19 Eylül 2019 09:12

İsveçli aydınlardan Bakur ve Nûjîn’in cezalandırılmasına tepki

İsveç’ten bir grup aydın ve sanatçı, Bakur ve Nûjîn filmlerinin yapımcıları Ertuğrul Mavioğlu, Çayan Demirel, Veysi Altay ile Dicle Anter’e hapis cezası verilmesine tepki gösterdi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Aralarında İsveç Yazarlar Birliği eski Başkanı ve Aftonbladet gazetesi Kültür Şefi Peter Curman, tanınmış tiyatro sanatçısı SvenWollter, Benjamin Molinerve  İsveç Barış Konseyi Başkanı Agneta Norberg’in de yer aldığı 16 sanatçı ve aydın, kaleme aldıkları ortak makale ile Bakur ve Nûjîn filmlerinin yapımcıları Ertuğrul Mavioğlu, Çayan Demirel, Veysi Altay ile Dicle Anter’e hapis cezası verilmesine tepki gösterdi. Aydınlar ortak açıklamada Türkiye’de sanatsal ifade özgürlüğünü kullananların cezalandırılmasını kabul edemeyeceklerini belirtti.

İsveç Gazeteciler Federasyonu yayın organı Journalisten’in bu hafta çıkan sayısında yayımlanan  makalede filmin PKK ile Türkiye devleti arasındaki barış görüşmelerinin sürdüğü 2013-2014 yıllarında çekildiği hatırlatıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığının kayıt-tescil ve eser işletme belgeleri olmadığını öne sürerek filmin 2015 yılında İstanbul Uluslararası Film Festivalinde gösterilmesini engellediğini belirten sanatçı ve aydınlar, “Filmin sansürlenmesinden sonra bir çok Türk film yapımcısı Demirel ve Mavioğlu’yla dayanışmak için filmlerini festivalden çekti” dedi.

KÜRT SORUNUNU ELE ALAN SANAT VE KÜLTÜRE BASKI

Aydın ve sanatçılar, Nûjîn belgeselinin yapımcısı Veysi Atay ile filmin Batman’daki bir sinemada gösterilmesini sağlayan İsveç vatandaşı Dicle Anter’e de ikişer yıl hapis cezası verildiğine dikkat çektikten sonra şunları kaydetti:

“Kültüre yönelik bu cezalandırmalar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın özellikle hassas olan Kürt sorununu ele alan sanat ve kültüre karşı baskıcı tutumunu gösteriyor. 40 yıldan beri Türkiye’nin en temel sorununun barışçıl çözümü için girişimde bulunan yazar, aydın, akademisyen, müzisyen, gazeteci ve sanatçılar uzun hapis cezalarına çarptırılıyor. Ayrıca, Türkiye son yıllarda yurt dışında da ifade özgürlüğünü engellemeye, Kürt sorunu ve Ermeni soykırımının tartışılmasını engellemeye çalıştı.”

New York’taki Gazetecileri Koruma Komitesinin devlete Ertuğrul Mavioğlu ve Çayan Demirel’e verilen hapis cezasını kaldırması çağrısı yaptığını hatırlatan imzacılar, İsveç Kültür Bakanı Amanda Lind’den ifade özgürlüğünü savunmasını ve Mavioğlu, Demirel, Altay ve Anter’le dayanışma içinde olmasını istedi.

ÖNCEKİ HABER

İnşaat sektörü dipte

SONRAKİ HABER

Ankara'da Meral Güral eşi tarafından öldürüldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...