23 Eylül 2019 01:38
Son Güncellenme Tarihi: 23 Eylül 2019 16:10

IMF heyetinin CHP ve İYİ Parti ile gizli görüştüğü iddia edildi

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile CHP ve İYİ Partinin gizli görüşme yaptığı iddia edildi. IMF İcra Direktörü Raci Kaya, CHP Sözcüsü Faik Öztrak ve Hazine ve Maliye Bakanlığı konuya dair açıklama yaptı.

IMF'nin Washington'daki merkez binası

Fotoğraf: Wikimedia Commons

Paylaş

Uluslararası Para Fonu (IMF) İcra Direktörü Raci Kaya, IMF heyetinin CHP ve İYİ Parti yetkilileriyle yaptığı görüşme iddialarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Kaya, “Heyetle yapılan toplantılar boyunca böyle bir görüşme niyetinden dahi söz edilmemiştir. Buna rağmen böylesi saklanan, meşruiyet dışı bu toplantı, Türkiye’ye karşı farklı bir ajandanın varlığının göstergesidir” ifadesini kullandı.

AKP SÖZCÜSÜ: HÜKÜMETİ ELEŞTİRİYORLAR GİDİP IMF İLE GÖRÜŞÜYORLAR

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de konuyla ilgili konuştu.

Çelik, “Burada enterasan olan şu; her gün 'Bu hükümet eninde sonunda IMF'ye gidecek' diye eleştiride bulunuyorlar, ondan sonra da gidip saklı bir şekilde IMF yetkilileri ile görüşüyorlar. Burada çifte standart var. Bir de kendileri açısından yine tutarsız bir durum var” dedi.

CHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI: IMF YURT DIŞINDA AMA FELSEFESİ İKTİDARDA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu 6 Ağustos’da yaptığı açıklamada, Merkez Bankasının swap işlemleri kararını değerlendirirken “Bugün geldiğimiz noktada, ülkenin Merkez Bankasını IMF’nin önerisine adım adım yakınlaştıran ise, kendisini ‘yerli ve milli’ olarak lanse eden Erdoğan iktidarı ve onun atadığı uysal memurları. Yani IMF yurt dışında ama felsefesi bugün iktidarda” sözlerini kullanmıştı.

CHP SÖZCÜSÜ FAİK ÖZTRAK: GİZLİ SAKLI BİR GÖRÜŞME YAPMADIK

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise konuya ilişkin şu açıklamada bulundu:

“Gizli saklı bir görüşme yapmadık, Ankara’da bir otelde görüşme yaptık. Raci beyin haberi yoksa onun sorunu. IMF’yi dördüncü madde kapsamında ülkeye davet eden Hazine ve Maliye Bakanlığıdır. Dört madde konsültasyonlarının muhatabı hükümettir. Bu madde kapsamında IMF çeşitli görüşmeler yapar. Bizim görüşmelerimiz de bu kapsamdadır. Hükümet ve yandaşları bu kapsamdaki bir görüşmenin üzerine mal bulmuş mağribi gibi atlamasın. Bizde gizli olan bir şey yok. Ancak karşı tarafta gizli gizli Tank Palet fabrikasını peşkeş yapmak var. Bizde McKenzie ile kapı arkasında görüşmek, onlarla kayyum görüşmeleri yapmak olmaz. CHP her zaman şeffaf olmuştur, gerekenleri açıklamıştır.“

HAZİNE VE MALİYE BAKANLIĞI: GÖRÜŞMELER TARAFIMIZCA UYGUN GÖRÜLMEMEKTE

Hazine ve Maliye Bakanlığı konuya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, IMF Kuruluş Anlaşması'nın 4. maddesi kapsamında gerçekleştirilen ve "Madde IV Görüşmeleri" olarak adlandırılan bu görüşmelerin tamamının muhatap hükümetlerle karşılıklı mutabakat ile belirlendiğine işaret edildi. Ayrıca bugüne kadar Türkiye'de yapılan görüşmelerin tamamının hükümet tarafı olan ilgili bakanlık yetkilileriyle paylaşıldığı, tüm ihtiyaçların karşılanması ve ayarlamaların yapılmasının da yine Bakanlık tarafından gerçekleştirildiği ifade edildi.

Açıklamada, IMF'nin Bakanlık bilgisi dışında çeşitli görüşmeler yaptığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

"Gösterilen yapıcı yaklaşım ve yıllardır süregelen teamüller ortadayken IMF heyetinin, Bakanlığımızın bilgisi dışında çeşitli görüşmeler yapması tarafımızca uygun görülmemekte olup, bu hususun tekrar etmemesine yönelik olarak IMF temsilcilerine önümüzdeki dönem için şeffaflığa azami ölçüde dikkat edilmesi yönünde gerekli uyarılar yapılmıştır. Hal böyleyken Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti'nin her türlü şaibe ve söylentiye açık bir ortam yaratılmasına müsaade etmelerini anlamak mümkün değildir. Türkiye kamuoyu IMF'den kimin medet umduğunu da görmüştür." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sivas’ta otomobil devrildi: 2 ölü, 6 yaralı

SONRAKİ HABER

Milas’ta pamuk üreticileri artan fiyatlardan şikayetçi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa