19 Eylül 2019 15:03

TMMOB: Tek adam rejimi altında özlük haklarımız budanıyor

TMMOB Kocaeli İKK, Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü'nde yaptığı açıklamada"Bilim ve tekniği esas alan, kamu çıkarını savunan tavrımızı koruyacağız" dedi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü dolayısıyla açıklama yapan TMMOB Kocaeli İKK, "Bilim ve tekniği esas alan, kamu çıkarını savunan, eşitlik, özgürlük ve demokrasiden yana tavrımızı korumaya devam edeceğiz" dedi. 

İzmit İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı'nda gerçekleştirilen açıklamaya CHP, Emek Partisi, ÖDP, DİSK ve KESK'in destek verdi. 19 Eylül 1979 tarihinde Türkiye çapında yüz binin üzerinde mühendis, mimar ve şehir plancısının katılımıyla gerçekleştirilen iş bırakma eyleminin 40. yılında olduklarını belirten TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Sekreteri Murat Kürekçi, "Bundan tam kırk yıl önce, ekonomik kriz karşısında mühendis, mimar ve şehir plancılarının yaşadığı hak kayıplarını ve ücret adaletsizliklerini protesto etmek için gerçekleştirilen iş bırakma eylemi, teknik elemanların üretimden gelen gücünü en açık biçimiyle ortaya sermiştir. TMMOB’nin çağrısıyla gerçekleştirilen eylem, maden ocaklarından enerji santrallerine, fabrikalardan şantiyelere, kamu kurumlarından limanlara kadar pek çok iş yerinde üretimin durmasını sağlamış, teknik elemanların yaşadıkları sorunlara dikkat çekilmesi sağlanmıştır" dedi. 

Aradan geçen zamana rağmen ülkede emeğiyle geçinenlerin gündemleri neredeyse hiç değişmediğini ifade eden Kürekçi, "İşsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunları ülkemizde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının öncelikli sorunları olmaya devam etmektedir. Neoliberal ekonomi politikaları, özelleştirme uygulamaları, sosyal devlet anlayışının terkedilmesi ve uluslararası sermaye çevrelerinin artan etkinlikleri nedeniyle teknik elemanların ekonomik ve sosyal durumları giderek daha da kötüleşmektedir" ifadelerini kullandı. 

"ÖZLÜK HAKLARIMIZ BUDANIYOR"

Ekonomik krizin tüm halkı olduğu gibi emeğiyle geçinen mühendis, mimar ve şehir plancılarının da hayatlarını zorlaştırdığını aktaran Kürekçi, "Kamusal yatırımların ortadan kalkması, kamusal çıkarın göz ardı edilmesi, rant hırsının bilim ve tekniğin önüne geçmesi, sermayenin ihtiyaçlarının halkın ihtiyaçlarının önünde tutulması nedeniyle mühendis, mimar ve şehir plancılığı yıllar geçtikçe sistematik olarak gerilemektedir. Sınırsız yetkilerle donatılmış tek adam rejimi altında emeğimiz değersizleşirken, özlük haklarımız da giderek budanmaktadır. Gerek kamuda, gerek özel sektörde her türlü mühendislik, mimarlık ve şehir planlama hizmetlerini, planlama, projelendirme, uygulama ve denetleme işlerini yürüten tüm meslektaşlarımız krizden olumsuz biçimde etkilenmektedir. Meslektaşlarımız, ülkemizdeki kriz ortamının yarattığı pahalılık, geçim sıkıntısı ve borçlanma gibi ortak sorunlardan etkilendiği gibi, mesleğimize özgü sorunlarla da boğuşmak zorunda kalmaktadır" dedi. 

TMMOB’un bilim ve tekniği esas alan, kamu çıkarını savunan, eşitlik, özgürlük ve demokrasiden yana tavrını korumaya devam edeceklerini ifade eden Kürekçi, "Bizim meslek alanımız, toplumun ortak yaşamının üretimini ve devamlılığını sağlamaktadır. Bizler bu anlayışla, mesleğimize ve meslektaşlarımıza sahip çıkarken, ülkemizin ve toplumumuzun ortak geleceğine de sahip çıkıyoruz. Meslek alanımızı, meslektaşlarımızı ve ülkemizin geleceğini hedef alan bu saldırılar karşısında sessiz kalmayacağız. Bizler mesleğimizi bilimden, üretimden ve toplumdan yanan kullanan bir mücadele geleneğinin sürdürücüsüyüz" dedi. (Kocaeli/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Adana’da istismar iddiası mültecilere yönelik linç girişimine dönüştü

SONRAKİ HABER

Muş'ta eylem ve etkinlikler 15 gün süreyle yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa