20 Eylül 2019 04:14
Son Güncellenme Tarihi: 20 Eylül 2019 19:25

4 yaşındaki Leyla'nın ölümüne dair davada amca Yusuf Aydemir tutuklandı

4 yaşındaki Leyla Aydemir'in öldürülmesiyle ilgili 1'i tutuklu 7 sanığın yargılanmasına başlandı. Mahkeme amca Yusuf Aydemir'in tutuklanmasına karar vererek davayı 21 Şubat 2020 tarihine erteledi.

Fotoğraflar: DHA

Paylaş

Ağrı'da 4 yaşındaki Leyla Aydemir'in 2018'de kaybolduktan 18 gün sonra cansız bedeninin bulunmasıyla ilgili 1'i tutuklu 7 sanığın yargılanmasına başlandı. Leyla’nın ailesinin dün avukatlarının bürosuna giderek, "Biz şikayetçi olmayacağız, sen davaya gelme" dediği ortaya çıktı. Mahkeme heyeti çelişkili ifade beyanında bulunan amca Yusuf Aydemir’in tutuklanmasına, tutuklu Mehmet Ali Aydemir’in tutukluluğunun devamına, başka tanıkların dinlemesi için bir sonraki celsenin 21 Şubat 2020 tarihine ertelenmesine karar verdi.

Ağrı merkezde yaşayan Şükran-Nihat Aydemir çiftinin kızları Leyla, 15 Haziran 2018'de, dedesinin yaşadığı Bezirhane köyünde kayboldu. Günlerce aranan, bulunması için yurt genelinde seferber olunan Leyla'nın 18 gün sonra, köye 3 kilometre uzaklıktaki Kurudere mevkisinde, su içinde yüzüstü duran cansız bedeni bulundu. Leyla Aydemir'in ölümüyle ilgili baba Nihat Aydemir'in amcasının oğlu Mehmet Ali Aydemir (32), gözaltına alıdı. Aydemir, 18 Temmuz günü 'kasten öldürme' suçundan tutuklandı.

Leyla'nın ölümüyle ilgili yaklaşık 1 yıl sonra hazırlanan iddianame, Ağrı 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

İddianamede, tutuklu Mehmet Ali Aydemir ile Leyla'nın amcaları 28 yaşındaki Musa Aydemir, 43 yaşındaki Yusuf Aydemir ve köylülerden 47 yaşındaki Besim Dursun ile 55 yaşındaki eşi Hatun Dursun, 37 yaşındaki Ayşe Artam ve 40 yaşındaki eşi Yıldırım Artam hakkında "çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu, "iştirak halinde kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçundan da 14'er yıla kadar hapis cezası verilmesi istendi.

DAVAYA KATILMA TALEBİNDE BULUNDULAR

Davanın ilk duruşması bugün saat 09.45'te başladı. Tutuklu sanık Mehmet Ali Aydemir'in ifadesinin Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile alınacağı duruşmada tutuksuz 6 sanık salonda hazır bulundu.

Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM) Genel Başkanı Saadet Özkan ve Başkan Yardımcısı Yücel Ceylan ile Ağrı, Erzurum ve Van Baroları'ndan avukatların katılma talebinde bulunduğu duruşmaya Leyla'nın annesi Şükran, babası Nihat Aydemir ve yakınları da katıldı.

AVUKAT DURUŞMAYA KATILMADI

DHA'nın haberine göre, Leyla Aydemir'in ailesinin dün avukatları Ali Artuk'un ofisine giderek, "Biz şikayetçi olmayacağız, sen davaya gelme" dediği ortaya çıktı. Avukat Ali Artuk, duruşmaya gelmedi.

MAHKEME BAŞKANI'NDAN AMCASINA: NİYE SIRITIYORSUN?

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmaya katılan tutuksuz sanıklardan amca Yusuf Aydemir'in oturduğu yerde gülmesi üzerine mahkeme başkanı, "Sen kimsin, niye sırıtıyorsun?" diye sordu. Sanığın, "Ben Yusuf Aydemir'im" cevabı üzerine "Neyle yargılandığını biliyor musun? Yeğenini öldürmekle yargılanıyorsun, bir de sırıtıyorsun" dedi. Amca Aydemir, sırıtmadığını bildirdi.

Öte yandan, olay günü Leyla'nın videosunu çeken amca Musa Aydemir de duruşmada ifade verdi. Musa Aydemir, hakim karşısında yaptığı savunmada, 18 gün boyunca geceleri az uyuyarak sürekli Leyla'yı aradığını söyledi. Leyla'yı çok sevdiğini ve bu yüzden her zaman videosunu çektiğini ve olay günü videoyu çektikten sonra bahçeye bırakıp çay içmeye gittiğini belirtti.

Savunmanın devamında Musa Aydemir Leyla'nın annesi Şükran Aydemir'in eşinin annesi Zeynep Aydemir ile dargın olduğunu, bayramda bu dargınlığa rağmen köye geldiğini söyledi. Ayrıca iddianamede yer alan miras kavgası ile ilgili olarak aralarında miras ile ilgili bir kavganın olmasını kabul etmedi.

"VİDEO VE FOTOĞRAFLARINI ÇEKTİĞİM İÇİN ÜZERİME GELİNDİ"

Tutuksuz yargılanan amca Musa Aydemir, ifadesinde Leyla'nın en çok sevdiği yeğeni olduğunu söyledi. Olay günü Leyla'yı tarlaya götürdüğünü anlatan Musa Aydemir, "Tarlada fotoğraflarını ve videosunu çektim. Daha sonra evin önüne getirip bıraktım. 18 gün boyunca jandarma ve emniyetle birlikte ben de aradım. Günde 3- 4 saat uyudum. Arama yaptığım zamanlarda da camideydim. Jandarmadan bile daha çok ben aradım. Burada olduğum için çok üzgünüm. Video ve fotoğraflarını çektiğim için medya çok üzerime geldi" dedi.

Sanık Ayşe Artan, Leyla'yı hiç görmediğini, olay günü eşinin sıva yapmak için köye çağrıldığını söyleyerek, ifadesinde şunları anlattı:

"Kardeşim Mehmet Ali Musa ile birlikte hamura bir hocayı almak için geleceklerini söylediler. Geldi hocayı ve kocamı aldı gittiler. Tutuklu kardeşimi 'Mehmet Ali Aydemir'i evinde sakladın' dediler ama kardeşim benim evime hiç gelmedi. Ben o sırada 3 Temmuz'da doğum yaptım taziyeye dahi gidemedim. Mehmet çocuğu benim evime getirdi dedikoduları asılsızdır. Çocuğun kaybolduğu gün annesi benim evimin önünden geçerken 'Çocuğum kayboldu' dedi ve annesi ile aramaya başladık. Çocuğu bulamayınca hayvanlarıma bakmaya gittim. Taziye evinin yanında benim evim. Ben taziyede en çok çalışan kişiydim. Biz Leyla'nın annesini Doğubayazıt'a hocaya götürdük."

EVDE AĞIZ BİRLİĞİ YAPILMASI KARARI VERİLDİ Mİ?

Amca Yusuf Aydemir, duruşmadaki ifadesinde Leyla'nın da evde olduğunu anlatarak, "Ali Aydın, Mustafa Aydın'la beraber oturuyorduk. 5- 6 dakika geçmedi Leyla'yı demir kapıda gördüm. Leyla yanıma gelmiyordu. Orada Musa amcası ve Mehmet Ali ile duruyordu. Biraz sonra Şükran yengem 'Leyla nerede? Yer yarıldı içine girdi' diye yanımıza geldi" dedi.

Mahkeme başkanının "Sizin evinizde ağız birliği yapılması için karar verildi mi? Bunu sizin köyde olmayan resmi görevliler duymuş. Aranızda böyle bir konuşma oldu mu?" sorusuna Yusuf Aydemir, "hayır" cevabını verdi. Yine başkanın "Nasıl karınla Şükran Aydemir arasında tartışma olduğunu bilmiyorsun? Baban yerine koyduğun adamın karısıyla senin karın küs. Nasıl bilmiyorsun?" demesi üzerine Yusuf Aydemir, "Bir yıldır dargınlık vardı ama sebebini bilmiyorum eşime de hiç sormadım" dedi.

Mahkeme başkanının "Çocuk kayıpken senin eltin, anan, karın Şükran'a hakarette bulunduklarını duydun mu?" sorusuna ise Yusuf Aydemir, "Duymadım" cevabını verdi. Aydemir, ayrıca ağabeyiyle arasında problem olmadığını da ifadesine ekledi. Aramalara 17 gün boyunca katıldığını belirten Yusuf Aydemir, yoğunluk nedeniyle eve gidip gelemediğini kaydetti.

ANNE: "SUSMA HAKKIMI KULLANIYORUM"

Mahkemede ifade veren anne Şükran Aydemir'e, mahkeme başkanı "Sana baskı yapıp korkutuyorlar mı? Bak kızın ölmüş, anlat. Bize yardımcı ol" dedi. Aydemir, "Kızımı kim o şekilde öldürdüyse aç susuz bıraktılar. Kızımı kim o şekilde öldürdü, zulümdür. Çıplak niye soydunuz? Benim 6 çocuğum daha var, kim yaptıysa şikayetçiyim. İmanımı yakamam. Kimseyi yakamam, gözümle görmedim. Susma hakkımı kullanıyorum" dedi.

SEGBİS'LE TAHLİYESİNİ İSTEDİ

Davanın tek tutuklu sanığı Mehmet Ali Aydemir, SEGBİS'le duruşmaya katıldı. Mahkeme heyetinin, "Cesedin bulunduğu yerde 'Biz arama yaptık' diyerek görevlileri farklı yönlendirdin mi?" sorusunu yanıtlayan Mehmet Ali Aydemir, "Yok, kesinlikle öyle bir şey olmadı" dedi. Mahkeme heyetinin Leyla'nın bulunduğu tarlada 3-4 gün çalıştığıyla ilgili sorusuna ise "Evet 3 gün çalıştım. Ben suçsuzum tahliyemi istiyorum" dedi.

MAHKEME BAŞKANINDAN BABAYA: CİDDİYETSİZ BİR ADAMSIN

Kızının ölümüyle ilgili 1'inci Ağır Ceza Mahkemesinde konuşan baba Nihat Aydemir, ailesinin böyle bir suçu işlediğine inanmadığını ileri sürdü.

Duruşmalara katılma talebinin olduğunu anlatan Nihat Aydemir, mahkeme heyetinin "Neden aileni koruyorsun?" sorusuna ise "Ben onları korumuyorum. Eğer onlar yapmışsa onlardan da şikayetçiyim. Ama ailemin bu işi yaptığına inanmıyorum" dedi.

Nihat Aydemir, "Asıl benim şüphelendiğim kişiler Ali ve Mehmet K." dedi. Bunun üzerine Mahkeme Başkanı, "Sen, ölen kızın babası değilsin de sanık gibi davranıyorsun. Çok ciddiyetsiz bir adamsın. Magazin programlarındaki gibi altını doldurmadan birilerinden şüpheliniyorsun" dedi.

Mahkeme başkanının "Soruşturmayı yürüten savcıya 'Aramaları durdurun, jandarmayı geri çekin, çocuğu bırakacaklar' niye dedin? Senin talebin üzerine aramalar durdurulmuş ama konuyla ilgili basında haberler çıkınca yeniden başlatılmış. Böyle bir şey dedin mi demedin mi? Bak konunun tanığı savcıyı da dinleyeceğim" demesi üzerine Nihat Aydemir, "Ben öyle bir şey söylemedim. O gün seçim vardı, o yüzden çalışmalar durduruldu" diye konuştu.

Mahkeme, sanık ve ailenin ifadelerinin alınmasından sonra duruşmaya bir saatlik ara verdi. 

AMCA YUSUF AYDEMİR TUTUKLANDI

Mahkeme heyeti çelişkili ifade beyanında bulunan amca Yusuf Aydemir’in tutuklanmasına, tutuklu Mehmet Ali Aydemir’in tutukluluğunun devamına, başka tanıkların dinlemesi için bir sonraki celsenin 21 Şubat 2020 tarihine ertelenmesine karar verdi.

Karar sonrası fenalaşan hakkında tutuklama kararı verilen Yusuf Aydemir önce hastaneye ardından da cezaevine götürüldü.

YALAN TANIKLIĞA DAVA 

Öte yandan Çetin Kaban, Erol Dursun ve Yılmaz Aydemir’in soruşturma kapsamasında verdikleri ifade ile mahkemede verdikleri ifadelerin farklı olmasından dolayı ‘yalan tanıklık yapmak’ suçundan Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğu öğrenildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası ortak karta geçiyor

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı Erdoğan sigara yasağının sinyalini verdi: Özel araçlarda da yasaklansın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...