20 Eylül 2019 11:55
Son Güncellenme Tarihi: 20 Eylül 2019 19:10

ABD, İran'ın ulusal bankasına yaptırım kararı aldı

ABD Başkanı Donald Trump, İran ulusal bankasını yaptırım listesine aldıklarını açıkladı. Trump, "İran'a girmek dünyadaki en kolay iş. Şu anda İran'a girmeyerek, büyük bir itidal gösteriyorum" dedi.

Fotoğraf: White House

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump, İran ulusal bankasını yaptırım listesine aldıklarını açıkladı. Yaptırımların, İran Merkez Bankası, İran Ulusal Kalkınma Fonu ve Etemd Tejarate Pars adlı şirketi kapsadığı açıklandı. Trump ikinci açıklamasında ise "İran'a girmeyerek, büyük bir itidal gösteriyorum" ifadelerini kullandı.

Trump, Avustralya Başbakanı Scott Morrison ile yapacağı görüşme öncesinde Oval Ofis'te gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Suudi Arabistan'daki Aramco petrol tesislerine yapılan saldırılarla ilgili İran'ı suçlayan Trump, İran ulusal bankasına yaptırım uyguladıklarını açıkladı. Trump, "Bu yaptırımlar, şimdiye kadar bir ülkeye uygulanan en büyük yaptırımlar. Bu yaptırımlar, doğrudan en üst düzey yöneticilerini hedef alacak" ifadesini kullandı.

İran'a yönelik herhangi bir askeri müdahalede bulunulup bulunulmayacağına ilişkin Trump, "ABD, her zaman hazır" dedi. Trump, İran'ın "parasız" olduğunu ileri sürerek "Aslında problemi çok kolay çözebilirlerdi. Yapmaları gereken tek şey terörle yollarını ayırmaktı. Bildiğiniz gibi, İran dünya üzerinde terör yapan ve teröre destek veren ülkeler arasında bir numara" diye konuştu.

"İRAN'A GİRMEYEREK BÜYÜK İTİDAL GÖSTERİYORUM" AÇIKLAMASI

Trump, Morrison ile yaptığı görüşme sonrası Beyaz Saray'da düzenlenen ortak basın toplantısında yaptıı konuşmasında ise (İran'a olası askeri müdahale) İran'a girmek dünyadaki en kolay iş. Hemen şu anda İran'a girmeyerek, büyük bir itidal gösterdiğimi düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

İran'a yönelik bugün getirilen yaptırımlara ilişkin açıklamalarda bulunan Trump, "İran'a getirilen yaptırımlar, daha öncekilerin çok daha ötesinde" diye konuştu. 

ABD HAZİNE BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

ABD Hazine Bakanlığı da getirilen yaptırımlara ilişkin bir açıklama yayımladı. Açıklamada, ABD Hazine Bakanlığı yaptırımların İran Merkez Bankası, İran Ulusal Kalkınma Fonu ve İran'ın askeri alışverişlerinin finansal transferleri için kullanılan Etemd Tejarate Pars adlı şirketi kapsadığını açıkladı.

Açıklamada, İran Merkez Bankasının, İran Devrim Muhafızlarına ve "terörist bağlantılarına"  milyarlarca dolar sağladığı ileri sürüldü. Hazine Bakanı Steven Mnuchin de uygulanan yaptırımlarla İran'ın tüm fonlarının kesileceğini söyledi.

İRAN: ABD'NİN BASKI ARACI KONUSUNDA ELİ BOŞ

İran Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti, ABD Hazine Bakanlığının, İran Merkez Bankası, İran Ulusal Kalkınma Fonu ve İran'ın askeri alışverişlerinin finansal transferleri için kullanılan Etemd Tejarate Pars adlı şirkete yönelik yaptırımlarını dair konuştu.

İran ekonomisinin, yaptırımlar karşısında dayanıklı olduğunu savunan Himmeti, "Merkez Bankasına yeniden yaptırım uygulanması, ABD'nin İran'a baskı aracı bulma konusunda elinin ne kadar boş olduğunu gösteriyor. ABD'nin yaptırımlarda defalarca kez başarısız olması her zamankinden daha etkisiz olduğunun göstergesidir" dedi.

Himmeti, "İran ticareti ve mali işlemleri, ABD'nin yaptırım uygulayamayacağı kanallardan gerçekleşmektedir" ifadelerini kullandı.

RUSYA, İRAN BANKALARIYLA İŞBİRLİĞİNE DEVAM EDECEK

ABD'nin İran ulusal bankasına yönelik yaptırımlarını değerlendiren "Yaptırımlar, Rusya'nın tutumunu değiştirmeyecek. Tahran ile bankacılık sektöründe iş birliğine devam edeceğiz" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı İkinci Asya Dairesi Direktörü Zamir Kabulov, ABD'nin İran ulusal bankasını yaptırım listesine alma kararını Rus haber ajansı RİA Novosti'ye değerlendirdi. ABD'nin yaptırımları nedeniyle Rusya'nın yaklaşımında bir değişiklik olmayacağını belirten Kabulov, "Bu yaptırımları gayrimeşru olarak değerlendiriyoruz, tutumumuz değişmeyecek. Tahran ile bankacılık sektöründe iş birliğine planladığımız gibi devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Adana’da mültecileri hedef alan linç girişimine tepki: Kabul edilemez

SONRAKİ HABER

Tüketici güveni eriyor: 55,8

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...