24 Eylül 2019 06:28

İran'da kadınların "Beyaz Çarşambalar" eylemi okullara yayılıyor

İran'da kadınlara yönelik kıyafet kısıtlamalarını protesto amacıyla başlatılan "Beyaz Çarşambalar" eylemi okullara da yayıldı. 

Fotoğraf: @AlinejadMasih'in Twitter hesabından alınmıştır.

Paylaş

İran'da kadınlara yönelik kıyafet kısıtlamalarını protesto amacıyla başlatılan "Beyaz Çarşambalar" hareketi okullara da yayıldı. Bazı öğrenciler okullara başı açık gitti. 

İran’da kadınları örtünmeye zorlayan İslamcı yasalarla mücadele eden “Benim Gizli Özgürlüğüm” hareketinin kurucusu Gazeteci Masih Alinejad, yaptığı paylaşımla eylemin yayıldığını duyurdu.

Masih Alinejad, "Bugün İran'da okulların ilk günü ve asiler biziz. Bu sene öğrenciler zorunlu başörtüsüne karşı birleşecek. Kimse bize isyanın öğrenilebilecek bir yetenek olduğunu söylemedi çünkü biz 7 yaşından itibaren başörtüsü takmak zorundaydık. Şimdi her gün #BeyazÇarşamba olacak" dedi.

İran'da başörtüsü takma zorunluluğu getiren yasaya karşı çıkan kadınlar, #whitewednesdays (Beyaz Çarşambalar) etiketiyle kampanya başlatmıştı. Kampanya fikiri, kıyafet zorunluluğuna karşı My Stealthy Freedom (Benim Gizli Özgürlüğüm) hareketini kuran Gazeteci Masih Alinejad tarafından örgütlendi. Alinejad, ABD'de yaşıyor ve tutuklanma ihtimali nedeniyle 2009'da ayrıldığı İran'a geri dönemiyor. 

İran’da tüm kadınlar ve 9 yaşından itibaren tüm kız çocukları, kamusal alanda saçlarını örtmek için başörtüsü takmak, vücut hatlarını gizlemek için uzun mantolar giymek zorunda. Bu kurallara uymayan kadınlar “günahkâr” olarak damgalanıp ahlak polisi tarafından tutuklanıyor, bazı durumlarda haklarında cezai işlem uygulanabiliyor ve “suçlu” bulundukları takdirde yüksek para cezasına çarptırılabiliyor ya da hapsedilebiliyor. Tüm bunlara rağmen kadınlar başörtüsü zorunluluğunda sembolleşen eşitsizliğe, düşük ücrete, kötü çalışma koşullarına, yoksulluğa karşı sokağa çıkıyor, örgütleniyor, eylemler yapıyor. (DIŞ HABERLER)

 {{387361}}

ÖNCEKİ HABER

Cinsel saldırı sanığına zincirleme indirim

SONRAKİ HABER

ODTÜ Mezunları Derneği işçileri ücretlerin yatırılmamasına karşı iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...