22 Eylül 2019 08:05

Makinistlerin yıpranma payını mevzuat değil, AKP kaldırdı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, makinistlerin yıpranma paylarının kaldırılmasına ilişkin ikinci kez verilen soru önergesini yine ‘mevzuat böyle’ diyerek geçiştirdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Buse VURDU
Ankara

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, demiryollarında çalışan makinistlerin hak kayıplarına ilişkin ikinci kez verilen soru önergesine yine ‘mevzuat böyle’ cevabını verdi. Konuyu değerlendiren Birleşik Taşımacılık Çalışanları (BTS) Genel Başkanı Hasan Bektaş ise yıpranma payının hiçbir gerekçe gösterilmeden 2009 yılında AKP tarafından kaldırıldığını hatırlatarak makinistlerin yeniden bu haktan yararlanabilmesi gerektiğini ifade etti.

CHP Niğde Millevekili Ömer Fethi Gürer, demiryollarında hak kaybına uğrayan makinistlerin durumunu ikinci kez Meclis gündemine taşıdı. Gürer, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanıtlaması istemiyle sunduğu önergede, demiryolu çalışanlarına fiili hizmet süresi zammının geri verilmesi gerektiğini ifade etti. Makinistlerin çalışma şartlarının ağırlığına dair Bakanlığın bir görüşü bulunup bulunmadığını soran Gürer, “Bakanlığınızın lokomotif üzerinde çalışan makinistlerin yorucu ve yıpratıcı bir meslek icra ettiklerine dair bir görüşü var mıdır? 5754 sayılı kanunun 68. maddesi bağlamında daha önce iştirakçi olan makinistlerin, bir adet de yargı kararı bulunmasına rağmen yıpranma payı alamamasının sebepleri nelerdir? Bakanlığınız Makinistlerin yıpranma payı alabilmesi için bir girişimde bulunacak mıdır?​” sorularına yanıt istedi.

BAKAN MEVZUATI ÖNE SÜRDÜ

Bakan Mehmet Cahit Turhan tarafından Gürer’e verilen yanıtta ise yine ilgili mevzuat adres gösterildi. Makinistliğin standartları, çalışma koşulları ve görev tanımlarının mevzuata göre düzenlendiğini ifade eden Bakan Turhan, “Bu nedenle, makinistlik mesleğinin zorlukları göz önünde bulundurularak fiili hizmet zammı verilmesi, çalışma mevzuatının genel yaklaşımı içinde ele alınması gereken bir konu olarak değerlendirilmektedir” dedi.

‘FAAL PERSONEL UYGULAMASI KALDIRILMALI’

Bakan Turhan’ın konuyu mevzuatla açıklamaya çalışmasına karşın, Evrensel’e konuşan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Hasan Bektaş, makinistlerin yıpranma payı hakkının 2009 yılında AKP tarafından çıkarılan bir yasa ile ellerinden alındığına hatırlattı. Makinistlerin yaptığı ağır iş nedeniyle yıpranma payı hakkından yararlanması gerektiğini belirten Bektaş, bir diğer sorunun ise “faal personel” uygulaması olduğuna dikkat çekti. Bektaş, “Hiçbir yerde olmayan ‘faal personel’ uygulaması demiryollarında uygulanıyor. Bu da makinistlerin her yerde ve her zaman çalıştırılabilmesi anlamına geliyor. Bayram tatilleri, pazar günleri çalışmak zorunda kalıyor makinistler. Memur olanlar için fazla mesaiye giriyor. Ancak işin zorluğu ve dikkat gerektirmesi düşünüldüğünde sıfır mesai uygulanmalıyken çok fazla mesaiye kalınıyor. Bunların da ortadan kaldırılması gerekiyor” diye konuştu.

‘MİLLETVEKİLLERİ BİZE DANIŞMIYOR’

Milletvekillerinin soru önergesi verirken ilgili sendikalara ve alanda çalışma yürüten diğer kişilere danışmamasına da tepki gösteren Bektaş, “Demiryollarının bir sürü sorunu var birbiriyle ilişkili. Siyasi atamalar ve liyakatsizlik demiryollarını bu hale getirmiş durumda. Liyakatsiz kişilerin uyguladığı politikalar kazaları beraberinde getiriyor. Makinistler, yolcular hayatını kaybediyor. Çorlu’da, Bilecik’te bunu gördük. Asıl sorun budur” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Tuzla’daki fabrika yangını ilk değildi böyle giderse son da olmayacak

SONRAKİ HABER

‘Mülteciler darbedilip zorla Türkiye'ye gönderildi’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...