23 Eylül 2019 11:08

Alakır Vadisi HES davasında araziyi şirkete satan kişi, bilirkişi olarak atandı

Alakır Vadisi'nde, HES şirketi tarafından suyu kesilen Tuğba Günal ile Birhan Erkutlu'nun açtığı davada mahkeme bilirkişi olarak araziyi şirkete satan kişiyi atadı.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Antalya'nın Kumluca ilçesindeki Alakır Vadisi’nde, HES’lere karşı verdikleri mücadeleyle tanınan, toprak evlerinin yanındaki arazi kazılıp, yer altı su kaynağı HES şirketince kesilen Tuğba Günal ile Birhan Erkutlu’nun açtığı davada, bilirkişi ataması yapıldı. Mahkeme heyeti, araziyi şirkete satan kişiyi, bilirkişi olarak atadı.

Kumluca'nın Alakır Vadisi'nde 15 yıldır yaşayan Tuğba Günal-Birhan Erkutlu çifti, bölgede yapılmak istenen HES, taş ve mermer ocaklarına yönelik mücadeleleriyle tanınıyor. İstanbul'daki yaşamlarını 2004'te bırakarak Alakır Vadisi'nde toprak evde yaşayan çift, bölgenin doğal haliyle kalması için yıllardır büyük şirketlerle mücadele ediyor. 

SU KAYNAKLARI KESİLDİ

2017 yılında çiftin, toprak evlerinin de bulunduğu kırsal alandaki arazilerinin yanındaki arazi, "Metamar- Dedegöl" enerji şirketinin şantiye şefi tarafından satın alındı. Şirket Tuğba Günal ile Birhan Erkutlu'nun arazilerine yer altından giden su kaynağını kepçeyle kazarak yönünü değiştirdi. Yönü değiştirilen su kaynağı, HES şirketinin satın aldığı evlerinin ön kısmındaki diğer arazinin yanında bulunan hayrat ve arazideki havuza yönlendirildi.

116 GÜN SUSUZ KALDILAR

Bu olay sonrası susuz kalan Günal ve Erkutlu, 116 gün boyunca 200 metre uzaklıktaki Alakır Nehri’nden bidonlarla engebeli arazide taşıdıkları suyla hayat mücadelesi verdi. Su hakkı nedeniyle mahkemeye başvuran Günal ve Erkutlu dava açtı.

Davada mahkeme bilirkişi heyeti, suyun kaynağının çifte ait araziden geçtiği, kepçeyle kazılma işlemi sonrasında yönünün değiştirildiği ve hayrata bağlandığını belirten rapor hazırladı. Kumluca 2’nci Asliye Hukuk Mahkemesi, bilirkişi raporu üzerine ihtiyati tedbir talebiyle ‘Suya el atmanın önlenmesi’ suçlamasıyla açılan davada verdiği ara kararla doğal kaynak suyunun bulunduğu çeşmeden tedbiren boru hattı geçirilerek, çiftin su ihtiyacının karşılanmasına karar verdi.

ARAZİYİ SATAN KİŞİ, BİLİRKİŞİ OLDU

Halen devam eden su davasının önceki gün yapılan duruşmasında ise mahkeme heyeti, HES şirketinin talebi üzerine bilirkişi ataması gerçekleştirdi. Yeni kararla ilgili Tuğba Günal ve Birhan Erkutlu yaptıkları açıklamada, şunları kaydetti:

“Arkamızdaki araziyi satın alıp kepçeyle kazarak doğal su kaynağımızın damarını kesmek suretiyle bizi susuz bırakan HES’çilere karşı açtığımız davanın duruşması görüldü dün. Mahkeme bizim hakkımızda kaymakamlığa ‘Terörist bunlar, kadınları ahlaksız’ dilekçesi veren Kuzca köyü muhtarından bilirkişi istemişti. Muhtar da suyumuzu kestikleri araziyi HES’çilere satan ve şirketin de bu suyla yaptığı hayratı onun dedesine adadığı kişiyi ‘bilirkişi’ olarak gösterdi. İtiraz etmiştik. Ancak dün mahkeme bu şahsı suyumuzun kesilmesi ile ilgili davada ‘bilirkişi’ olarak dinlemek üzere 17 Aralık günü mahkemeye çağırdı. Yorumsuz.” (Antalya/DHA)

 

ÖNCEKİ HABER

"İşten atma garantili işbaşı eğitim programı"

SONRAKİ HABER

Okan Bayülgen: Televizyondan uzaklaştırıldım, nedeni hiçbir zaman yanlayamayacaklarım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa