20 Eylül 2019 11:32

Almanya'da İklim Koruma Paketi imzalandı, muhalefet anlaşma "yetersiz" dedi

Almanya'da koalisyon hükümetini oluşturan CDU, CSU ve SPD partileri, İklim Koruma Paketi üzerinde anlaştı. Muhalefet paketin yetersiz ve beklentileri karşılamayacak düzeyde olduğunu belirtti.

Köln'deki iklim eyleminde, "Kömürü değil, kapitalizmi yakalım" yazılı pankart taşındı. | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Almanya'da hükümeti oluşturan Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU), 2030 yılı hedefleri çerçevesinde İklim Koruma Paketi üzerinde anlaştı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, basın toplantısında yaptığı açıklamada, 19 saat süren müzakereler sonucunda CDU, SPD ve CSU partileri arasında İklim Koruma Paketi üzerinde anlaşmaya vardıklarını duyurdu.

Merkel, küresel ısınmanın bilimsel olarak kanıtlandığını söyleyerek, her yıl iklim koruma konusunda konulan hedefleri gözden geçireceklerini ve gerektiğinde ilave önlemler alacaklarını kaydetti. Maliye Bakanı Olaf Scholz da paket için 50 milyarlık ödenek ayrılacağını belirtti.

PAKETTE NE YER ALIYOR?

İklim Koruma Paketi'ne göre tren biletlerinde yüzde 19 olan katma değer vergisi yüzde 7'ye düşürülecek.

Hava yollarını kullanacaklar için 1 Ocak 2020'de yeni vergi getirilecek. Benzin ve motorine 3 cent vergi zammı yapılacak.

Kalorifer yakıtı yerine iklim dostu yeni sisteme geçenlere yüzde 40 teşvik verilecek. Mazotla çalışan yakıt sisteminin kurulması ise 2026’dan itibaren yasaklanacak.

Elektrikli araç kullanımının teşvik edileceği pakete göre 2025 yılına kadar satın alınan elektrikli otomobillerden vergi alınmayacak.

Önlemlerle karbon emisyonunun azaltılması sağlanacak.

PAKET YETERSİZ VE BEKLENTİLERDEN UZAK ELEŞTİRİSİ

Muhalefet partileri ise söz konusu pakete tepki gösterdi. Yeşiller Partisinden Oliver Krischer, beklentilerden ve hedefleri tutturmaktan uzak olduğunu belirttiği paketi "tarihi iflas" olarak niteledi.

Hür Demokrat Parti Genel Başkanı Christian Lindner ise paket ile alınan önlemlerin yetersiz olduğunu ve yapılacak zamların yanlış olduğunu belirtti. 

HÜKÜMETİN İKLİM BALONU PATLADI

Hükümet ortaklarının açıkladığı paket beklentilerin çok gerisinde kaldı. Varılan anlaşmaya göre, 2030 yılına kadar sera gazı salınımının 1990'daki değerlere kıyasla yüzde 55 azaltılması öngörülüyor.

Yeni yasal düzenlemenin en önemli noktalarından birini karbondioksit salınımı için belirli sabit bir ücret ödenmesi oluşturuyor. Tartışma yaratan bu madde üzerinde uzlaşma sağlandığı belirtiliyor. Bu çerçevede, 2021'den itibaren benzin, mazot ve doğal gazın yol açacağı karbondioksitten ton başına 10 avro alınacak. Bu miktar, 2025'e kadar kademeli olarak 35 avroya yükselecek. Kirletme bedelini tüketiciler değil bu ürünleri piyasaya sunan şirketler ödeyecek. Ancak buna bağlı olarak benzin, dizel, mazot ve doğal gaz fiyatları da yükseleceği için en sonunda bu miktar tüketicilerin cebinden çıkacak. Uzmanlar şimdiden, karbondioksitin tonu için şirketlerin 35 avro ödemesi halinde tüketiciler için benzin fiyatının 9 cent pahalıya satılacağı öngörüsünde bulunuyor.

Pakette ayrıca binalarda 2026 yılından itibaren mazotla çalışan ısıtma sistemlerinin döşenmesinin yasaklanması planlanıyor. Mazotla çalışan eski ısıtma sistemlerini değiştirenlerin masraflarının yüzde 40 kadarının devlet tarafından sübvanse edilmesi öngörülüyor.

Ayrıca elektrik fiyatlarının düşürülmesi ve demiryolu ulaşımının ucuzlatılması da gündemde. Bu çerçevede, çevre dostu yöntemlerle elektrik üretimini sağlayacak tesislerin yapımının hızlandırılması planlanıyor. Şehirlerarası tren bileti fiyatlarında katma değer vergisi yüzde 19'dan yüzde 7'ye düşürülecek. Buna karşılık, hava yolu ulaşımında bilet fiyatları artırılacak.

Hükümetin iklimi korumayı hedefleyen yeni yasal düzenlemenin maliyetinin 2023'e kadar 50 milyar avrodan fazla olacağı tahmin ediliyor.

İKLİM KRİZİNE KARŞI DÜZENLENEN EYLEMLERDE NE TALEP EDİLİYOR?

Öte yandan tüm dünyada iklim krizine dikkat çekmek ve somut adımlar atılmasını sağlamak amacıyla dünya çapında eylemler sürüyor. Fridays For Future (Gelecek için Cumalar)'un çağrısıyla bugün dünyada eylemler düzenlendi. İklim krizine karşı mücadele edilmesi ve acil önlem alınması için yapılan küresel eylemlerde, gaz emisyonlarının sıfırlanması, Kömür kullanımının sonlandırılması, yüzde yüz yenilenebilir enerjiye geçilmesi, Fosil enerji kaynaklarına yapılan sübvansiyonların kesilmesi, termik santrallerin kapatılması, küresel ısınmaya yol açan bütün gazlar için kömür gazı vergisinin hayata geçirilmesi talep ediliyor.

ALMANYA'DA İKLİM KRİZİ EYLEMLERİ YAPILDI

Almanya, dünya genelinde küresel ısınmaya karşı gerçekleştirilen eylemlerin en kitlesel geçtiği ülkelerden birisi oldu. Friday for Future (Gelecek için Cuma) inisiyatifi tarafından yapılan açıklamaya göre ülke genelinde yapılan 400 ayrı gösteriye toplam 1,4 milyon insan katıldı. En büyük gösteri ise 270 bin kişinin katılımıyla başkent Berlin'de gerçekleşti. Tarihi Brandenburg Kapısı'nda bir araya gelen öğrenciler, veliler ve değişik işletmelerde çalışan yetişkinler ellerinde pankart ve dövizlerle kent merkezine doğru yürüyüşe geçti. Alexander Platz'a doğru yola çıkan göstericiler yol boyunca trafiği kaparak taleplerini haykırdı. Eylem boyunca polis bazı kollarda barikatlar kurarak geçişlere izin vermedi. Buna tepki gösteren gençler yollara oturarak eylemlerine devam etti.

Eylemlerin güçlü geçtiği bir diğer kent ise Hamburg oldu. Yapılan açıklamaya göre Hamburg'da çevre eylemine 100 bin kişi katıldı. Belediyenin de çalışanları eyleme katılmaya çağırdığı Köln'de ise 70 bin kişi eyleme katıldı. Kent içinde yapılan yürüyüşün ardından gerçekleştirilen mitingde yapılan konuşmalarda hükümetin “iklim paketi”ne tepki gösterildi.

“Gelecek için Cuma” inisiyatifi tarafından verilen bilgiye göre Frankfurt'ta 45 bin, Stuttgart, Münih ve Hannover'de 25'er bin , üniversite kentleri Freiburg ve Münster'de 20'şer bin, Bielefeld'de 12 bin, Essen'de 10 bin, Krefeld'de ise 6 bin kişi gösterilere katıldı.

Daha önce yapılan küresel iklim gösterilerine ağırlıklı olarak lise öğrencileri katılırken bu eyleme yetişkinlerin de yoğun katıldığı görüldü. Bu nedenle eylemler bu kez pek çok kentte sadece gençlik eylemi olmaktan öteye geçti. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteciden, kadın meslektaşlarına hakaret!

SONRAKİ HABER

Adana’da mültecileri hedef alan linç girişimine tepki: Kabul edilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...