25 Eylül 2019 07:53
Son Güncellenme Tarihi: 27 Eylül 2019 13:11

"Seçimlerde usulsüzlük" soruşturması: 78 kişi hakkında dava açıldı

31 Mart seçimlerine ilişkin İstanbul'da yürütülen soruşturmalar kapsamında toplam 78 kişi hakkında dava açıldı. Dava açılan 37 kişiye "FETÖ" suçlaması da yöneltildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

İstanbul'da 31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri'nde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla haklarında soruşturma yürütülen sandık kurulu başkan ve üyelerinin aralarında bulunduğu toplam 78 kişi hakkında dava açıldı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, 10'u ilçe seçim kurulu müdürü olmak üzere 17 kişi hakkında başlattığı sonuşturmada "takipsizlik" kararı verdi. Başsavcılık, "Kanuna aykırı görevlendirme yapılan sandıklar bünyesinde gerçekleşen işlemlerde, seçim sonucunu etkileyecek ölçüde usulsüzlük bulunmadığını" gerekçe göstererek 17 kişi hakkında takipsizlik kararı verdi.

11 İLÇEDE 118 SANDIKTA USULSÜZ GÖREVLENDİRME YAPILMIŞ

DHA'da yer alan habere göre, gerekli evrakların ilçe seçim kurullarından temin edildiği kaydedilen takipsizlik kararında, "Ataşehir ilçesinde 21, Çekmeköy ilçesinde 47, Kadıköy ilçesinde 5, Kartal ilçesinde 1, Maltepe ilçesinde 7, Pendik ilçesinde 1, Sancaktepe ilçesinde 6, Sultanbeyli ilçesinde 12, Tuzla ilçesinde 4, Ümraniye ilçesinde 3 ve Üsküdar ilçesinde de 11 sandıkta kanuna aykırı görevlendirme yapıldığı" belirtildi.

Takipsizlik kararında, Maltepe İlçe Seçim Kurulu Müdürü E.K.'nın ifadesine de yer verildi. E.K.'nın savunmasında, "Görevlendirme için mülki amirlikten gelen listenin ihtiyacı karşılamadığını, bunun üzerine ilçe seçim kurulu başkanlığınca SGK, İGDAŞ, TUİK, Sağlık Bakanlığı, Vergi Dairesi ve İstanbul Anadolu Adliyesi'nden ek liste istenip boşluğun bu kişilerle dolduğunu söylediği, il dışında atama yapıldığı şeklindeki iddiaların doğru olmadığını, oyların tekrar sayıldığı ve herhangi bir usulsüzlüğün tespit edilmediğini" söylediği belirtildi.  Takipsizlik kararında, diğer şüphelilerin de mülki amirliklerden gelen listelerin yetersiz kalması sebebiyle başkalarını görevlendirdiklerini, usulsüzlük yaptıkları yönündeki suçlamaları kabul etmediği  kaydedildi.

"USULSÜZLÜKLER SEÇİM SONUCUNU ETKİLEMİYOR"

31 Mart 2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin iptaline neden olan hukuka aykırı eylemlerin soruşturmaya konu edildiği belirtilen takipsizlik kararında, "Cumhuriyet Başsavcılığımız yetki alanında kurulu olup kanuna aykırı görevlendirme yapılan sandık sayısının genel sandık sayısına oranının düşüklüğü, kanuna aykırı görevlendirme yapılan sandıklar bünyesinde gerçekleşen işlemlerde seçim sonucunu etkileyecek ölçüde usulsüzlük bulunmaması, kanuna aykırı görevlendirilen kişilerin şüpheliler ile herhangi bir bağının olduğuna dair somut bir tespitin yokluğu, mülki amirliklerce gönderilen personel listelerinin ihtiyacı karşılamaması, şüphelilerin suç kastıyla hareket ettiklerine dair kamu davası açılmasını gerektirecek yeterlilikte delil bulunmadığı anlaşılmıştır" denildi."

TAKİPSİZLİK KARARI VERİLDİ

Takipsizlik kararında, 10'u ilçe seçim kurulu olan müdürler ile 7'si sandık kurulu üyesi olan şüpheliler hakkında, "Kovuşturma yapılmasına yer olmadığına" karar verildiği belirtildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada adı geçen 37 kişiye ‘FETÖ’ suçlaması da yöneltilirken; Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturmada adı geçen 41 kişiye “görevi ihmal” suçlaması yöneltildi.

37 KİŞİYE ‘FETÖ’ SUÇLAMASI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca, 31 Mart yerel seçimlerinde sandık sayımlarında ve veri girişlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiasına ilişkin şikayetler üzerine, aralarında sandık kurulu başkan ve üyelerinin de bulunduğu 43 şüpheli hakkında başlatılan FETÖ soruşturmalarının bir kısmı tamamlandı.

Soruşturma sonucunda tutuksuz 3 sanık hakkında “FETÖ'ye üye olmak” suçundan, tutuksuz 34 sanık hakkında ise “FETÖ'ye üye olmamakla birlikte yardım etme” suçundan 7 iddianame hazırlandı.

Hazırlanan iddianameler gönderildiği mahkemece kabul edildi. Soruşturma kapsamında, 1 şüpheli hakkında “yetkisizlik” kararı verilerek dosyası Samsun Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi. Yine ifadesi alınan aynı dosya kapsamında şüpheli olarak bulunan 5 kişi hakkındaki soruşturma ise sürüyor.

İddianamede Ahmet Çolak ve Mesut Köse için “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan beşer yıldan onar yıla kadar hapis cezası istendi.

Başka bir iddianamede 7 sanığın “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etme”, sanık Ramazan Şahin'in ise “silahlı terör örgütüne üye olmak” suçundan beşer yıldan onar yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep edildi.

Diğer 5 iddianamede ise 27 sanığın “silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte yardım etme” suçundan beşer yıldan onar yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

41 SANIK HAKKINDA 3 AYRI DAVA AÇILDI

Öte yandan Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca 31 Mart yerel seçimlerinde Ataşehir ve Kadıköy'de usulsüzlük yapıldığı iddiasına ilişkin yürütülen soruşturma sonunda, sandık başkanı ve üyesi olan 41 sanık hakkında ise “görevi ihmal” suçundan üçer aydan birer birer yıla kadar hapis cezası istemiyle 3 ayrı dava açıldı.

Hazırlanan iddianameler, gönderildiği Anadolu 35 Asliye Ceza Mahkemesi, 40. Asliye Ceza Mahkemesi ve 54. Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca Kadıköy ilçesinde kurulan sandıklarda görev yapan sandık başkanı ve üyesi 19 sanığa yönelik hazırlanan ilk iddianamede, seçimlerde İstanbul'da kurulu sandıklarda sonuçlara etki edecek mahiyette usulsüzlükler yapıldığının ihbarı üzerine soruşturma başlatıldığı belirtildi.

İddianamede, sandıklarda görev alan kişilerin diğer sandıklarda görevli kişilerle irtibat halinde usulsüzlük yapma ihtimali olduğu ileri sürüldü.

Mevcut soruşturmada Kadıköy ilçesi dahilinde kurulu sandıklarda gerçekleşen usulsüzlüklerin araştırıldığı aktarılan iddianamede dava açmayı gerektirecek yeterlilikte şüphe oluştuğu iddia edildi.

Kadıköy'deki sandıklarda yapılan usulsüzlük iddialarına ilişkin hazırlanan ikinci iddianamede ise ölen kişilerin yerine oy kullandırdıkları iddiasıyla sandık başkanı ve üyelerinden oluşan 5 kişinin “görevi ihmal” suçundan üçer aydan birer yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

İddianamede, sanıkların kimlik kontrolüne ilişkin görevlerini ihmal ederek suç işledikleri belirtildi.

Ataşehir ilçesindeki sandıklarda yapılan usulsüzlük iddialarına ilişkin hazırlanan iddianamede ise 17 sandık başkanı ve üyesi olan sanıklar 4 geçersiz oyun yakılmasıyla suçlanıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

HDP'nin kayyumlara karşı İzmir'de başlattığı "Demokrasi Nöbeti" ile dayanışma çağrısı

SONRAKİ HABER

Detained for three years, journalist Ziya Ataman sentenced to 14 years and 3 months

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...