22 Eylül 2019 08:08

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, gazeteci Hüseyin Aykol’u ziyaret etti

CHP Milletvekili Utku Çakırözer, 64. yaşını cezaevinde karşılayan gazeteci Hüseyin Aykol’u Sincan Cezaevi’nde ziyaret etti.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer | Fotoğraf: CHP Basın Bürosu

Paylaş

CHP’nin gazeteci kökenli milletvekili Utku Çakırözer, 64. yaşını cezaevinde karşılayan gazeteci Hüseyin Aykol’u Sincan Cezaevi’nde ziyaret etti. Çakırözer, “Aykol, 12 Eylül döneminde 10 yıl cezaevinde kaldı, 12 Eylül’ün 39. yıldönümünde de cezaevinde. 64. yaşını cezaevinde karşıladı, hakkındaki 63 davada yargılanıyor" dedi.

Özgür Gündem Gazetesi’nin Eş Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Aykol’u Sincan Cezaevi’nde ziyaret eden Çakırözer, Aykol’un sağlık durumunun iyi olduğunu aktardı. Aykol’un uzun yıllar, cezaevindeki tutuklu ve hükümlülerin mektuplarını yazdığını anımsatan Çakırözer, “Aykol, yıllarca cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerini dile getirdi. Mahkumların sorunlarına onların sesinden çözüm aradı. Mahkumların musluklarından paslı su akmasını da sık sık yayınladığı mektuplarla gündeme getirdi. Ancak o da Sincan Cezaevi’nde paslı su sorunu ile karşılaştı. Sincan 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde çeşme suyunun yıllardır çamurlu akıyordu” dedi. Çakırözer, cezaevindeki paslı su sorununun Aykol’un cezaevine girmesinden kısa süre sonra çözüldüğünü de aktardı.

YARGI PAKETİNE ÖNERİLER

Aykol'un hakkındaki birkaç dosya istinaf mahkemesinde onanırsa 15-16 yıl hapis yatma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirten Çakırözer, “Aykol, 12 Eylül döneminde 10 yıl cezaevinde kaldı, 12 Eylül’ün 39. yıldönümünde de cezaevindeydi. 64. yaşını cezaevinde karşıladı, hakkındaki 63 davada yargılanıyor. Yargı reform paketi yakında Meclis’e gelecek. Paketle çok önemli sorunlar çözüme kavuşabilir” dedi.

Çakırözer'in basın ve ifade özgürlüğünün sağlanabilmesi için yargı reform paketinde yer almasını önerdiği düzenlemeler kısaca şöyle

Eleştiri amacıyla yapılan ve şiddet içermeyen düşünce açıklamaları suç kapsamından çıkarılmalı. Anayasayı ihlal ve terör suçları, basın ve yayın yoluyla işlenmişse cebir ve şiddet unsurunun varlığı kesin delillerle ortaya konmalı. Basın ve ifade özgürlüğü alanında istinaf mahkemesinde kesinleşen hürriyeti bağlayıcı hükümler, Yargıtay’da temyiz edilebilmeli. Hakaret suçları, TCK kapsamından çıkarılmalı. Kovuşturma aşamasındaki tutukluluk süresine üst sınır getirilmeli. Basın Kanunu’nun davanın açılabilmesi için getirdiği 4 ay süre koşulu mutlak surette uygulanmalı. Yayın sahipleri ve yayın sorumlularının yayınlarından doğan ceza sorumluluğu suçların şahsiliği ilkesine göre yeniden düzenlenmeli. Mahkemelerin tahliye kararlarına savcılar tarafından itiraz edilebilmesinin önü kesilmeli. Anayasa Mahkemesi’nin özgürlükler lehine verdiği kararlarla birlikte AİHM'nin kararları bireysel kapsamdan çıkarılmalı, içtihat olarak değerlendirilmeli. İnternet ortamında yapılan yayınlara ilişkin yasa, evrensel insan haklarına uygun, ifade ve haberleşme özgürlüğüne saygılı bir bakış açısıyla yeniden düzenlenmeli. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Mülteciler darbedilip zorla Türkiye'ye gönderildi’

SONRAKİ HABER

CHP Genel Merkezi önünde açlık grevi eylemi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...