24 Eylül 2019 05:09

YTÜ’de “Sinemada cinsiyet ve kimlik” temalı film gösterimleri yasaklandı

Yıldız Teknik Üniversitesi yönetimi, “Sinemada cinsiyet ve kimlik” konulu film gösterim haftasını yasakladı: Eşcinselliği özendiriyorsunuz, bu konu bizim kırmızı çizgimiz.

YTÜ Yabancı Diller Yüksekokulu | Fotoğraf: yildiz.edu.tr

Paylaş

Yıldız Teknik Üniversitesi yönetimi, okulun sinema kulübünün düzenleyeceği “Sinemada cinsiyet ve kimlik” konulu film gösterim haftasını yasakladı. Sinema kulübü üyesi öğrencilere “Eşcinselliği özendiriyorsunuz, bu konu bizim kırmızı çizgimiz” denilerek yasaklanan haftada gösterimi planlanan filmler Ma Vie En Rose, Boys Don’t Cry, Fat Girl, XXY ve Tomboy’du.

Sinema kulübünün maruz kaldığı son yasak Yıldız Teknik Üniversitesinin kulüplere uyguladığı baskı ve sansürün ilk örneği değil. Kulüp ve topluluklar yapacakları her etkinlikte çeşitli bürokratik engellerle mücadele etmek zorunda kalırken, geçmişte de kulüplerin düzenlemek istedikleri evrim konferansı tamamen yasaklanmış, tiyatro oyunları sansürlenmiş, çeşitli etkinliklere konuşmacı olarak çağrılmak istenen barış imzacısı akademisyenler okul yönetimi tarafından birçok kez veto edilmişti.

Yaşanan son yasaklamayla ilgili konuştuğumuz sinema kulübü üyesi bir öğrenci kulüp olarak daha önce de birçok kez benzer durumlarla karşılaştıklarını aktardı. İçinde haç olduğu için afişlerine izin verilmediğini, ünlü yönetmen Emin Alper ile gerçekleştirilecek söyleşinin Alper’in barış imzacısı olması sebep gösterilerek engellendiğini anlatan öğrenci “YTÜ Sinema Kulübü 31 yıldır bu kurum içerisinde yaşamaya çalışan bir topluluk. Fakat son yıllarda herhalde hiç karşılaşmadığı dayatmalar, engeller ve sansürlerle karşılaştı. Siyasi baskının arttığı dönemde, sinema kulübü de anlam veremediği engellerle karşılaştı, karşılaşıyor” dedi.

“Bir üniversitede, öğrencilerin bir cep sinemada toplaşıp hayata dair her şeyi konuşabildikleri bir sinema kulübü, hiç kimseyi rahatsız etmemeli ve de hiç kimseyi endişelendirmemelidir. İnsanlar felsefeden, edebiyattan, resimden, fotoğraftan veya sinemadan konuşabilir. Sanatla ve sohbetle günlük dertlerine derman bulabilir ve en önemlisi de kendini geliştirebilir” diyen öğrenci sanatın özgür kalması gerektiğini vurgulayarak sansürün kabul edilemez olduğunu söyledi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mahkeme, İngiltere'de parlamentoyu tatil kararını hukuka aykırı buldu

SONRAKİ HABER

Öcalan'ın avukatlarından İmralı’ya gitmek için başvuru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa