19 Eylül 2019 11:55

Arjantin’de öğretmenler ölen meslektaşları için greve gitti

Arjantin’de eğitim sendikaları, ücretlerin ödenmemesine karşı yapılan eylemden dönerken trafik kazasında yaşamını yitiren iki öğretmen için greve gitti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Arjantin'de öğretmenler, hafta başında ücretleri ödenmediği için düzenlenen eylemden dönerken geçirdikleri trafik kazasında hayatını kaybeden iki meslektaşı için ülke çapında bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.

Eğitim sendikalarının öncülüğünde başkent Buenos Aires’in merkezinde sabah saatlerinde toplanan yüzlerce öğretmen, başkentteki Chubut Eyaleti temsilciliği binasına kadar yürüdü.

Eyleme eğitim sendikalarının yanı sıra siyasi partiler ve kitle örgütleri de destek verdi. Öğretmenler, hafta başında ücretleri verilmediği gerekçesiyle düzenledikleri eylemden dönerken yaşamını yitiren iki meslektaşının ölümü nedeniyle Chubut eyalet yönetimini suçladı. Eğitim emekçileri, hayatını kaybeden öğretmenler için “Cristina Aguilar ve Jorgelina Ruiz Diaz yaşıyor” şeklinde slogan attı.

Öte yandan eğitimciler yaşamını yitiren meslektaşları için ülke çapında bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.

NE OLMUŞTU?

Öğretmenler, Chubut eyaletine bağlı Rawson şehrindeki Yasama Meclisi binası önünde hafta başında eylem gerçekleştirmişti. Eylemin ardından öğretmenler Cristina Aguilar ve Jorgelina Ruiz Diaz, evlerine döndükleri sırada geçirdikleri trafik kazasında hayatlarını kaybetmişti.

Chubut Eyalet Valisi Mariano Arcioni'nin, eylemleri ‘pasif gösteriler’ olarak değerlendirmesi dikkati çekmiş, öğretmenlerin ölümünün ardından eyalette bir günlük yas ilan etmişti.

Arcioni, eyaletteki öğretmenlerin maaşların ödenmemesinin nedenini merkezi hükümetin eğitim çalışanları için öngörülen bütçeyi göndermemesi olarak açıklamıştı. Valinin açıklamasından birkaç saat sonra hükümet, öngörülen bütçenin hemen hemen tamamının bu ay gönderildiğini duyurmuştu. (Buenos Aires/AA)

ÖNCEKİ HABER

Yeni sezonda İBB Şehir Tiyatrolarında sahnelenecek oyunlar açıklandı

SONRAKİ HABER

Sağlık Bakanlığı'ndan "Fırat'ın doğusuna operasyon" ile ilgili görevlendirme iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...