23 Eylül 2019 06:22

Sağlık Bakanlığı Antep İl Müdürlüğü Antep'teki bebek ölümlerini gizledi

CHP’li meclis üyesi Uğur Kalkan'ın, 2019 yılının ilk 6 ayında Antep genelinde kaç adet bebek ölümü gerçekleştiği sorusuna "kurum içi bilgi" denilerek yanıt verilmedi.

Sağlık Bakanlığının logosu

Paylaş

Sağlık Bakanlığı Antep İl Müdürlüğünün bebek ölümlerini "kurum içi bilgi" diyerek kamuoyundan gizlediği ortaya çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2018 yılı verilerine göre bebek ölüm hızının en yüksek olduğu il binde 15.3 ile Antep. Şehir genelinde her bin bebekten 15’i ölüyor.

Antep’in Şahinbey Belediyesi’nin CHP’li meclis üyesi Uğur Kalkan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) başvurarak 2019 yılının ilk 6 ayında Antep genelinde kaç adet bebek ölümü gerçekleştiğini ve yaşanan bebek ölümlerinin hastanelere dağılımını sordu.

Birgün'ün haberine göre, Sağlık Bakanlığı Antep İl Sağlık Müdürlüğü, Kalkan’a bilgi edinme kanunun uygulanmasına ilişkin esas ve usuller hakkındaki yönetmeliğin 12. ve 36. maddesine göre bilgilendirme yapılamayacağı yanıtını verdi.

12. maddede özetle “Kurum ve kuruluşlar; ayrı veya özel bir çalışma, araştırma, inceleme ya da analiz neticesinde oluşturulabilecek türden bir bilgi veya belge için yapılacak başvurular ile tekemmül etmemiş bir işleme ilişkin bilgi veya belge için yapılacak başvurulara olumsuz cevap verebilirler” ifadeleri yer alıyor. 36. maddede ise “Kurum ve kuruluşların, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır. Ancak söz konusu düzenlemeden etkilenen kurum çalışanlarının bilgi edinme hakları saklıdır” deniliyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ölüm istatistiklerine göre bebek ölüm sayısı 2017'de 12 bin 118 iken, 2018'de 11 bin 629 olarak kayıtlara geçti. Geçen yıl bebek ölüm hızının en yüksek olduğu il binde 15,3 ile Antep oldu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İSMEK ihalelerini 15 yıldır Beyaz Holdinge bağlı şirketler almış

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da Kur'an kursunda 46 çocuk yemekten zehirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...