19 Eylül 2019 15:45

"Tuzla'daki fabrika yangını sonucu yağışların olağan dışı bir etkisi olmayacak"

AFAD, Tuzla'daki fabrika yangını sonrası gerçekleştirilen ölçümlerde olumsuz bir bulguya rastlanmadığını ve yağışların olağan dışı bir etkisi olmayacağını açıkladı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Tuzla Organize Sanayi Bölgesindeki  kimyasal üretim yapan fabrikada çıkan yangın sonrasında İstanbul ve Kocaeli AFAD kimyasal, biyolojik, radyolojik ve nükleer (KBRN) ekipleri tarafından dün ve bugün gerçekleştirilen ölçümlerde olumsuz bir bulguya rastlanmadığını bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, yangının 18.15 itibarıyla tamamen kontrol altına alındığı ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi Ölçüm Sistemi'nde olağan dışı bir veri alınmadığı belirtildi.

AFAD: HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDEN BİR DURUM OLMADIĞI ANLAŞILMIŞTIR

Açıklamada, "Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan bilgilere göre de yangın neticesinde atmosfere karışan kirletici emisyonların bu gece geç saatlere kadar ülkemizi terk edeceği ve cuma günü beklenen yağışlar nedeniyle ülkemizin herhangi bir bölgesinde olağan dışı bir etki oluşturmayacağı öngörülmektedir. Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığında bir toplantı düzenlenmiştir. Toplantıya Tarım ve Orman Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı AFAD, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve akademisyenler katılım sağlamıştır. Toplantı sonucunda, olayla ilgili halk sağlığını tehdit eden herhangi bir durum olmadığı anlaşılmıştır. Gelişmeler takip edilmektedir." denildi.

"MADDELER ÜLKEYİ TERKETTİ"

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla kimyasalların seyreldiği ve bir tehlike bulunmadığını belirtti. Kadıkoğlu, "Dünkü yangının duman vb maddeler marmara bölgesini hatta ülkeyi çoktan terk etti. Dışarıdaki rüzgara bir bakın. Ayda yılda olan yangından daha çok her gün maruz kaldığımız iç ve dış ortam hava kirliliği bizi zehirliyor. Esas ona bakıp korkmalı" dedi.

EYLEME ÇAĞRI

Öte yandan Fridays For Future (Gelecek için Cumalar) hareketi iklim krizine dikkat çekmek ve somut adımlar atılmasını sağlamak amacıyla bugün (20 Eylül Cuma) dünya çapında eylem çağırısında bulundu. Üçüncüsü yapılacak olan eylem tüm dünyayla birlikte Türkiye’de de yapılacak. İstanbul’daki etkinliklerin adresi Kadıköy olacak. Sıfır Gelecek hesabından yangın ve yağmura dair sorun olmadığı belirtilerek eyleme çağrı yapıldı: "Yarınki yağmur ile ilgili edindiğimiz bilgiler sonucunda öğrendik ki planlarda bir değişikliğe gitmemize gerek yok. Hep birlikte #20EylülİklimGrevi'ndeyiz. Yağmurluklarınızı ve şemsiyelerinizi getirmeyi unutmayın"

{{387058}} 

ÖNCEKİ HABER

Muş'ta eylem ve etkinlikler 15 gün süreyle yasaklandı

SONRAKİ HABER

Avesta Yayınları'nın bir kitabı yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa