24 Eylül 2019 08:55

Orman varlığımız arttı diyen Erdoğan'a yanıt: Lafa değil yaptığına bakarım

Mimar Mücella Yapıcı, BM iklim zirvesinde, Türkiye’de orman varlığının arttığını söyleyen Erdoğan’ın konuşmasını değerlendirdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve başlattığı iklim eylemleri küresel çapta yayılan İklim Aktivisti Greta Thunberg, New York’ta düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) 74’üncü Genel Kurulu kapsamında katıldığı İklim Zirvesi'nde birer konuşma yaptı. Erdoğan, toprakları enerji santralleriyle, taş ocaklarıyla, siyanürlü maden işletmeciliğiyle kirletilen Türkiye değilmiş gibi, Türkiye’nin yenilenebilir enerjide, bölgesinde lider ülke olduğunu ileri sürdü. Erdoğan, Türkiye’de orman varlığının arttığını söylerken, konuşmasında ülke temsilcilerine seslenen Thunberg ise "Boş laflarınızla rüyalarımı ve çocukluğumu çaldınız. Ve bütün konuştuğunuz para ve ekonomik büyüme masalları. Nasıl cüret edersiniz?" dedi.

"MİLLET BAHÇESİ YAPARAK ÇEVREYE DUYARLILIK OLMAZ"

Yüksek Mimar Mücella Yapıcı, Erdoğan’ın söylem düzeyinde yaptığı konuşmalara ülke olarak alıştığımızı belirterek şunları söyledi: “Ben bu söylemleri değil, iklim değişikliği konusunda Paris İklim Anlaşması ve diğer anlaşmalarda Türkiye’nin aldığı tavrı önemsiyorum. Devletimiz ne yazık ki sadece oralardan teşvik alabilmek için biz ordaydık demiştir.”

Türkiye’nin mega projelerle orman ve toprak alanlarını kaybederken Erdoğan’ın ‘Orman alanlarını artırdık’ söyleminin teferruat olduğunu belirten Yapıcı Türkiye’nin sadece, İstanbul’da yapılan üçüncü hava limanıyla doğa tahribatında önde gelen ülke yapıldığını belirtti.  Hem Türkiye devletini hem de küresel şirketleri bu ikiyüzlülükle yüzleşmeye davet eden Yapıcı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle 11. Kalkınma Planı’nda çevre açısından sadece ‘Millet Bahçelerini artıracağım’ diyen bir ülkenin biraz utanması gerekiyor. Çevreye sahip çıkmak sadece ormana, ağaca değil toprağa, suya, havaya; yaşamı var eden her şeye sahip çıkmakla başlar. Sayın Cumhurbaşkanımız BM zirvesinde konuşurken bir parkı korumak için uğraşanların müebbet hapisle yargılanmasına ne diyor, bunu sormak lazım”.

"İKLİMİ DEĞİL, SİSTEMİ DEĞİŞTİRİN DİYEN GENÇLİK UMUT VERİCİ"

Greta Thunberg’in İklim Zirvesi'ndeki konuşmasının ve iklim değişikliği ile ilgili eylemlerde gençliğin uyanış içinde olmasının umut verici olduğunu söyleyen Yapıcı, dünya gençliğinin kendi geleceğine sahip çıkmasının çok önemli olduğunu vurguladı. Yapıcı, gençliğin dünyadaki çevre katliamlarına karşı eylem yaparken, küresel iklim kirliliğinin asıl sahiplerinin küresel sermaye, enerji şirketleri ve bunlara bağlı inşaat şirketleri olduğunun da farkına varması gerektiğini söyledi.

Gençliğin bununla kalmayarak Dünya Bankası'nın, BM'nin iklim değişikliği konusundaki iki yüzlü politikalarını da teşhir etmesi gerektiğini belirten Yapıcı şunları söyledi: "Özellikle bizim ülkemizde kent, kır, çevre ve doğa katliamı var. Bu konuda bu küresel uyanış umarım bizim ülkemizdeki yeni nesli de harekete geçirir. Politikacıları ve karar vericileri doğru karar vermeye yönlendirir."

Küresel iklim krizinin sonuçlarının gezegenin geleceğini tehlikeye atarken, en çok dünyadaki yoksulları etkilediğini belirten Yapıcı, "Kriz şimdiden dezavantajlı grupların, kadınların, çocukların, yaşlıların hayatını derinden etkiliyor" dedi.  

Küresel sermayenin tüketim uğruna ormanları, her şeyi yok ederken bunun bedelini yoksullara ödetmesinin büyük bir ikiyüzlülük olduğunu ifade eden Yapıcı, son dönemde yapılan küresel eylemlerde atılan "İklimi değil sistemi değiştirin" sloganının uyanışı ve umudu gösterdiğini söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

H&M’ de ilk TİS imzalandı

SONRAKİ HABER

Yargıtay, KCK Ana Davasında 3 HDP'li milletvekilinin cezasını onadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...