20 Eylül 2019 09:18
Son Güncellenme Tarihi: 20 Eylül 2019 21:07

Yüksekdağ ve mahsup talebi kabul edilen Demirtaş için yine tutuklama kararı verildi

Avukatları tarafından yapılan muahsup talebi kabul edilen Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ için yeni tutuklama kararı verildi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Selahattin Demirtaş'ın Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ana davasında tahliye kararı verilmesi ve İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından da cezaevinde kaldığı yaklaşık 25 aylık sürenin 4 yıl 8 aylık hapis cezasından düşülmesi kararının ardından yargıdan yeni bir hamle geldi. Ankara Savcılığı, Selahattin Demirtaş hakkında ayrı bir soruşturma başlatarak yeni bir tutuklama kararı istedi. Sulh Ceza Mahkemesi de savcılığın talebi doğrultusunda tutuklama kararı verdi.

MAHSUP TALEBİ KABUL EDİLDİ

Tutuklama kararından bir kaç saat öncesinde İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın cezaevinde kaldığı 25 aylık sürenin, 4 yıl 8 aylık hapis cezasından mahsubuna karar vermişti. Bu karar üzerine Edirne İnfaz Hakimliğine denetimli serbestlik başvurusunda bulunan Demirtaş'ın avukatlarından Fırat Epözdemir, denetimli serbestlik başvurusu yapıldığı saatlerde Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nca başlatılan bir soruşturma nedeniyle Demirtaş hakkında yeniden bir tutuklama talebinde bulunulduğunu, bu kararın sonucunu beklediklerini belirtmişti.

SORUŞTURMANIN AYRINTILARI

Demirtaş’ın ve Yüksekdağ’ın tutuklu bulunduğu dosyadaki bir suçlamadan dolayı yeniden tutuklanması istemiyle açılan soruşturmanın detayları ortaya çıktı. Soruşturmada, Demirtaş ve Yüksekdağ Kobani protestolarının yaşandığı 6-7-8 Ekim olaylarında yaşananlardan sorumlu tutuluyor. Demirtaş ve Yüksekdağ’ın tutuklanması istemiyle açılan soruşturmada, şu suç isnatları yer aldı:

“Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozma”, “Bir suçu gizlemek ve ya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yaklanmamak amacıyla öldürme”, “Birden fazla kişiyle birlikte gece vaktinde suç örgütüne yarar sağlamak maksadıyla yapma”, “Cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma”, “Bir suçu gizlemek veya başka bir suçun delillerini gizlemek ya da yakalanmamak için öldürmeye teşebbüs.”

Savcılık yürüttüğü soruşturmada, Demirtaş ve Yüksekdağ’ın tutuklanması talebinde şu ifadeleri kullandı: “Şüpheliler Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında Cumhuriyet Başsavcılığınca 2014/146757 sayılı soruşturma kapsamında 6-7-8 Ekim olayları nedeniyle soruşturma yürütüldüğü, soruşturma kapsamında Doğu ve Güneydoğu bölgesindeki iller başta olmak üzere toplamda 32 ilimizde özellikle 6 Ekim 2014’te başlayarak 9 Ekim 2014’de kadar yollara barikatlar kurmak suretiyle yolların kesildiği, uzun namlu silah, molotof kokteyli, havai fişek, taş ve sopa kullanmak suretiyle kamu binalarına, araçlarına, vatandaşların ikametine, iş yerlerine  ve araçlarına zarar verildiği, çok sayıda vatandaşın ve kolluk kuvvetinin olaylarda yaralandığı, bazı illerimizde yabancı uyruklu vatandaşların ve vatandaşlarımızın hayatlarını kaybettiği tespit edildiği, dosya içerisinde mevcut araştırma ve tespit tutanakları, müşteki, tanık ve şüpheli ifadeleri, olay görüntüleri içerir tutanak ve CD’ler sair tutanaklar birlikte değerlendirildiğinde şüphelilerin atılı suçu işlediklerine dair haklarında kuvvetli suç şüphesinin mevcut olduğu, şüphelilere atılı suçların katalog suçlardan olması ve cezalarının üst sınırı dikkate alınarak CMK 100 ve devamı maddeleri gereğince ayrı ayrı tutuklanmalarına karar verilmesi kamu adına talep olunur."

Sulh Ceza Hakimliği, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yeniden tutuklama talebini görüştü. Demirtaş ve Yüksekdağ duruşmada SEGBİS ile savunma yaptı. Savunmaların ardından mahkeme Demirtaş ve Yüksekdağ’ın tutukluluğuna devam kararı verdi.

DURUŞMA SONRASI AVUKATLARDAN AÇIKLAMA

Kararın ardından avukatlar, duruşmayı takip eden HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Ayşe Acar Başaran ve Adana Milletvekili Tulay Hatimoğulları’nın katılımı ile adliye önünde basın açıklaması yapıldı.  

Duruşma hakkında bilgi veren Demirtaş’ın avukatlarından Levent Kanat, “Bugün yine yargının siyasetin emellerine araç olduğu bir kara ile karşı karşıya kaldık. 2014 yılında başlatılmış bir soruşturmadan 5 yıl sonra Demirtaş ve Yüksekdağ hakkında tutuklanmasına karar verildi” dedi. 5 yıldır bekleyen dosyadan hiçbir gün Demirtaş ve Yüksekdağ’ın ifadelerine başvurulmadığını ifade eden Kanat, şunları söyledi: “Bugün ağır ithamlarla karşı karşıya kaldık. Ama bugün anlaşılan o ki siyasal iktidarın ihtiyaçları doğrultusunda yargı her ikisine sorular sordu ve haklarında tutuklama kararı verdi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AHİM) Demirtaş için verdiği karar doğrultusunda mahsup kararı da bugün verildi. Tahliye olması an meselesiydi. Ancak Demirtaş ve arkadaşlarının siyaset sahnesine tekrar çıkmasından korkanlar, yargıya verdikleri talimatla tutuklama kararı verilmiştir. Bu karar hukuk adına, ülkemiz, insanlık ve yargı adına bir faciadır.”

"ARAÇSALLAŞMIŞ YARGIYA TANIKLIK ETTİK"

HDP’li Ayşe Acar Başaran ise, “Adliye sarayları uzun süredir adaleti dağıtan, hukuku gerçekleştiren mekanizmalardan çok iktidarın siyasi projelerine göre bir araç haline gelmiştir” diyerek bugün bir kez daha “araçsallaşmış yargıya” tanıklık ettiklerine vurgu yaptı. 2 yıldan fazladır tutuklu olan önceki dönem eş genel başkanlarının tutuklanma kararı alınan dosyalarına fezlekelerin mevcut olduğunu söyleyen Başaran, “Ama biz biliyoruz ki sayın Demirtaş ile ilgili verilen AHİM kararından sonra yerel mahkeme mecburiyetten verdiği tahliye kararı ve akabinde hükümlü durumuna düşürmesi ama bu hükümlü durumun bile kendilerini kurtaramayacağını fark eden AKP iktidarı, 2014 yılına dair aynı olayları, aynı suç  istinatları taşıyan ana davayı bir  kenara bırakıp bugün yeni bir soruşturmaymış gibi yargılama yapıp ifadelerine başvurmadan mahkemeye sevk edip tutuklanma talebinde bulunmuştur” şeklinde konuştu.

"HUKUKİ GİRİŞİMLERİMİZ DEVAM EDECEK"

Duruşmada Demirtaş ve Yüksekdağ’ın yargılanandan çok yargılayan ve ders veren nitelikte olduğunu dile getiren Başaran, “Bunun göstergesi, hakim ara kararı vereceği esnada avukatları içeriye almadan, ’kararı masadan alırsınız’ diyerek kaçarcasına ayrıldı. Çünkü kendileri de arkada durabilecekleri bir karar vermediklerinin farkındalar. Bugün bu kararı veren hakim de hukuka göre değil talimata göre karar verdiğinin farkındaydı. AKP iktidarı, her geçen gün biraz daha sıkışıyor. Her geçen gün siyasetini devam ettiremez hale geliyor. Seçimin yaklaştığını da gördükleri için her iki arkadaşımızın dışarıda olmasını istemediler ve bir skandala imza attılar. Biz bu kararı tanımadığımızı bir kez daha buradan söylüyoruz; Arkadaşlarımız tutuklu değil siyasi tutsaklardır. Bütün siyasi rehineler özgürleşene kadar mücadelemiz devam edecektir. Bu hukuksuz kararın geri alınması için bütün hukuki girişimlerimiz de devam edecek” dedi. 

DEMİRTAŞ: YARGIDA REFORM MU? ALIN SİZE REFORM!

Selahattin Demirtaş, Ankara Savcılığının hakkında yeni bir soruşturma açmasına Twitter hesabından yaptığı paylaşımla tepki göstermişti. Demirtaş, "Yargıda adalet ve reform mu? Alın size reform. 6-8 Ekim’den dolayı ben ve Figen Hanım zaten 3 yıldır tutuklu yargılanıyorduk. Bu sabah Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, aynı suçlamaya dair, yasaya aykırı olarak ben ve Figen Hanım hakkında ayrı bir soruşturma üzerinden tutuklamaya sevk kararı çıkardı. Yani yargı yok, adalet yok, kanun yok, hakim yok. Sadece bize değil, hiçbirinize yok. Biz iyiyiz, moralliyiz, haklıyız, suçsuzuz ve güçlüyüz. Herkese selamlarımızı, sevgilerimizi gönderiyoruz" ifadelerini kullandı.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Selahattin Demirtaş ile ilgili önemli gelişme: 26. Ağır Ceza Mahkemesi mahsup kararı verdi. Bugün denetimli serbestlik başvurusu yapıldı. Olası tahliyesini engellemek için Ankara Savcılığı Demirtaş’ın yargılandığı davayla aynı konudan ayrı bir soruşturma başlatıp tutuklamaya sevkini istedi" ifadelerini kullandı.

Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'e de çağrı yaptı ve "Sayın Abdülhamit Gül, yargılandığı davadan tahliye edildikten sonra olası tahliyesini önlemek için tutuklamaya sevk etmek düşman ceza hukukundan da öte bir zorbalık durumudur. Sizi, sorumluluğa davet ediyorum; HSK’yı toplayın gereğini yapın. Aksi halde bu sorumluluk size aittir" ifadelerini kullandı.

HDP: DEMİRTAŞ VE YÜKSEKDAĞ’A YÖNELİK YENİ SİYASİ KOMPLO BAŞLATILDI

Selahattin Demirtaş hakkında yeni soruşturma açılmasının ardından Halkların Demokratik Partisi (HDP) yazılı bir açıklama yayınladı.

HDP açıklamasında, Selahattin Demirtaş'ın tahliye edilmesini engellemek amaçlı yeni bir komplo başlatıldığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi: Savcılık, tahliyeyi engellemek için hem Selahattin Demirtaş hem de Figen Yüksekdağ için yeniden tutuklama talep etmektedir. Türkiye’nin Saray’a bağımlı ve taraflı yargı mekanizması, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de ‘sizi ve kararlarınızı tanımıyoruz’ mesajını vermektedir. Bu açıkça bir düşman hukuku uygulamasıdır. Bu asla kabullenilemeyecek bir durumdur. Bu adımın yargıyla bir alakası yoktur. Siyasi intikam için Saray direktifi ile atılmış bir adımdır. Hukuk adı altında uygulanan tam bir zorbalıktır, adaletin katledilmesidir. Bu savcılık demokratik siyasetin de düşmanıdır. Sözün bittiği, yargıda tuzun koktuğu bir noktadayız. Mahkeme heyetine sesleniyoruz. Savcılığın bu ağır hukuk suçu işleme eğilimi karşısında hukuk ilkelerine uygun davranın.

DEMİRTAŞ'IN AVUKATI TEPKİ GÖSTERDİ

Selahattin Demirtaş'ın avukatı Ramazan Demir ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Selahattin Demirtaş’ı tutuklandığı, 3 yıldır yargılandığı ve geçen hafta tahliye olduğu suçlamadan tekrar tutuklamaya çalışıyorlar. Mahsup kararının verildiği ve tahliyesi önünde hiçbir engelin kalmadığı bugün. AİHM duruşmasından da iki gün sonra" diyerek tepkisini gösterdi.

Demirtaş’ın avukatlarından Benan Molu ise, “20 Kasım'da İHAM'ın 'derhal tahliye edin' kararından sonra jet hızıyla yapılan karşı hamleyle 4 yıl 8 aylık cezayla hükümlü hale getirdikleri 4 Aralık akşamı gibi hissediyorum şu an. İHAM duruşmasından 2 gün sonra, tam tahliye olmak üzereyken yine tutukluluğa sevk. Çöktüm kaldım” diyerek karara tepki gösterdi.

SAVCILIĞIN HAMLESİ, MAHSUP KARARI İLE NEREDEYSE EŞ ZAMANLI OLDU

Ankara Savcılğının Selahattin Demirtaş hakkındaki yeni soruşturma hamlesi, mahsup kararı ile neredeyse eş zamanlı oldu. Savcılığın soruşturma açtığı haberinin bildirilmesinin hemen ertesinde İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi, Demirtaş hakkında cezaevinde kaldığı yaklaşık 25 aylık sürenin 4 yıl 8 aylık hapis cezasından mahsubuna karar verdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

10 Ekim Ankara Katliamı sanığı Erman Ekici, "insanlığa karşı suç"tan yargılanacak

SONRAKİ HABER

CHP Eski Milletvekili Mehmet Tüm'e "Cumhurbaşkanına hakaret" davası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...