19 Eylül 2019 14:50
Son Güncellenme Tarihi: 20 Eylül 2019 16:47

Adana’da istismar iddiası mültecilere yönelik linç girişimine dönüştü

Adana Seyhan’da çocuk istismarının yabancı uyruklu kişi tarafından yapıldığı söylentisi üzerine Suriyeli mültecilere yönelik saldırılar yaşandı. Pek çok ev ve iş yeri saldırıya uğradı.

Fotoğraf: Gökhan Keskinci/DHA

Paylaş

Adana'da dün (18 Eylül) 11 yaşındaki erkek çocuğunun istismar edildiği iddia edildi. Zanlının Suriyeli bir kişi tarafından yapıldığı söylentisi yayıldı. Polis, halkı galeyana getirdiği tespit edilen kişileri gözaltına aldı. Valilik, (20 Eylül) 11 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen zanlının Türkiye vatandaşı olduğunu ve 15 yaşındaki şüpheli A.K.'nin tutuklandığını bildirdi.

Merkez Seyhan ilçesi Dumlupınar Mahallesinde meydana geldiği belirtilen istismar olayının ardından istismarın Suriyeli bir kişi tarafından yapıldığı söylentisi yayıldı. Sokağa dökülen çok sayıda kişi mültecilerin ev ve iş yerlerine yönelik saldırılarda bulundu; pek çok iş yerinin camı kırıldı, bazı dükkanlar ateşe verildi. Polis, halkı galeyana getirdiği tespit edilen kişileri gözaltına aldı.

18 Eylül'de akşam saatlerinde merkez Seyhan ilçesi Dumlupınar Mahallesi 38070 Sokak'ta 25 yaşlarındaki bir kişinin aynı mahallede oturan 11 yaşındaki erkek çocuğunu okul çıkışı evine götürerek taciz ettiği iddiası üzerine çok sayıda kişi evin etrafında toplandı. Yüzlerce kişi, şüphelinin oturduğu ileri sürülen evi yakmak istedi. Polisin biber gazlı müdahalesiyle kabalık dağıtıldı.

MÜLTECİLER HEDEF ALINDI

Sosyal medya üzerinden şüphelinin yabancı uyruklu bir kişi olduğu iddiası, ortalığı tekrar karıştırdı. Çevre mahallelerde toplanan yüzlerce kişi, gruplar halinde Suriyeli mültecilerin işyerleri ve araçlarına saldırarak zarar verdi. Polis, saldırganları güçlükle dağıttı.

VALİLİK: ZANLI TUTUKLANDI

Valilik, (20 Eylül) 11 yaşındaki çocuğa cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen Türkiye vatandaşı olan 15 yaşındaki şüpheli A.K.'nin tutuklandığını bildirdi.

Şüphelinin 37 farklı suçtan kaydının bulunduğu belirtilen açıklamada, "Zanlı, güvenlik birimlerimiz tarafından gözaltına alınarak adli makamlara teslim edilmiş ve tutuklanmıştır. Ayrıca söz konusu olay bahane edilerek ilimizde yaşayan muhacir misafirlerimizin iş yerlerine ve mallarına zarar verenlerle ilgili yasal işlem başlatılmıştır" ifadesi kullanıldı.

Adana Valiliği saldırılar ile ilgili yaptığı ilk açıklamada istismar şüphelisinin Türkiyeli olduğunu değerlendirdiklerini belirtmiş "19.09.2019 günü saat 19:00 sıralarında Emniyet Birimimize gelen bir ihbarda 11 yaşlarında bir erkek çocuğuna cinsel istismarda bulunduğu iddia edilen yaklaşık 20 yaşlarında ve düzgün Türkçe konuşan ve vatandaşımız olduğu değerlendirilen bir şahısla ilgili adli ve idari tahkikata başlanmış olup, vatandaşlarımızın kamu düzeninin devamı açısından Emniyet Birimlerimize yardımcı olmaları ve gerekli sağduyuyu göstermeleri önemle rica olunur." demişti. 

İHD'DEN SALDIRILARA İLİŞKİN RAPOR

İHD Adana Şubesi Dumlupınar Mahallesi’nde çocuk istismarı olayı ile ilgili Suriyeli mültecilere yönelen saldırı ile ilgili hazırladığı raporu paylaştı. 162 dükkan ve 12 aracın zarar gördüğü belirtilen raporda, saldırganların çoğunun dışardan araçlarla geldiği belirtildi. İstismar zanlısının Türkiye vatandaşı olduğunun belirlenmesine rağmen, istismarı Suriyeli bir kişinin yaptığı söylemiyle insanların kışkırtıldığı dile getirildi.

2014-2017 yılları arasında Suriyelilerin karıştığı olayların, Türkiye’deki toplam suçların sadece % 1,32 sine denk geldiği hatırlatılan raporda, "Bu nedenle oluşturulan bu toplumsal algının hiçbir bilimsel bir dayanağı bulunmamaktadır” denildi. İHD Adana Şube Başkanı İlhan Öngör, zanlının Suriyeli olduğu iddiası gerçek olsa dahi, suçun ve cezanın şahsiliği ilkesi gereği, cinsel istismar vakasının tüm Suriyelilere atfedilmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi. (HABER MERKEZİ) 

ÖNCEKİ HABER

Çerkezköy'de fabrikada kimyasal maddeden 8 işçi zehirlendi

SONRAKİ HABER

TMMOB: Tek adam rejimi altında özlük haklarımız budanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...