20 Eylül 2019 20:22

İş cinayetlerine ve krize karşı örgütlü mücadele çağrısı

Krizle birlikte inşaat sektöründe işsizlik de iş cinayetleri de artıyor.

Berk Aktürk | Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Eda AKTAŞ
İzmir

Ekonomik krizle birlikte artan işsizlik inşaat sektörünü de vurdu. Resmi rakamlara göre inşaat sektöründe yaklaşık 500 bin kişinin işsiz kaldığı, böylelikle çalışan sayısının 1,7 milyondan 1,2 milyon civarına gerilediği belirtiliyor. Kriz, patronların maliyet unsuru olarak gördüğü işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerine yansıyor. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi verilerine göre 2018 yılında 438 inşaat işçisi iş cinayetlerinde yaşamını yitirirken, 2019’un ilk 8 ayında ise 213 inşaat işçisi yaşamını yitirdi. Krizin faturasının başta işçilere ödetilmek istendiğini belirten İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası İzmir Temsilcisi Berk Aktürk, krize karşı örgütlü mücadele çağrısı yapıyor.

"ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER MALİYET GÖRÜLÜYOR"

TÜİK verilerine göre inşaat maliyet endeksinin yüzde 28 artmış durumda olduğunu ifade eden İnşaat ve Yapı İşçileri Sendikası İzmir Temsilcisi Berk Aktürk, “Bugün geldiğimiz tabloda inşaat sektöründe çok ciddi bir kriz var. Konut satışlarında bir düşüş görünüyor. İnşaat patronları maliyeti konutlara yansıtamıyor, çünkü satamıyor. Bu durumda krizin faturasını inşaat işçilerine, genel anlamıyla da bütün işçi ve emekçilere ödetmeye çalışıyorlar” dedi.  Krizle birlikte kimi zaman iş güvenliği için alınacak malzemelerin işçilerin ücretlerinden kesilerek alındığını anlatan Aktürk, iş cinayetlerine karşı alınması gereken önlemlerin maliyet olarak görülmesinden dolayı alınmadığının altını çizdi. İş kazası geçiren birçok işçinin de masraflarının ücretinden kesildiğini ve işçinin işten çıkarıldığını ifade eden Aktürk, patronların, işçilerin işsiz kalma korkusunu kullandığını söyledi.

"SEKTÖRDE KRİZ DAHA DA DERİNLEŞECEK"

Ekonomik krizden önce de inşaat sektöründe çalışma koşullarının iyi olmadığını hatırlatan Aktürk, “Bizim sektörde sigorta primleri tam yatırılmaz, işverenler AGİ’leri vermez, yemekhane, barınma, işçi sağlığı ve iş güvenliği gibi birçok konuda sıkıntı yaşıyorduk. Krizle birlikte ücretlerin düşürülmesi, eskiden 100 işçinin yaptığı işi şimdi 50 işçinin yapması gibi sorunlar giderek arttı. İşsizliğin de giderek arttığını biliyoruz. Resmi rakamlara göre yaklaşık 500 bin kişinin işsiz kaldığı söyleniyor ama kayıt dışı istihdamı da eklersek bu sayının daha fazla olduğunu düşünüyorum. İzmir’de şu an yeni proje neredeyse yok. Önümüzdeki dönemde krizin sektörde daha fazla derinleşeceğini ve aslında işsizliğin de artacağının farkındayız” diye konuştu.

"ORTAK MÜCADELE GÜVENCEMİZ"

İnşaat işçilerinin kendi sorunlarının farkında olduğunu belirten Aktürk, “Ama işsizlik durumu onların biraz geri durmasına sebep oluyor. Sendikalı olmanın avantajı da burada. Biz yan yana gelirsek, örgütlü bir şekilde ortak mücadele edersek bu bizim güvencemiz oluyor. Şu anki haliyle inşaat işçisi tek başına hareket ettiğinde evet bir duvara tosluyor ve işsiz kalıyor ama örgütlü hareket ettiğimizde biz bu tablonun tam tersini yaratabiliyoruz” dedi. İnşaat sektöründe sendikalaşmanın zorluğuna da değinen Aktürk, “Biz fiili olarak kendimizi büyütmeye ve alanda çalışan tüm işçiler için mücadele etmeye devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde daha da derinleşmesini beklediğimiz bu krizi daha örgütlü ve güçlü şekilde karşılayacağız” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

CHP Eski Milletvekili Mehmet Tüm'e "Cumhurbaşkanına hakaret" davası

SONRAKİ HABER

AKP, Yargı Paketi taslak metnini MHP'ye sundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...