24 Eylül 2019 15:10

CHP'li Candan Yüceer: Tekirdağ’da ihtisaslaşmış bir onkoloji hastanesine ihtiyaç var

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ'da hızla artan çevre kirliliğine dikkat çekerek kanser vakalarında çok hızlı bir artış gözlendiğini ve onkoloji hastanesine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Çorlu Deresi | Fotoğraf: Mehmet Yirun

Paylaş

CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Tekirdağ’da ihtisaslaşmış bir onkoloji hastanesine ihtiyaç duyulduğunu belirterek Sağlık Bakanlığını göreve çağırdı. Yüceer, yaptığı açıklamada Trakya’da kanser vakalarında çok hızlı bir artış gözlendiğini belirterek yalnızca kansere yakalanmış hastalara hizmet verecek bir hastane gereksinimi olduğunu ifade etti.

"ŞEHİR HASTANESİ İHTİYACI KARŞILAMAKTAN UZAK"

Yıllardır yapımı süren ancak bir türlü hizmete alınamayan şehir hastanesinin mevcut ihtiyacı karşılamaya yetmeyeceğini ifade eden Yüceer, “Namık Kemal Üniversitesi bünyesinde çok değerli onkolog hocalarımız var ancak vaka sayısı o denli arttı ki, tüm gayretlere rağmen hastalarımız yeterli sağlık hizmetini alamıyor” dedi.

"UZMANLAŞMIŞ HASTANELERE İHTİYAÇ VAR"

Dünyada genel eğilimin uzmanlaşmış hastaneler olduğunu bildiren Yüceer, “Özellikle Ergene gibi kirliliğin kanserojen madde saçtığı bölgelerde, artan hasta sayısına yetişebilmek ve insanlarımıza hak ettikleri sağlık hizmetini sunabilmek için yalnızca onkoloji alanında çalışan uzman hastanelere ihtiyaç var. Dünyadaki genel eğilime paralel olarak bizim ülkemizde de uzmanlaşmış hastanelere ihtiyaç doğmuştur” dedi.

"KİRLİLİK TEMEL NEDEN"

Dünyada her yıl 14 milyon insanın kansere yakalandığını ve 8,2 milyon insanın kanser nedeniyle hayatını kaybettiğini belirten Yüceer, “Dünya Sağlık Örgütü, çevre kirliliğini kanserin nedenleri arasında ilk sıralarda gösteriyor. Tekirdağ’da sanayi çok hızlı ve denetimsiz gelişiyor. Bunun çevre kirliliğine yol açması kaçınılmazdır. Bülent Şık’ın aralarında olduğu bir ekip tarafından kanser vakalarının en fazla görüldüğü bölgeler olan Dilovası ile Ergene Nehri Havzasında yer alan Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ illerinde çevresel ortamlarda bulunan kanserojen kimyasalları tespit etmek amacıyla 2011-2016 yılları arasında kapsamlı bir araştırma çalışması gerçekleştirildi. Birçok ağır metal ve kanserojen madde tespit edildi. Bu, riskin büyüklüğünü ortaya koyuyor” dedi.

"YILDA 163 BİN YENİ KANSER VAKASI TEŞHİS EDİLİYOR"

Türkiye’de yılda 163 bin 500 civarında yeni kanser vakası teşhis edildiğini bildiren Yüceer, “Özellikle riskli diyebileceğimiz bölgeler var. Kirliliğin aşırı olduğu, toprak ve suya ağır metallerin bulaştığı bölgelere teşhis ve tedavi açısından öncelik verilmeli. Tekirdağ da bu riskli bölgeler arasındadır. Kirlilik korkunç boyuttadır. Kanser saçan Ergene, temizlenmediği gibi üstüne termik santral konusunda anlaşılmaz bir ısrara da tanık olduk. Kanser nedeniyle gerçekleşen ölümlerin oranının en yüksek olduğu iller arasında ilk sırada yüzde 24,1 ile Tekirdağ gelmektedir. Kanser tehdidi altında yaşayan Tekirdağlılardan teşhis ve tedavi olanakları açıkça esirgenmektedir. Uzmanlaşmış bir onkoloji hastanesine ihtiyaç olduğu tartışmasızdır. Sağlık Bakanlığını göreve çağırıyorum” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Amerikan Halk Ozanı Judy Gorman: Müzik gezegenimiz insanlar gibi evriliyor

SONRAKİ HABER

Adana Şehir Hastanesinde öğle yemeğinde 'sıra gecesi' düzenlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...