19 Eylül 2019 10:58

Norveç’te belediyeler RES’lere karşı

Norveç’te yapılan bir araştırmanın sonucu belediyelerinin çoğunun bölgelerinde Rüzgar Enerji Santrallerine (RES) karşı olduğunu gösterdi.

Fotoğraf: Pexels

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Klassekampen (Sınıf Mücadelesi) adlı gazete RES’ler hakkında görüşlerini öğrenmek için 101 belediyeyi kapsayan bir araştırma yaptı. 101 belediyeden 78’si kendi toprakları üzerinde RES’lerin inşa edilmesine karşı olduğunu söyledi.

18 belediye ise konu hakkında tavır almazken topraklarında RES inşasını isteyen belediyelerinin sayısı 5’te kaldı.

Su Kaynakları ve Enerji Direktörlüğü (NVE), 13 yerin rüzgar santrallerinin kurulması için uygun olduğu tespitini yaptı. NVE’ye göre bu bölgelerde kurulacak RES’ler 97 belediyeyi etkileyecek. Bu belediyelerden 68’si RES’lere karşı olduğunu bildirdi. Sadece Nordkapp ve Porsanger belediyeleri bölgelerinde yeni RES’lerin inşasını istiyor.

Klassekampen, araştırmaya katılmayan 18 belediyeyle de ilişkiye geçerek RES hakkındaki görüşlerini öğrenmek istedi. Bunlardan çoğu RES’ler hakkında olumsuz görüş belirtirken 3 belediye RES’lerin geliştirilmesinden yana olduğunu söyledi.

Belediyelerin RES’ler hakkında görüş bildirme süresi 1 Ekim’de sona eriyor. Ama şimdiye gelen cevaplar daha önce RES kurulması için belirlenen 13 bölgeden sadece birinde Vestra Finnmark’ta RES’lerin genişleyeceğini gösteriyor.

RES tartışmasına maceracılığıyla bilinen televizyon yıldızı Lars Monson da katıldı. Facebook hesabından belediye ve sivil toplum kuruluşların görüş bildirmelerinden sonra NVE’nin RES’in geleceği ile karar alacağını hatırlatan Monsen, ”Sevgili politikacılar kolay bir seçim olmalı. Tüm bu gelişmelere BASİT BİR HAYIR deyin. Evet, hayırı büyük harflarle yazıyorum” dedi.

DEVLETİN ENERJİ KURUMU DA RES’LERE KARŞI

Daha önce RES’lerin geleceğin sürdürülebilir enerji kaynağı olacağını söyleyen Norveç devletinin enerjiden sorumlu kurumu Statskraft da ülkede yeni RES’lerin kurulmasından yana değil. Statskraf’ın Şefi Christian Rynning-Tonnesen, işverenlerin yayın organı Dagens Neringsliv’e yaptığı açıklamada daha önce planlanan 3 santralin Foseni Kvinesdal ve Remmelfjellet’te santrallerin tamamlanmasından sonra yeni RES’ler açmayacaklarını söyledi.

Fosen’deki rüzgar santralı Avrupa’nın karada inşa edilen en büyük santrali olarak biliniyor. 2020 yılında üretime geçtiğinde 227 türbin 180 bin evin ihtiyacını karşılayacak 1 gigawatt enerji üretecek.

Norveç’te RES’lerin inşasından vazgeçen Statskraft, Avrupa, Asya ve Güney Amerika ülkelerinde santraller kurma girişimlerinde bulunacak.

IKEA ROMANYA’DA 7 RES’İ SATIN ALDI

IKEA’nın bağlı olduğu Ingka Group da, yazılı bir açıklama yaparak Danimarka rüzgar tribün şirketi Vestas’ın Romanya’daki 7 RES’in hisselerinin yüzde 80’ini satın aldığını açıkladı.

Böylelikle İsveç mağazalar zinciri IKEA 64 türbinin verdiği 171 megawatt enerjinin denetimini ele geçirmiş oldu. RES’lerin Romanya’da bulunan 65 IKEA mağazasıyla 150 bin evin enerji ihtiyacağını karşılayacağı belirtildi.

Açıklamada IKEA’nın hedefinin Romanya’da tüketilen yenilenebilir enerjinin tamamını üretmek olduğu belirtildi. Şirketin 14 ülkede 534 RES ve 900 bin güneş paneli olduğuna dikkat çekildi. 

ÖNCEKİ HABER

Cezayir Genelkurmay Başkanı eylem yapan halkı tehdit etti

SONRAKİ HABER

Kaz Dağları savunucuları Atikhisar’da ağaçları tek tek numaralandırdı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...