23 Eylül 2019 03:51
Son Güncellenme Tarihi: 23 Eylül 2019 10:23

Demirtaş ve Yüksekdağ, şüphelisi olmadığı dosyadan tutuklandı

HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yeniden tutuklanması kararı hakkında avukatları basın toplantısı düzenledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 3 yıldır yargılandığı dosyasından tahliye edilmesi beklenirken şüpheli dahi olmadığı bir başka dosyadan yeniden tutuklanmasına karar verildi. Verilen kararın hukuksuz olduğuna dikkat çeken Demirtaş’ın avukatları Diyarbakır Barosunda açıklama yaparak suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.

AKTAR: ÇADIR DEVLETİNİN TÖRESİ VARDI, TÖREYE UYGUN DAVRANIRDI

Açıklamada konuşan Demirtaş’ın avukatlarından Mehmet Emin Aktar, tutuklama kararının hukukla hiçbir ilgisi olmadığını altını çizen Aktar, “Hukuk içinde bir şey yürütüyorsanız kılıfına, kitabına uydurursanız usule aykırı diyebiliriz. Ama yaptığınız uygulama tamamen hukuk dışıysa ve orada hukuk yoksa bunun adı zorbalıktır artık. Biz bir zorbalıkla adı ‘yargı’ denen bir mekanizmanın uyguladığı zorbalıkla karşı karşıyayız” dedi. Demirtaş hakkında verilen tutuklama kararı hukuk skandalı olarak niteleyen Aktar, “Cumhuriyet savcıları, suç soruşturması yapmakla yetkilidirler. Soruşturmayı yaptıktan sonra birkaç karar verebilir, yetkisiz olduğunu söyleyebilir, görevsizlik kararı verebilir yada suç görmez dosya kapanır. Cumhuriyet savcısı bu konuda herhangi bir karar verdikten sonra aynı dosya üzerinden hiçbir yetkisi yoktur. Cuma günü hukuk skandalı bu yaşandı. Daha önce Diyarbakır’a gönderdiği, Diyarbakır savcılığının birleştirdiği, Yüksekdağ hakkında da aynı şey geçerli, kapanmış bir soruşturma dosyasından hiçbir şüpheli olmadığı başka dosya üzerinden tutuklama istedi. Bunun tarifi yok. Süleyman Demirel ‘biz çadır devleti değiliz biz hukuk devletiyiz’ derdi. Bugün keşke çadır devleti olsaydı, çünkü çadır devletinin töresi vardı töreye uygun davranırdı” diye konuştu.

KARAMAN: DEMİRTAŞ ŞÜPHELİSİ OLMADIĞI DOSYADAN TUTUKLANDI

Daha sonra belgeler eşliğinde açıklama yapan Av. Mahsuni Karaman, Demirtaş’ın tutuklandığı dosyada şüpheli dahi olmadığını belirtti. Karaman, “Sayın Demirtaş, Sayın Yüksekdağ ve diğer milletvekilleri dışında kalan MYK üyeleri hakkında açılan ve Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosunca takip edilen bu dosyada ise 20 Eylül 2019 tarihine kadar hiçbir gelişme yaşanmamıştır. Sayın Demirtaş, hiçbir zaman bu dosyanın şüphelisi olmamıştır. Çünkü Demirtaş, aynı konu suçlama ile halen Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanmaktadır” dedi.

KARAMAN, RESMİ BELGELERİ BASINLA PAYLAŞTI

Karaman, açıklamada elindeki resmi belgeleri de basınla paylaştı.

Belgelerde, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının 7 Ekim 2015 tarihli yazısı ve Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının buna verdiği aynı tarihli cevabi yazısı, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı 7 Ekim 2015 tarihli bu yazı ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosundan ‘Halen HDP İstanbul Milletvekili olan Selahattin Demirtaş hakkında soruşturma bulunup bulunmadığı hususlarında bilgi verilmesi, soruşturma var ise soruşturma numarasının bildirilmesini’ talebi içeren yazısı yer alıyor. Belgeler arasında, Ankara CBS Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu, 7 Ekim 2015 tarih ve 2014/146757 soruşturma sayılı cevabi yazı ile “HDP Merkez Yürütme Kurulu Üyeleri mı̇lletvekı̇lı̇ olmayanlar hakkında soruşturmanın Cumhuriyet Başsavcılığımızca 2014/146757 sayılı soruşturma dosyası üzerinden yürütüldüğü; HDP Merkez Yürütme Kurulu Üyeleri MİLLETVEKİLİ OLAN Selahattin DEMİRTAŞ hakkında soruşturmanın ise 2014/5717 sayılı soruşturma dosyası üzerinden Ankara CBS Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosunca yürütüldüğünü” şeklinde yanıtlamıştır. Cevabi yazıda Demirtaş’ın şüpheli olmadığı belirtilen dosya, Demirtaş’ın 3 gün evvel tutuklandığı dosyadır.

AYNI DOSYADAN YENİ SORUŞTURMA BAŞLATILDI, TUTUKLAMA İSTENDİ

İkinci bir belgede, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu arasındaki yazışmanın yer aldığı belge. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 7 Ekim 2015 tarihli bu yazı ile Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosundan “Halen HDP İstanbul Milletvekili olan Selahattin Demirtaş hakkında soruşturma bulunup bulunmadığı hususlarında bilgi verilmesi, soruşturma var ise soruşturma numarasının bildirilmesini” talep etmiş. Ankara CBS Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu, 12 Kasım 2015 tarih ve 2014/5717 soruşturma sayılı cevabi yazı ile “ Selahattin Demirtaş hakkında Büromuzca 2014/5717 Basın Soruşturma numaralı dosyanın bulunduğu ve halen derdest olduğu” bilgisini vermiş. Demirtaş’ın bugün itibariyle tutuklu olduğu dosyada şüpheli olmadığı, sadece Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosunda kayıtlı olan dosyada şüpheli olduğu, bizzat soruşturma dosyası savcısınca ikrar edildiği belirtiliyor.

Üçüncü belge, avukatların 7 Ağustos 2019 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan aldığı ve Demirtaş ile ilgili kayıtlı bütün Soruşturma dosyalarının dökümünü gösteren belge. Bu belgede, Demirtaş ile ilgili Ankara CBS’de bulunan tüm Soruşturma dosyaları bulunduğu halde, Demirtaş’ın 3 gün evvel tutuklandığı 2014/146757 Soruşturma sayılı dosyanın ise yer almadığı görülüyor.

ANKARA CUMHURİYET BAŞSAVCISI, HAKİM HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNUCAKLAR

Karaman, Demirtaş’ın yeniden tutuklanmasının hukuki değil siyasi bir karar olduğunu belirterek Ankara Cumhuriyet Başsavcısı ve tutuklama kararı veren hakim hakkında suç duyurusunda bulunacakları söyledi. (Diyarbakır/EVRENSEL)


SAMSUN'DAN DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ KARARINA TEPKİ

HDP Samsun İl Örgütü de basın toplantısı düzenleyerek Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında verilen karara tepki gösterdi. Açıklamada “Bağımsız ve demokratik değerlere sahip bir yargı ve demokrasi için mücadele etmeye devam edeceğiz” denildi. (Samsun/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İran’dan ABD’ye karşı ‘Hürmüz Barış Girişimi’ adımı

SONRAKİ HABER

Musevi'den, Aramco saldırısından İran'ı sorumlu tutan İngiltere'ye yanıt

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...