23 Eylül 2019 02:52

ABD Ortadoğu’da askeri varlığını genişletiyor: 40 bin asker görev yapıyor

ABD yönetimi CENTCOM görev alanı dahilindeki bölgede askeri varlığını artırıyor. Ortadoğu’da Afganistan hariç, 40 bine yakın ABD askeri görev yapıyor.

Fotoğraf: ABD Ordusu

Paylaş

ABD; İran ile bölge ülkeleri arasında yaşanan krizi bahane ederek Ortadoğu’daki askeri varlığını büyütmeye devam ediyor. Amerika merkezli Axios internet haber sitesinin derlediği son güncel bilgilere göre, ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon) Ortadoğu’dan sorumlu olan birimi Merkez Kuvvetler Komutanlığı’nın (CENTCOM) emrinde bölgede 60 bin ila 70 bin arasında asker bulunuyor. Bu askerlerin 14 bini sadece Afganistan’da görev yapıyor. Afganistan’daki asker sayısı düşüldüğünde, geriye kalan askerlerin neredeyse tamamının Körfez bölgesine yığıldığı görülüyor. Körfez bölgesindeki dört ülke, Kuveyt, Bahreyn, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) yaklaşık 40 bin ABD askeri bulunuyor. Pentagon olası bir İran saldırısında, bölgeye 120 bin ABD askeri konuşlandırmaya yönelik bir planı Beyaz Saray’a daha önce sunmuştu.

CENTCOM’UN İLERİ KARARGAHI

Pentagon’un enerji zengini iki ülke, Kuveyt ve Katar’da onar bin kişilik askeri güç bulundurması dikkat çekiyor. Kuveyt’e 1990 Körfez Savaşı’nda yerleşen ABD, bu ülkede 13 binden fazla asker bulunduruyor. CENTCOM’un ileri karargahına da ev sahipliği yapan ülke, Almanya, Japonya ve Güney Kore’den sonra en fazla ABD askerine ev sahipliği yapma özelliğini de taşıyor.

Kuveyt’ten sonra en fazla ABD askerine ev sahipliği yapan Körfez ülkesi ise Katar. Doğalgaz zengini ülkede kurulu Udeyd hava üssünde 13 bine yakın ABD askeri görev yapıyor. ABD’nin vurucu hava gücü de bu ülkede konuşlanmış durumda. Yakın zaman önce ABD ile Katar arasında askeri üssün genişletilmesine ilişkin bir anlaşma da imzalandı.

5. FİLO’NUN LİMANI

Körfez bölgesinin küçük ülkesi Bahreyn ise ABD donanmasının Basra Körfezi ve Hint Okyanusu bölgesinden sorumlu deniz gücü 5. Filo’ya ev sahipliği yapıyor. Bahreyn’de tamamı denizci 7 bin Amerikan askeri görev yapmakta. Bahreyn, ABD’nin İran’ı çevreleme stratejisinde önemli konuma sahip.

Birleşik Arap Emirlikleri de, son dönemde ABD’nin askeri güç konuşlandırdığı Körfez ülkelerinden biri. Yaz aylarında ABD Hava Kuvvetleri Ortadoğu’da ilk kez bu ülkeye bir F-35 hayalet uçak filosu konuşlandırmıştı. Dünya enerji tedarikinin yüzde 20’sinin geçtiği Hürmüz Boğazı’nı kontrol eden ülkede 5 bin ABD askeri bulunuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

AKP'li eski vekilin bankamatik memuru kızına İçişleri Bakanlığından koruma

SONRAKİ HABER

Metris cezaevindeki hasta tutukluların gerekli bakımı yapılmıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...