21 Eylül 2019 07:07

Uluslararası İfade Özgürlüğü ve Medya Çalıştayı başladı

Uluslararası İfade Özgürlüğü ve Medya Çalıştayı İzmir'de başladı. Çalıştay, panel ve atölye çalışmaları ile iki gün boyunca devam edecek.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İzmir Barosu ve İzmir Büyükşehir Belediyesinin gerçekleştirdiği "Uluslararası İfade Özgürlüğü ve Medya" Çalıştayı başladı. Çalıştay, panel ve atölye çalışmaları ile iki gün boyunca devam edecek.

Kültürpark İzmir Sanat konferans salonunda başlayan Çalıştayın açılış konuşmasında İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu ve İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel söz aldı.

İlk olarak söz alan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Türkiye’de medyanın, düşünce ve ifade özgürlüğünün ve yargının hiçbir dönemde olmadığı kadar kuşatma altında olduğunu söyleyerek, “Her geçen gün bu baskı artıyor. Yüzde 95’i iktidar yanlısı hale getirilen medya siyasi anlayışın operasyonları ile sürekli el değiştirmeye devam ediyor. Eğer bir ülkede cezaevleri gazeteci, yazar, düşünür, akademisyen, hukukçu kişi ile doldurulurken, halkın anayasal hakkı habere ulaşması engelleniyorsa, yani hukuk yok sayılırken, gazeteciliğin olmazsa olması eleştirel yapısından giderek uzaklaştırılırken yaratılan korku ikliminde demokrasiden ve hukuk devletinden söz etmek mümkün değil” dedi.  

Gazetecilerin fişlendiğini ve terörist olarak gösterildiğini dile getiren Dikmen, gazetecilere yönelik saldırı yapanların ise adata ödüllendirildiğini söyledi. Ekonomik krizden medya organlarının da etkilendiğini belirten Dikmen, birçok gazetenin kapanma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu ifade etti. Dikmen, “Yeni yargı paketinde yer alan icra ve iflas ilanlarının yayınlanma zorunluluğunun kaldırılması maddesi özellikle yerel basının bitirilmesi anlamına geliyor” diye konuştu.

"İFADE VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ DEMOKRASİNİN OLMAZSA OLMAZIDIR"

“Konu ifade özgürlüğü ve medya olunca ülkemizde özellikle son yıllarda yaşanan süreçleri bu konuşmaya sığdırmak neredeyse imkansız hale geliyor” diyen İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, ifade özgürlüğü açısından ülkenin karnesinin zayıf olduğunu söyledi. Temel hak ve özgürlüklerin engellendiğini ifade eden Özuslu, “Medya ne yazık ki bütün farklı seslerin susturulduğu bir iktidar aygıtına dönüşmüş durumda. Ülkemiz basın özgürlüğü endekslerinde özgür olmayan ülkeler kategorisinde yer alıyor” dedi. 136 gazetecinin cezaevlerinde olduğunu hatırlatan Özuslu, “İfade ve basın özgürlüğü demokrasinin olmazsa olmazıdır. Belediye olarak bu yaklaşımla hareket ediyor, İzmir’de ifade özgürlüğüne, medyanın tarafsız ve bağımsız haber yapmasına önem veriyoruz” diye konuştu.

"BASKI VE KORKU İMPARATORLUĞUNA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ"

Son olarak konuşan İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, “Siyasi iktidarın bütün uygulamalarıyla, KHK ile kapatılan medya kuruluşları, cezaevindeki gazetecileri ve avukatları ile 12 Eylül faşizminin bugün hâlâ daha sürdüğünü ve koşullarda bir değişiklik olmadığını açıkça bize gösteriyor. Merkezi otorite, baskı sistemini 12 Eylül faşizminin alışkanlıklarını sürdürüyor olabilir ama biz bunu asla kabul etmedik ve etmeyeceğiz” dedi.

Bugün Türkiye’nin en büyük cezaevlerinden birisi haline geldiğini söyleyen Yücel, “Cezaevlerinde gazeteciler ve avukatlar tutsak. Çünkü tutuklu dediğimiz şey hukuk üzerinden yürüyen bir şeydir. Eğer tutuklama işleminde hukuku yok sayıyorsanız, hukuk üzerinden bir yargılama yürütmüyorsanız tutsaklıklarını belgelemişsinizdir. Bütün muhalifleri, özgür düşünceleri, kendisine aykırı herkesi cezaeviyle tehdit etmek bütün toplumu baskı ve korku imparatorluğu haline getirmek bugün siyasi iktidarın temel araçlarından biridir. Bütün bunlara rağmen umut var. Tam da bu umudu tekrardan yaratıp hep birlikte daha iyi bir yere ulaştırabilmek için bir aradayız. Umudumuz kaybolmayacak, direneceğiz ve mücadele edeceğiz” diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Adalar Demokrasi Meclisi: Kayyumlara karşı demokrasinin yanındayız

SONRAKİ HABER

Kadınlardan ÖĞ-DER sempozyumuna tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...