24 Eylül 2019 02:42
Son Güncellenme Tarihi: 24 Eylül 2019 08:38

Yunanistan’da sağcı hükümet işçi haklarına saldırdı, emekçiler grevde

Yunanistan’da son seçimlerle iktidara gelen Yeni Demokrasi Partisi’nin sendikal hak ve özgürlükleri kısıtlayan politikasına karşı işçi ve emekçiler greve çıktı.

Fotoğraf: prin.gr

Paylaş

Seyit ALDOĞAN
Atina

Yunanistan’da SYRIZA hükümetinin seçimleri kaybetmesinden sonra iktidara gelen Yeni Demokrasi Partisi hükümetinin ilk icraatlarından biri olan sendikal hak ve özgürlükleri kısıtlama politikası, geniş işçi ve emekçi kesimlerin tepkisine yol açtı.

SAĞCI HÜKÜMETTEN YENİ YASA HAZIRLIĞI

Kostas Miçotakis hükümetinin “kalkınma politikaları” adı altında, grev hakkını kısıtlayan, sendikalara yönelik baskı ve denetlemeler getiren, sendikacıları fişleyen ve toplu sözleşmeleri işverenler lehine düzenleyen yeni yasa tasarısı hazırlaması karşısında Yunanistan Kamu Emekçileri Konfederasyonu (ADEDY) bir günlük uyarı grevi kararı almıştı. Grev kararı Yunanistan Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) ve değişik sektörlerde örgütlü bulunan çok sayıda sendika şubesi tarafından da kabul görmüştü.

Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu karara sessiz kalmasına rağmen, konfederasyona bağlı olan ve özel sektörde örgütlü bulunan çok sayıda sendika şubesi de greve katılacağını açıklamıştı.

ÜLKE GENELİNDE YAŞAM DURDU

Yunanistanlı işçi ve emekçiler yasa tasarısının hemen geri çekilmesini, sendikal hak ve özgürlüklere yönelik baskıların durdurulmasını, ücretlerin artırılmasını ve işsizlerin sosyal güvencelere kavuşturulmasını talep ediyorlar.

Grev kararı nedeniyle bugün Yunanistan genelinde yaşam durdu. Grev özellikle sağlık, eğitim başta olmak üzere kamu sektöründe oldukça etkili oldu. Kamu ve özel sektöre bağlı taşımacılıkta da etkili olan grev nedeniyle şehir içi ve şehirlerarası taşımacılık bütünüyle dururken, eylemcileri taşımak amacıyla sadece belli saatlerde metro seferleri yapıldı.

LİMAN İŞÇİLERİ TEHDİDE BOYUN EĞMEDİ

Şehirler arası tren seferleri yapılmazken adalara giden tüm gemiler limanlarda bağlı kaldı. Mahkemelerin adalara giden gemi seferlerinin durdurulmasının yasa dışı olduğu yönünde karar vermesine rağmen geri adım atmayan liman işçileri, seferleri durdurarak Pire Limanında eylem yaptı.

GAZETECİLER DE İŞ BIRAKIYOR

Hastanelerde ise sadece acil vakalara bakılırken, bankalar hizmet vermeyi durdurdu ve mahkemeler çalışmadı. Bu arada medya çalışanları da greve saat 12 ile 13 arası bir saat iş durdurarak destek verecekler. Bu saatlerde canlı yayın akışı durdurulacak ve öğlen haberleri verilmeyecek.

Bu arada sabahın erken saatlerinde limanlarda, hastane ve bankalar önünde toplanan sendikalı işçiler, grev dolayısıyla yapılacak eylemlere katılım için çağrılar yaptı.

KİTLESEL EYLEMLER BEKLENİYOR

1 günlük grev nedeniyle Yunanistan’ın tüm şehirlerinde, ilçelerde ve adalarda kitlesel eylemler yapılacak. Başkent Atina’da biri kamu emekçileri konfederasyonunun diğeri PAME’nin olmak özere iki eylem gerçekleştiriliyor. Kamu emekçiler konfederasyonu yaptığı açıklamada emekçileri “Yeni Demokrasi hükümetinin hızını kesmeye” çağırdı ve yasa tasarısının geri çekilmemesi durumunda grevlere devam edileceğini duyurdu.

PAME ise “10 yıllık krizin faturasını biz emekçilere çıkaranlar şimdi de kalkınma politikaları adı altında bir kez daha fatura ödememizi istiyorlar. Yasa tasarısı işverenlerin istekleri doğrultusunda hazırlanmıştır. Ücretlerin artırılması, emeklilik, sosyal haklar ve devlet ve işverenden bağımsız sendikal örgütler için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

PAME’nin Omonia Meydanı’nda başlayan yürüyüşü meclisin bulunduğu Sintagma Meydanı’nda son buldu. Saat 11 sıralarında Atina Teknik Üniversitesi’nin bulunduğu Propilya Meydanı’nda konuşmalar yapıldı, hükümetin işçi ve emekçilere yönelik saldırılarının cevapsız kalmayacağı vurgulandı. İnşaat sendikalarının en önde yürüdüğü yürüyüş sırasında AB, İMF ve hükümet karşıtı sloganlar atıldı. Gençlerin yoğun katılımının olduğu eylemin kitleselliği dikkat çekti.

ÖNCEKİ HABER

RTÜK, Fox Life'da yayımlanan diziye "iki kadının öpüştüğü" gerekçesiyle ceza verdi

SONRAKİ HABER

İstanbul'da 4.6'lık deprem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa