25 Eylül 2019 06:43

Eski TMSF Başkan Yardımcısı Çalık'ın ‘zimmet’ suçundan hapis cezası istendi

Uzan Grubunun lüks yatlarının satış sürecinde zimmete para geçirildiği gerekçesiyle eski TMSF Başkan Yardımcısı Fethi Çalık'ın yargılandığı davada savcı hapis cezası istedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Uzan Grubu'ndan el konulan lüks yatların satış sürecinde haksız yere ödeme yapıldığı iddiasıyla 13 sanığın yargılandığı davada esas hakkındaki mütalaasını açıklayan cumhuriyet savcısı, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Eski Başkan Yardımcısı Fethi Çalık'ın da aralarında bulunduğu 4 sanığın "zimmet" suçundan 6 yıldan 12 yıla kadar, 9 sanığın ise "zimmete yardım" suçundan 3 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Mütalaada, TMSF tarafından suç tarihinden önce Uzan Şirketler Grubu'na el konulduğu, sanıklardan Fethi Çalık'ın da Uzan Grubu Şirketi tarafından yönetim kurulu başkanlığı görevine fon alacaklarının tahsili amacıyla atandığı anlatılarak, sanıklardan Deniz Bozkurt'un ise suç tarihinde söz konusu şirketin genel müdürü olduğu ifade edildi.

Fon yönetimindeki Mavi Turizm ile Rumeli Çimento firmalarının, daha önce alınan bir karar olmaksızın Levent Yatçılık Turizm ve Ticaret AŞ ile imzaladıkları ödenmesine ilişkin sözleşmelerde komisyonun ''yatların alıcısı'' tarafından ödeneceği hususunun hüküm altına alınmış olduğu belirtilen mütalaada, söz konusu yatların satışının, sözleşme tarafı olan şirketlerce değil "Fon" tarafından gerçekleştirildiği aktarıldı.

Mütalaada, Fon'un Levent Yatçılık Turizm ve Ticaret AŞ'ye herhangi bir taahhüt ve yükümlülüğü olmamasına rağmen bu firmaya yüklü bir miktarda para yatırıldığı vurgulanarak, komisyon ödemelerinin hukuki dayanağının olmadığı anlatıldı.

Mütalaada, Çalık'ın bu durumun ortaya çıkmasını engellemeye çalıştığı belirtildi.

TMSF bünyesinde görev yapan sanıklar Fethi Çalık ve Deniz Bozkurt'un, kendilerine görevleri nedeniyle verilen devredilmiş mal ve parayı, suç kastıyla hareket ederek haksız menfaat sağlamaya çalıştıkları vurgulanan iddianamede, bu sanıkların emirleri altındaki personellere verdikleri talimatlarla işlemleri takip ettikleri ve tutarları üzerlerine zincirleme olarak geçirdikleri vurgulandı.

Cumhuriyet Savsısı Mustafa Dağ, sanıklar Fethi Çalık, Deniz Bozkurt, Yaşar Akgün ve Yusuf Adıgüzel'in "zimmet" suçundan 6 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep etti.

Mütalaada, diğer 9 sanığın ise "zimmete yardım" suçundan 3 yıldan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

Mahkeme heyeti, sanık ve avukatlara esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma hazırlamaları için süre verilmesine karar vererek, duruşmayı erteledi. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Diyanet "haram" dediği faizden 2 milyon 109 bin lira kazandı

SONRAKİ HABER

AKP döneminde bankalara olan kredi borcu 77 katına çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...