22 Eylül 2019 03:41

Mersinliler nükleer santral istemiyor: Hükümet halkı değil; kendini düşünüyor

Mersinliler, Akkuyu’da yapımı devam eden nükleer santrali istemediklerini belirterek, yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılması çağrısında bulundu.

Fotoğraf: Basın Bülteni

Paylaş

Mersin Gülnar’a bağlı Büyükeceli kasabasında yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santraline karşı bölge halkının tepkileri sürüyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanılması çağrısında bulunan Mersinlileri nükleer santral istemediklerini ifade ediyor.

Vedat Tekin isimli yurttaş, yapılacak olan santralin sadece Akkuyu’yu değil tüm Türkiye’yi riske atacağını düşünüyor. Santralin silah olarak gördüğünü aktaran Tekin, nükleer santralin tamamen hükümetin kararı olduğunu vurguladı. Tekin, “Devletin önüne geçemeyeceğimiz için bir şey diyemiyoruz. Ama bu çatlak konusuna eyvah derim. Allah sonumuzu hayır etsin. Santralin yapılmasına gerek yoktu” dedi.

Üniversite öğrencisi Fatma Açıksu da, nükleer santralin zararları konusunda tam anlamıyla bir bilgi sahibi olmasa da santrali bir felaket olarak gördüğünü dile getirdi. Açıksu, “Nükleer santral denince aklıma Çernobil geliyor. Facia yani. Japonya gibi gelişmiş ülkeler nükleer santral yapımını bırakmış. Bizim nükleer santrale geçmemizi anlamıyorum. Böylesi tehlikeli bir şeye gerek yoktu” şeklinde konuştu.

Ümmühan Tuna isimli yurttaş ise, nükleer santral yapımının doğaya, insana ve her şeye zarar olarak gördüğünü dile getirdi.

‘DEVLET POLİTİKALARI GELECEĞİ YOK EDİYOR’

Ahmet Aksoy “Devletin enerji üretmeye ihtiyacı var ama daha temiz bir enerji üretimi olabilirdi. Her ne kadar devlet denetiminde olsa da doğanın önüne geçilmiyor. Japonya’da patlayan Fukuşima’yı biliyoruz. Santrallerin yapılmasıyla bütün atıkların okyanusa atıldığını da biliyoruz. Fay hatlarının en az olduğu bir yerde santral yapılıyor olabilir ama hiç bir şey imkansız değil. Santralin yapımı tamamen devletin çıkarıdır. Bunun sebebi de Rusya ile yakınlaşmadır. Devlet politikaları bazen geleceği mahvediyor olabilir. Olası kötü bir durumda evde ölmeyi beklemek olur. Bence daha temiz bir enerji üretimi olabilir. Rüzgar ve güneş enerjileri dururken santral yapımına başlanması yanlış olur” ifadelerini kullandı.

‘KİMSENİN UMRUNDA DEĞİL’

Nükleer santralin dönüşü olmayan çok büyük felaketlere neden olabileceğini aktaran Mehmet Güneş, “Olası sızmalarda sadece bu ülke ve yaşadığımız şehir değil bütün Akdeniz ülkeleri zarar görür. Bu bölgede yaşayan doğaya ve insana bütün canlılara zarar verir. Daha ucuz enerji üretme modelleri var. Birçok ülkede nükleer santral üretimi yok” şeklinde konuştu. Son olarak Ahmet Şen adındaki yurttaş da, nükleer santralin doğaya ve insana hiçbir yararının olmadığını aktararak, “Bu ülkede asla insan ve doğa düşünülmüyor. Devlet ilk önce yandaşlarını düşünüyor. Kendi iktidarlarını düşünüyor” ifadelerini kullandı. (Mersin/MA)

ÖNCEKİ HABER

“Karaburun'da RES’lerin sayısı elektrik direkleriyle yarışıyor”

SONRAKİ HABER

Maraş Türkoğlu Cezaevinde tutuklulara İstiklal Marşı dayatması

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...