6 Ekim tarihleri arasında 7’inci kez gerçekleştirilecek kitap fuarına 130 yayınevi katılacak.

Fotoğraflar: MA

Paylaş

Diyarbakır Kitap Fuarı yarın kapılarını açıyor. Bu yılki fuarda 20 Kürt yayınevi stant açacak. Bu yayınevleri arasında bulunan Aryen, Peywend, Nûbihar, Rûpel, Deng, Wardoz, Hîva, Morî, Lîs, Avesta, Sîtav, Dara, Ava, J&J ve Mezopotamya Vakfı, yeni çıkan Kürtçe kitapları stantlarında okurlarla buluşturacak. Yayınevi temsilcileri, Kürt yayınlarına daha fazla ilgi gösterilmesini istiyor. 

“OKUYUCUNUN MESAFESİ KALKTI”

Dara Yayınları Editörü Bawer Berşev, fuar hazırlıklarını tamamladıklarını söyledi. Türkiye’de OHAL ilanı ardından Kürt kurumlarının kapatılmasıyla birlikte Kürtçe kitapların satışının uzun bir süre düştüğünü ancak son üç yıldaki durağanlıktan sonra ilginin yeniden canlandığını aktaran Berşev, Kürt yayınevlerinin son bir yılda 60’a yakın Kürtçe kitap bastığını söyledi. 

Geçen yıl düzenlenen fuara gösterilen ilgiden memnun kaldıklarını dile getiren Berşev, fuarın kentte kültürel ve zihinsel katkılarda bulunduğunu ifade etti. Ekonomik krizden nasibini alan yayınevlerinin zorlu günler geçirdiğini ifade eden Berşev, Kürt yayınlarının bundan daha fazla etkilendiğini vurguladı. Kürt okurlara seslenen Berşev, Kürtçe kitaplara ilgi gösterilmesini ve Kürt yayınevlerinin okurlarının desteğiyle ayakta kalabileceğini dile getirdi.

"VERGİLER AŞAĞI ÇEKİLSİN"

Sor Yayınları Diyarbakır Temsilcisi Reşo Ronahî ise, kağıdın yanı sıra bir kitabı meydana getiren tüm malzemelerin ithal edildiğini ve maliyetin kazancı ortadan kaldırdığını kaydederek, kendilerinden alınan vergilerin aşağı çekilmesi gerektiğini ifade etti. Kitap satışlarında son dönemlerde yaşanan düşüşe, Kürtçeye yönelik endişelerin eklenmesiyle beraber Kürt yayıncılığının çok ciddi sorunlar yaşadığına vurgu yapan Ronahî, okurların destek vermesi gerektiği, aksi taktirde Kürt yayıncılığını bekleyen zor günlerin olduğunu kaydetti. Ronahî, devletin zaman zaman Türk yayınlarına teşvik fonları ile destek çıktığını, ancak Kürt yayınların bundan mahrum olduğunu dile getirdi. 

"ALTERNATİF DAĞITIM VE FUAR ARAYIŞI"

Kürt yayıncılığının dağıtım konusunda sorunlar yaşadığına dikkat çeken Ronahî, dağıtım şirketlerinin Kürtçe eserleri dağıtmayı tercih etmediğini söyledi. Türkçe yayıncılık yapanlar alternatif bir çözüm içinde olduğunu ve bir kooperatif kurma planlarının olduğunu aktaran Ronahî, ancak Kürt yayıncıların bu konuda halen somut bir adım atamadığını dile getirdi. Fuara 150 bin kişinin katılması beklediklerini söyleyen Ronahî, Kürt okurların sadece kitaplara değil fuar merkezinde düzenlenecek Kürtçe etkinliklere de ilgi göstermesi gerektiğini söyledi. Ronahî, Kürtçe için yapılan her çalışmaya sahip çıkılması gerektiğini belirtti. (Diyarbakır/MA)

ÖNCEKİ HABER

Bülent Şık’ın tam savunma metni: Çevre sağlığını korumak çocukları korumaktır

SONRAKİ HABER

İzmir'de çevre katliamına karşı çözüm tartışıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...