22 Eylül 2019 09:40

Antep'in ciğeri Sof Dağı’ndaki maden işgaline karşı yürüyüş düzenlendi

Antep’in temiz hava deposu olan Sof Dağı’ndaki çevre tahribatına dikkat çekmek isteyen yaşam savunucuları, bölgedeki kum ocaklarının yarattığı tahribata karşı eylem düzenledi. 

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Zelal ARAR
Antep

Maden sahası işgali altında bulunan Antep’in ciğeri olarak nitelendirilen Sof Dağı çevresinde yaşayan yöre halkı, “Sof Dağı’nı kurtarsınlar, geleceğimizi düşünsünler, güzelim havayı öldürmesinler. Domatesimizin eski tadını istiyoruz” diyerek duyarlılık çağrısı yaptı.

Antep’in ciğeri olarak nitelendiren Sof Dağı, maden sahalarıyla bu özelliğini kaybetmekle karşı karşıya. Temiz havası, yeşilliği, vadileri ve akarsuları ile oksijen deposu olan Sof Dağı, sayısı 10’u bulan kum ve taş ocaklarının istilasında. 1963 yılında kurulumu başlayan maden ocaklarının bölgede bulunan Işıklı, Boyno, Tellük, Alıcı, Durnalık, Araptar ve Fellioğlu Mahallelerindeki yaşamı olumsuz etkiliyor. İklim krizine karşı dünya çapında gerçekleştirilen eylemler kapsamında Gaziantep Çevre Platformu (GANÇEP) çağrıyla da buranın durumuna dikkat çekilmesi için bir eylem gerçekleştirildi. Yaşam savunucuları, maske takarak, “Havama, suyuma, toprağıma, dokunma” pankartıyla yürümek istedi. Ancak kitlenin önü jandarmalar tarafından kesildi. Geçişte ısrar edilmesi üzerine döviz ve pankartların indirilmesi şartıyla dağa geçişe izin verildi. 

"KÂR UĞRUNA NEFES ALAMAZ HALE GELDİK"

Evrensel'e konuşan Haluk Soysal, “Güzelim Gaziantep öldü. Ne bağımız ne bahçemiz var. Kâr uğruna nefes alamaz hale geldik. En güzel domatesleri buradan yiyorduk. En güzel sütü buradan alıyorduk. En güzel organik ürün burada üretiliyordu” derken Durdu Altan da “Meyvesiyle, sebzesiyle, havasıyla Sof Dağı’mızı bitirdiler. Sof Dağı’nın havası gelir de Gaziantep güzel olmaz mı? Bugün tozdan dumandan o güzel havayı Antep’e yayamıyoruz. Tarihi Sof Dağı’mızı bitirdiler. Sof Dağı’nın beş pınarı vardı, hani nerede? Sof Dağı’nı kurtarsınlar geleceğimizi düşünsünler. Güzelim havayı öldürmesinler. Hayvanımız burada ot yiyince zehirleniyor tozdan. Bize yardımcı olsunlar” diye konuştu.

"DOMATESİMİZİN ESKİ TADINI İSTİYORUZ"

Bu yörede yaşayan Emine Altan meyve ve sebzelerin kurtlandığına dikkat çekerek "Elmamızın, domatesimizin eski tadını istiyoruz. Çocuklarımızın geleceği için bu şantiyelerin kapanmasını istiyoruz” dedi. Beş, altı yıl önce kaymakamlık nezdinde işletmelerin kapatılmasa bile yasaya uygun çalıştırılması için girişimlerde bulunduğunu belirten Müjdat, ancak aradan geçen zamana rağmen pek bir şey değişmediğini ifade ederek, duyarlılık çağrısı yaptı.

ÖNCEKİ HABER

Kadınlar "Dünya Otomobilsiz Kentler Günü”nde pedal çevirdi

SONRAKİ HABER

Kızı yurttan atıldı, özel yurt ateş pahası: Kızım okula devam edemeyebilir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...