23 Eylül 2019 20:16

Öğretmen odalarında artan hoşnutsuzluk

Ankara'da bir araya geldiğimiz öğretmenler, kriz başta olmak üzere eleştirdikleri her konuya dair tepkilerini daha rahat ifade eder hale geldiklerini söyledi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Şükran DOĞAN

Ankara’nın Keçiören ilçesinde bir araya geldiğimiz öğretmenler, öğretmen odalarında son yıllardaki korkunun azaldığını, temkinli olsalar bile ekonomik krizden hükümetin politikalarına kadar tepkilerin daha yüksek sesle ifade edilebildiğini söylüyorlar. Emekçi semtlerindeki ilkokullarda çalışan öğretmenler, velilerin artık çocuklarının çantasına beslenme olarak sadece peynir ekmek koyabildiğine dikkat çekiyor.  

Yeni eğitim öğretim yılı bir yığın soruna yenilerini ekleyerek açılırken, bu sorunlarla baş başa bırakılan öğretmenler artık eski günleri deyim yerindeyse mumla arıyor. Keçiören’de farklı okullarda çalışan öğretmenlerle bir araya geldik. Öğretmen odalarında özellikle 2015 sonrası sessizliğin bozularak bir kıpırdanma başladığını anlatıyorlar. Fakat memur oldukları için isimlerini söylemek istemediler. Öğretmenlerle, okulların durumundan ekonomik sorunlara, TİS sürecinde Memur-Sen’in tutumundan HDP önünde bekleyen annelere ülkenin önemli sorunlarına dair pek çok konuda öğretmen odalarında nelerin konuşulduğu, öğretmenlerin ne düşündüğü üzerine sohbet ettik.

"ÖĞRETMENLER DAHA ÇOK SORGULAR OLDU"

Keçiören’de bir lise öğretmeni, okuldaki günlük konuşmalarında AKP içi çatışmaların daha çok gündem olduğundan bahsederek şunları söylüyor: “Son zamanlarda daha çok sorgulama var, kendileri herhangi bir çözüm önermese de sanki bir kurtarıcı, kahraman bekleniyor gibi. Ekonomik gidişatın kötülüğünden kurtulmanın bu yönetimin gidişiyle olacağı düşüncesinde olanlar var. Fakat nasıl olacağı konusunda sessizler.” Ağustos ayında yapılan toplusözleşmede Memur-Sen’in tutuma dikkat çeken öğretmen, “Bu yönetim giderse, üyeleri de Memur-Sen de kalmayacak gibi. Aynı zamanda belediye başkanlıklarındaki değişimde insanlara değişebilir umudunu verdi. Ben Eğitim Sen üyesiyim, sanıyorum en zor zamanları geride bıraktık. Gelecek daha umutlu ve şimdi daha dik durmak zamanı” diyor.

Bir meslek lisesi öğretmeni, işyerinde neredeyse herkesin geçmişi “O günler iyiydi” diye hatırladığını söylüyor. AKP seçmeninin en yoğun olduğu ilçelerden Pursaklar’da bir lisede çalışıyor. “Orada da bir çözülme var, daha yavaş gibi görünse de, ‘Oy vermeyeceğim artık’ dese de konuşmaktan da kaçınıyorlar” diye anlatıyor öğretmenlerin tutumunu. Televizyonlarda her akşam ilk haber olan HDP önünde oturan annelerin konuşulmadığını, konuşulsa da annelerin kullanıldığı biçiminde ifade edildiğini belirten öğretmen, “Okulumuzda FETÖ nedeni ile ihraçlar da oldu, o nedenle de pek fazla konuşulmuyor, bu tür konular” diye ekliyor.

"ÖĞRETMENLER KAYGIYLA SÜRECİ GÖZLEMLİYOR"

Kadın eğitimcilerin yoğun olduğu bir okulda görev yapan bir kadın lise öğretmeni ise TİS sürecinde Memur-Sen’den beklentinin nasıl boşa çıktığını şöyle anlatıyor: “Memur-Sen üyelerinin hepsi AK Parti’li değil ve süreci gözlüyorlar. İşsizliğin bu kadar yüksek olduğu ülkede, kendilerini iyi gelirli olarak görüyorlar. Ama çoğunun çocuğu üniversite mezunu ve işsiz.”

"KORKU DÜNE GÖRE AZALDI"

Eğitimciler arasında korku ve kaygının düne göre azaldığını ve daha rahat konuşmaların gerçekleştiğinden bahseden bir kadın ilkokul öğretmeni ise “Daha önce AK Parti’li birinin söylediği söz ciddiye alınırdı ve üstüne olumsuz yorumlar yapılmazdı, konuşulmazdı. Ama şimdi söylenen doğru mu değil mi ona bakıyorlar. Yerel yönetim seçim sonuçları da konuşmaları ve kendilerini ifade etmeleri açısından bir güven verdi sanki” diyor.

"BİR GÜN ‘BEN GERÇEK MEMUR-SEN’Lİ DEĞİLDİM’ DİYECEKLER"

Eğitim Sen’de aktif görev alan bir öğretmen, önceden sendika yöneticileri geldiğinde öğretmenler odasını terk edenlerin artık dışarı çıkmadığını, sessizce de olsa dinlediklerini anlatıyor: “Bir zamanlar okullarda FETÖ’cüler havalıydılar, sonra ‘Ben FETÖ’cü değilim’ moda oldu. Bir süre sonra da ‘Ben gerçekten Memur-Sen’li değildim’ diyecekler. Asıl mesele bizim bu süreci doğru olarak götürmemiz.”

VELİLER BESLENME KOYAMAZ HALE GELDİ

Emekçilerin yoğun olarak yaşadığı semtlerdeki okullarda krizin etkileri daha net görülüyor. Ovacık’ta çalışan bir ilkokul öğretmeni, velilerin bazen çocuklarının çantasına beslenme koyamaz hale geldiklerini söylüyor.

Bir lise öğretmeni ise okullarda yaşanan sıkıntıları şu sözlerle dile getiriyor: “Ortaokullarda sınıf mevcutları 35-40 a kadar çıktı, 50 ye dayanan da var. İkili eğitim var ve akşam saat 19.30’a kadar sürüyor dersler. Ortaokul, lise müfredatları da darmadağın ve veliler tümünden çok şikayetçi. Çocukların beslenme çantalarında artık çoğunlukla sadece peynir, zeytin var. ‘Geçen yılın defterini kullandırabilir miyim’ diye soran veliler arttı. Veliler şikayetlerini daha rahat ifade ediyorlar. Eğitimciler ise daha temkinli konuşuyor.”

ÖNCEKİ HABER

Suriyeli mülteciler, voleybol takımı kılığında Atina'dan İsviçre'ye geçmeye çalıştı

SONRAKİ HABER

Kayseri Talas Belediyesi, Selena Gomez'e fotomontajla başörtüsü taktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...