19 Eylül 2019 10:34

Cezayir Genelkurmay Başkanı eylem yapan halkı tehdit etti

Cezayir Genelkurmay Başkanı Kayid Salih’ten eylem yapan halka tehdit: Sakıncalı sloganlar atıyorlar. Bu kişilerin durdurulması talimatını verdik.

Arşiv | Fotoğraf: AA

Paylaş

Cezayir Genelkurmay Başkanı Kayid Salih, her hafta cuma günü yapılan eylemlerle ilgili halkı tehdit etti.

Salih, askeri bir üste yaptığı konuşmada, 2 Aralık'ta gerçekleştirilmesi planlanan seçimler için halkın yoğun destek verdiğini ileri sürdü.

Genelkurmay Başkanı, eski Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'yı istifaya zorlayan ve şubat ayından bugüne kadar her cuma devam eden protestoları ‘bastırmanın’ da sinyalini verdi.

Konuşmasında, güvenlik güçlerinin başkente protesto için gelenleri durdurması talimatını verdiğini belirten Salih, “Vatandaşlar araçlarla başkente taşınıyor ve sakıncalı sloganlar atıyorlar. Bunların da halk adına konuştuğu iddia ediliyor. Bu kişilerin durdurulması talimatını verdik” ifadelerini kullandı.

Cezayir'e karşı bir komplo kurgulandığını iddia eden Genelkurmay Başkanı, daha önceki konuşmalarında olduğu gibi bu ‘komplo’ya ilişkin bilgi vermedi.

Cezayir'de ordu 12 Aralık şeklinde planlanan seçimler için bastırırken şubat ayından bugüne sokaklarda her cuma rutin halini alan protestoların da sonlanmasını istiyor.

CEZAYİR'DE DERİNLEŞEN SİYASİ KRİZ

Cezayir, şubat ayında Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın kötü giden sağlığına rağmen yeniden aday olmasıyla kitlesel protestolara sahne oldu. Buteflika, sokaktaki protestoların da ivme kazanmasının ardından nisan ayında ordunun müdahalesiyle istifa etmek zorunda kaldı.

Cezayir halkı, bunun üzerine Buteflika'nın çevresinde kümelenmiş siyaset, bürokrasi, ordu ve iş dünyasından yolsuzluğa bulaşanların görevden alınması ve bu kişilerden yargı önünde hesap sorulması talebiyle protestolarını sürdürdü.

Buteflika'yı sahne dışına iterek daha da güç kazanan Genelkurmay Başkanı Salih'in yargıya sinyal vermesiyle, eski Cumhurbaşkanı'nın kardeşi Said Buteflika, eski istihbarat başkanları, iş adamları, başbakanlar ve üst düzey siyasi isimleri de kapsayan yolsuzluk soruşturmaları açıldı ve üst düzey isimler bu soruşturmalarda tutuklandı.

Cezayirlilerin bazıları baş döndürücü hızda seyreden yolsuzluk soruşturmalarını desteklerken, bazıları bu soruşturmaların yolsuzlukla mücadeleden ziyade tasfiye amaçlı kullanıldığı eleştirisinde bulundu.

YÖNETİM SEÇİM İÇİN BASTIRIYOR

Cezayir'de Buteflika'nın istifasının ardından ilk seçimler 4 Temmuz tarihinde planlanıyordu. Cezayir sokağında protestoların sürmesi ve muhaliflerin aday olmayarak seçimleri boykot etmesi üzerine seçimler haziran ayında ucu açık bir biçimde ertelenmişti.

Cezayir'de yönetim ve muhalefet bir yol haritası belirlemek üzere bir müzakere heyeti oluşturdu. Hükümet yeni bir seçim yasası ve Ulusal Bağımsız Seçim İdaresi isimli bir bağımsız yapıyla, seçimlerin ‘bağımsız, hür ve şeffaflık’ içinde gerçekleşeceği vaadinde bulundu.

Cezayir Genelkurmayı, 15 Eylül'de yeni bir seçim tarihi açıklaması yönünde hükümete çağrı yaptı. Bunun üzerine Cezayir Geçici Cumhurbaşkanı Abdulkadir bin Salih, 12 Aralık'ta yeni seçimlerin yapılacağını duyurdu.

PROTESTOLARDA GÖZALTILAR ARTTI

Ordu ve yönetim, seçimlere işaret ederek protestoların sonlanması çağrılarını sıklaştırdı.

Cezayir'de son haftalarda güvenlik güçlerinin protestoculara yönelik gözaltıları arttı. Özellikle de protestoların önde gelen muhalif aktivistlerinin “ordunun moralini düşürme” suçlamasıyla tutuklandığı bildirildi.

Söz konusu duruma tepki veren eski İletişim Bakanı Abdülaziz Rahabi, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, gözaltıların ‘gücün kötüye kullanımı’ olduğunu belirtti.

Şu ana kadar eylemler barışçıl bir ortamda sürmesine rağmen yönetimin ‘gösterileri sıkıştırmak için baskıyı artırdığına’ ilişkin raporlar arttı.

Son olarak İnsan Hakları Gözlemevi (HRW) tarafından yayımlanan raporda, idari makamların insanları sadece bir bayrak ya da slogan taşıdıkları için gözaltına aldığı kaydedildi.

Raporda, “bağımsızlık savaşı döneminden bir figürün orduyu eleştirdiği gerekçesiyle tutuklandığı, sivil toplum kuruluşlarının toplantıları engellendiği” bilgileri paylaşıldı. (Cezayir/AA)

ÖNCEKİ HABER

Kılıçdaroğlu: Anneleri ayrıştırmadan kucaklamamız gerekiyor

SONRAKİ HABER

Norveç’te belediyeler RES’lere karşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...