25 Eylül 2019 08:31

Endonezya'da yolsuzluk ve ceza kanununda değişikliğe karşı eylem düzenlendi

Endonezya'da yolsuzlukla mücadele ve ceza kanunundaki değişikliklere karşı halk sokağa çıktı. Eylemlerde 300'den fazla kişi yaralandı.

Fotoğraf: @SSekampung'un Twitter'da paylaştığı videodan ekran görüntüsü alınmıştır

Paylaş

Endonezya'da sokağa dökülen binlerce kişi, yolsuzlukla mücadele kanunu ve ceza kanununda yapılan değişikliklerin iptal edilmesi talebiyle eylem yaptı. Değişikliklerle evlilik dışı ve eşcinsel ilişki, tıbbi acil gereklilik ve tecavüz dışındaki durumlarda kürtaj suç kapsamına alınmak isteniyor. İnsan hakları ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırılar içeren taslak halktan gelen tepkiler üzerine geçici süreyle askıya alındı. Ancak tartışmalı kısımların iptal edilip edilmeyeceği konusunda henüz açıklama yapılmadı.

Ülkenin çeşitli bölgelerinde öğrenciler, akademisyenler ve sivil toplum örgütleri, yolsuzlukla mücadele kanunu ve ceza kanunundaki değişikliklerin insan hakları ve ifade özgürlüğü alanında kısıtlamalar getirdiğini belirtiyor ve bu maddelerin tümünün kaldırılmasını istiyor.

Başkent Cakarta’da dün meclis binası önünde düzenlenen eylemlerde, eylemciler ile polis arasında çıkan çatışmalarda 300'den fazla kişinin yaralandı. 

KÜRTAJ, EVLİLİK DIŞI VE EŞCİNSEL İLİŞKİ SUÇ KAPSAMINA ALINMAK İSTENİYOR

Yeni ceza kanunu tasarısı ile evlilik dışı ve eşcinsel ilişki suç kapsamına alınmak isteniyor. Evlilik dışı ilişki yaşayanlar hakkında 1 yıla kadar hapis cezası, evlenmeden birlikte yaşayanlar için ise 6 ay hapis cezası, tıbbi acil gereklilik ve tecavüz dışındaki durumlarda kürtaja 4 dört yıl hapis cezası verilmek isteniyor.

Komünizm propagandası yapanlar hakkında 4 yıla kadar hapis cezası verilmek istenirken, Cumhurbaşkanı ve yardımcısına, devlet kurumlarına, dine, bayrak ve ulusal marş gibi sembollere dair çeşitli söylem ve davranışlarda yasadışı hale getiriliyor.

TASARI TEPKİLER ÜZERİNE ASKIYA ALINDI

Halktan gelen tepkiler üzerine yeni ceza kanunu tasarısının onaylanması geçici süreyle askıya alınırken, tasarıda tartışmalı kısımların iptal edilip edilmeyeceği konusunda henüz  açıklama yapılmadı.

Öte yandan dün de Endonezya’nın doğusundaki Papua eyaletinin Wamena kentinde, ırkçılık karşıtı protestolarda çıkan çatışmada en az 20 kişi hayatını kaybetmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

HDP'nin "Demokrasi Nöbeti"ne İstanbul'da polis saldırısı, İzmir'de polis ablukası

SONRAKİ HABER

TBMM, 1 Ekim Salı günü yeni yasama yılına başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...