22 Eylül 2019 08:58
Son Güncellenme Tarihi: 22 Eylül 2019 16:14

Kadınlar "Dünya Otomobilsiz Kentler Günü”nde pedal çevirdi

Süslü Kadınlar Grubu, “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü” kapsamında bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla bisiklet turları düzenledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Süslü Kadınlar Grubu, “Dünya Otomobilsiz Kentler Günü” kapsamında Türkiye'de pek çok ilde bisiklet turu düzenledi. Bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla bağımsız bir şekilde yapılan tur için kadınlar renkli kıyafetleri ve süslü bisikletleriyle sokaklardaydı.

Van'da kadınlar Musa Anter Barış Parkı'nda bir araya geldi. Balon ve çiçeklerle süslenen bisikletleriyle bir araya gelen kadınlar, bisikletlerine "Benzinle değil hayalle gider" yazılı dövizlerde astı. Musa Anter Barış Parkı'ndan Van Kalesi'ne kadar 6 kilometrelik mesafede yapılan tur boyunca pedal çeviren kadınlar, "Kadın yaşam özgürlük" sloganları attı. 

"BİSİKLET ULAŞIM ARACI OLARAK KULLANILSIN"

Kale önüne gelen kadınlar burada erbaneler eşliğinde söyledikleri Kürtçe müzikler eşliğinde halay çekti.

Etkinliğe ilişkin Mezopotamya Ajansı'na (MA) konuşan Zeynep Sezin Demirli Çakmak, 2013 yılından itibaren yapılan Süslü Kadınlar Bisiklet turunu bugün Van'da organize ettiklerini söyledi. Amaçlarının kadınların bisiklet kullanmasını yaygınlaştırmak ve bunu eğlenceli bir şekilde yapmak olduğunu ifade eden Çakmak, dünya çapında yaklaşık 115 yerde bu turun yapıldığını belirtti. 

Yaklaşık 50-60 kadının kendi bisikletleriyle Van'da alanlarda olduğunu belirten Çakmak, "Bisikletin normal ulaşım aracı olarak kullanılmasını istiyoruz" diye konuştu.

"BİSİKLET DOĞA DOSTUDUR"

İzmir'de de Konak ilçesinde bulunan Saat Kulesi önünde bir araya gelen kadınlar, balon, çiçek ve oyuncaklarla bisikletlerini süsledi. Konak Saat Kulesi önünde başlayan bisiklet turu etkinliği, Alsancak semtinde bulunan Havagazı yerine kadar devam etti. 

Tur öncesi kısa bir konuşma yapan İzmir Süslü Kadınlar Grubu Sözcüsü Sema Gür, bu yıl bisiklet turlarının 7'ncisi düzenlediklerini söyledi. Süslü Kadınlar Bisiklet Turu'nun, 2013 yılında İzmir'de başladığını belirten Gür, 7 yıl içerisinde büyüyen bu etkinlik Türkiye'de diğer şehirlerde bisiklete binen kadınların da dikkatini çektiğini söyledi. 

Gür, "Bisiklet çevreyi kirletmeyen, doğa dostu bir ulaşım aracıdır. Dünyanın gündeminde de yer alan iklim değişikliğinin, çevreyi,doğayı kirletmemizin nedeni biz insanlarız. Doğanın dengesini bozduk ve şimdi bunu nasıl durduracağımızı düşünmemiz gerekir. Bizim de bisiklete binerek buna bir katkımız olabilir.

Bisiklet; yoğun kent trafiğine çözüm olabilir ve bir ulaşım aracı olarak algılanmalıdır. Eğer uygun bisiklet politikaları ve yolları olursa, işe veya ulaşacağımız yere rahatlıkla bisikletle gidebiliriz. Biz de dünyanın birçok yerindeki hemcinslerimiz gibi günlük kıyafetlerimizle bisiklete binerek ulaşımımızı sağlayabiliriz. 

Yollar sadece motorlu taşıtlara ait değildir. Yollarda bisikletlilere saygı istiyoruz." diye konuştu.

Kadınlar pek çok ilde bisikletleriyle şehir turu attı. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Trump: BM Genel Kurulu'nda İranlı yetkililerle görüşme planım yok

SONRAKİ HABER

Antep'in ciğeri Sof Dağı’ndaki maden işgaline karşı yürüyüş düzenlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa