25 Eylül 2019 16:55

Isıtıcıdan tasarruf etmeyi uman Motala Belediyesi, yaşlılara "Battaniye alın" dedi

İsveç'te tasarruf için kurumlardaki ısıtıcıların sıcaklığını 3 derece düşürme kararı alan Motala Belediyesinin Başkanı Kore Friberg ”Yaşlılar üşümemeli, örneğin üzerlerine battaniye alabilirler” dedi.

Motala Belediye Başkanı Kore Friberg | Fotoğraf: Moderaterna i Motala/Facebook

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç’in Motala kentinde belediyenin aldığı tasarruf önlemleri kapsamında kurumlardaki ısıtıcaların sıcaklığı 3 derece düşürülecek. Karardan yaşlılar evinde kalanlar da etkilenecek. Eleştirileri yanıtlayan Moderat (Muhafazakar) Partili Motala Belediye Başkanı Kore Friberg'nin ”Yaşlılar üşümemeli, örneğin üzerlerine battaniye alabilirler” demesi tepkilerin daha da artmasına neden oldu.

Geçtiğimiz yıl Motala Belediyesi 20,2 milyon kron açık verdi. Belediye Meclisi, açığın kapatılması için bir dizi tasarruf önlemlerini yürürlüğe koymayı kararlaştırdı. Alınacak önlemler arasında belediyeye ait kurumlar ve yaşlılar evlerinde kaloriferler sıcaklığının 23 dereceden 20 dereceye düşürülmesi de bulunuyor. Yaşlılara akşamları belediyenin lokantasında hazırlanan sıcak yemek yerine mikrodalga fırında ısıtılacak hazır yemekler verilecek.

Belediyenin kararına yaşlılar evinde kalanlar ve yakınları ile personel tepki gösterdi. İsveç Emekliler Örgütü (PRO) Başkanı Christina Tallberg de, yaşlıların daha az hareket ettikleri için daha fazla ısıya gereksinim duyduklarını söyledi.

"BAŞKANIN AÇIKLAMASI AŞAĞILAYICI"

Belediye Başkanının çözüm olarak yaşlılara battaniye kullanmasını önermesine tepki gösteren Tallberg, ”Başkanın açıklaması aşağılayıcı ve ne konuştuğunu bilmediği izlenimini veriyor. Yaşlılar evlerinde kalan yaşlılar, barınma yerleri, bakım ve yemek için yüksek ücretler ödüyor, emekli maaşlarından da vergi ödüyor” dedi.

Sol Parti de, tasarruf önlemleri ve Belediye Başkanının çözüm önerisine tepkili. Sol Parti, belediye meclisine politikacıların harcırahlarının düşürülmesine önerdi ancak öneri tüm partilerin oylarıyla reddedildi.

SOSYAL MEDYADAN TEPKİ YAĞDI

Belediyenin aldığı karara ve Belediye Başkanının battaniye önerisine sosyal medyadan tepki yağdı. Sosyal Demokrat İşçi Partili Enerji Bakanı Anders Ygeman, Twitter hesabından ”Pratikte Moderat refah toplumu politikası” diyerek alınan tasarruf kararlarına tepki gösterdi.

Sanatçı Thomas DiLeva da, ”Belediye tasarruf ettiğinde Motala'daki yaşlılar için soğuk bir kış olacak. Sıcaklık 3 derece düşürülecek ve akşam sıcak yemek verilmesi durdurulacak. Bu oldukça hastalıklı” dedi.

ÖNCEKİ HABER

TYS’den 26 Eylül Dil Bayramı kutlaması

SONRAKİ HABER

MMO: Asansörlerin kamusal denetimini kaldırmak kabul edilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa