22 Eylül 2019 02:41
Son Güncellenme Tarihi: 22 Eylül 2019 11:42

İran'dan Suudi Arabistan'a yanıt: Yenilgisinden başkalarını suçlamasın

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi: Suudi Arabistan, gerçeklerden kaçıyor. İran'ın adını anarak yenilgisinden başkalarını suçlamaya kalkması üzüntü verici.

Fotoğraf: Ashashyou / Wikimedia Commons

Paylaş

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, Suudi Arabistan petrol şirketi Aramco'nun tesislerine yönelik saldırıdan Tahran'ın sorumlu tutulmasına tepki gösterdi.

Musevi, Dışişleri Bakanlığı sitesinden yaptığı yazılı açıklamada, Suudi Arabistan Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr'in Tahran yönetimine yönelik suçlamalarını eleştirdi.

Aramco'ya yönelik saldırının İran silahlarıyla yapılması ve Tahran yönetiminin bundan sorumlu tutulması yönündeki iddiaları ‘temelsiz’ olarak nitelendiren Musevi, bunları reddettiklerini kaydetti.

Musevi, Suudi Arabistan'a başkalarını suçlamak yerine Yemen'deki savaşı sona erdirme tavsiyesinde bulunarak, “Suudi Arabistan, İran'ı kendine düşman görme kuruntusu nedeniyle gerçeklerden kaçıyor. Suudi'nin, İran'ın adını anarak yenilgisinden başkalarını suçlamaya kalkması üzüntü vericidir” ifadelerini kullandı.

Suudi Bakan Adil el-Cubeyr, dün Riyad'da düzenlediği basın toplantısında, “Suudi Arabistan petrol şirketi Aramco'nun tesislerine yönelik saldırı İran silahlarıyla gerçekleştirildi. Bu yüzden saldırıdan Tahran'ı sorumlu tutuyoruz” demişti.

Cubeyr, ülkesinin, şu ana kadar İran yapımı 260'tan fazla balistik füze ve 150 insansız hava aracıyla (İHA) hedef alındığını belirtmişti.

RUHANI: KÖRFEZ’DEKİ YABANCI GÜÇLER GÜVENLİK TEHDİDİ

İran Cumhurbaşkanı Ruhani ise ABD’nin Körfez ülkelerine ek asker gönderme kararına tepki gösterdi. Basra Körfezi’nin güvenliği konusunda bir planı bu hafta BM’ye sunacaklarını açıkladı.

İran-Irak savaşının 39’ncu yıldönümü nedeniyle Tahran’da düzenlenen askeri törende konuşan Ruhani, Körfez’deki yabancı güçlerin enerji güvenliğini tehlikeye attığını söyledi. Ruhani, “Yabancı güçlerin varlığı bölge güvenliğine tehdit oluşturur. Bizim yolumuz bölge ülkeleriyle birlik ve iş birliği yaratma yoludur. Körfez’in güvenliği iç meseledir, Hürmüz Boğazı’nın güvenliği de öyle. Yabancı güçler halklarımız ve bölgemiz için sorun yaratır. Basra Körfezi, Hürmüz Boğazı’nın ve Umman Denizi’nin güvenliği bölgede ülkelerinin yardımıyla sağlanacaktır. Bu hassas ve önemli tarihi anda, komşularımıza dost eli, kardeşlik elini uzattığımızı duyuruyoruz” ifadelerini kullandı.

Ruhani ayrıca, bu hafta katılacağı Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantısında bölgenin güvenliğiyle ilgili bir barış planı sunacağını söyledi. Konuyla ilgili İran Cumhurbaşkanlığı resmi internet sitesinde de Ruhani’nin “Bu yıl BM’de İran’ın bölge ülkeleriyle işbirliği içinde Basra Körfezi ve Umman Denizi’nin güvenliğini sağlayabileceği konusunda bir plan sunacağız” ifadelerine yer verildi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Harb-İş, Tank Palet'i hülleyle Katar ortaklı BMC’ye devreden kararnameyi açıkladı

SONRAKİ HABER

Rektörden Neslican Tay paylaşımı: Dinden faydalansaydı hastalığı düşman görmezdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...