25 Eylül 2019 15:49

İsveç'te Onur Yürüyüşü'nü engellemek isteyen Nazilere ceza verildi

İsveç'in Falun şehrinde mahkeme, 23 Eylül 2017’de yapılan Onur Yürüyüşü'nü engellemek isteyen 7 Naziyi para cezasına çarptırdı. Öte yandan Göteborg'da 16 Nazinin yargılanmasına başlandı.

Fotoğraf: Youtube videosu ekran görüntüsü (NMR försöker forcera polisens linje) (CC-BY)

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stokholm

İsveç'in Falun şehrinde mahkeme, Onur Yürüyüşünü engellemek isteyen 7 Naziyi para cezasına çarptırdı. Göteborg şehrinde de 30 Eylül 2017'de gösteri yapan Nazilerden 16'sının yargılanmasına dün başlandı. Naziler, "halk yığınlarına karşı kışkırtıcılık yapma" ve "çatışma çıkarmak" ile suçlanıyor.

GÖTEBORG'DAKİ YARGILAMA

Irkçı "Kuzey Direniş Hareketi", 2 yıl önce Göteborg il merkezinde Yahudilerin kutsal günü Yom Kipur'da ”Vatan hainlerine karşı ayaklan” sloganıyla gösteri düzenledi. Naziler, kendilerine izin verilen yürüyüş güzergahının dışına çıkınca polis eyleme müdahale etti. Polis, ırkçılık karşıtları ve Naziler arasında çıkan arbede ve çatışmalarda çoğunluğu Kuzey Direniş Hareketinden olmak üzere 50 kişi gözaltına alındı.

Savcı, gözaltına alınan Nazilerden 9'unun "çatışma çıkarma", diğerlerinin de "halk yığınlarına kışkırtıcılık yapma" suçlarından cezalandırılmalarını talep etti.

Dün görülen duruşmaya Nazi sanıklar ve izleyicilerden bir kısmı üzerinde Kuzey Direniş Hareketinin sembolleri bulunan montlarla katıldı. Nazilerin avukatları, Kuzey Direniş Hareketinin sembollerinin ve tanınmış kişilerin resimlerinin suç olarak gösterilmesinin iddianamaden çıkarılmasını istedi. Savcı Jonas Martinsson ise sorunun sadece semboller ve kişilerin resimleriyle sınırlı görülemeyeceğini söyledi. Tüm bunların bir bütünlük içinde ele alındığında "halka karşı kışkırtıcılık" olduğunu belirterek avukatların talebini reddetti. Mahkeme, savcının talebini yerinde buldu ve Naziler "kışkırtıcılık yapma" suçundan yargılanmaya başlandı. Duruşmada Nazilerin çekimini yaptıkları ve sosyal medyada yayınlandıkları filmler izlendi.

FALUN'DAKİ YARGILAMA

İsveç'in orta kesimlerindeki Falun şehrinde de mahkeme, 23 Eylül 2017’de yapılan Onur Yürüyüşü'nü engellemek isteyen 7 Naziyi para cezasına çarptırdı.

Onur Yürüyüşü'nün gerçekleştiği sırada Kuzey Direniş Hareketi üyeleri, kortejin önüne geçerek yürüyüşün yapılmasını engellemek istemişti. Polis, Nazilerin yoldan çekilmesini istemiş ve direnişle karşılaşınca müdahalede bulunmuştu.

Mahkeme, 10 Nazi’den 7'sini "kamu görevlilerine görevini yaptırmamak için direnme" suçundan para cezasına çarptırdı. Mahkeme, Kuzey Direniş Hareketi'nin Dalarna bölgesinin lideri Per Sjögren'i polise mukavemet suçununun yanı sıra "bir kadını tehdit etme ve malına zarar verme" suçundan ve Nazilerin düzenlediği 3 gösteride "huzur ve sükunu bozma" suçundan da mahkum etti.

ÖNCEKİ HABER

Ahmet Aslan'dan yeni albüm: Dornağê Budelay

SONRAKİ HABER

Altın Koza'da “Şehitler” ve “Uzun Zaman Önce”nin galaları gerçekleşti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...