19 Eylül 2019 09:26

İnşaat sektörü dipte

Türkiye İMSAD inşaat malzemeleri sanayi bileşik endeksi, ağustos ayında çalışma gün sayısının azalması sebebiyle yeniden geriledi.

Arşiv | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Türkiye İMSAD inşaat malzemeleri sanayi bileşik endeksi, ağustos ayında da haziran ayında olduğu gibi çalışma gün sayısının azalması sebebiyle yeniden geriledi. Türkiye İMSAD (İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan inşaat malzemeleri sanayi bileşik endeksinin ağustos 2019 sonuçları açıklandı. Bileşik endekste şu bilgiler yer aldı: Ağustos ayında da, haziran ayında olduğu gibi çalışma gün sayısının azalması sebebiyle faaliyetlerde yaşanan düşüş bileşik endekse olumsuz yansıdı. Güven ve beklentilerdeki zayıflamanın sürmesi de ağustos ayı bileşik endeksinde düşüşe yol açtı. Ağustos ayında 1.08 puan düşen bileşik endeks dip seviyelerde kalmaya devam etti.

ÇALIŞMA GÜNÜ SAYISI AZALDI

Ağustos ayında çalışma gün sayısının azalması ve geleneksel tatiller, inşaat malzemeleri sanayi faaliyetlerinde düşüşe neden oldu. Temmuz ayında faaliyetlerde genele yayılan dengeli toparlanma sonrası ağustos ayında faaliyetlerin hızı yeniden kesildi. Faaliyet endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre 2.2 puan düşerken yurt içi satışlar önemli ölçüde geriledi. İhracat artışı ağustos ayında sürdü ancak yavaşladı. Üretimde de yeniden gerileme yaşandı. Cirolar ağustos ayında iç satışlardaki düşüşe bağlı olarak önemli ölçüde geriledi.

GÜVEN ENDEKSİ GERİLEDİ

Güven endeksinde ağustos ayında yeniden sınırlı bir gerileme yaşandı. Temmuz ayındaki durağanlaşma sonrası toparlanmaya dönük bir gelişme olmadı. Ağustos ayında faaliyetlerdeki düşüş güvendeki toparlanma beklentisini öteledi. Güven seviyesi ağustos ayında bir önceki aya göre 0.5 puan düştü.

Beklenti endeksi, ağustos ayında bir önceki aya göre 0.8 puan düştü, geçen yılın ağustos ayı beklentilerinin 17.2 puan altına indi. İnşaat sektörü ve inşaat malzemeleri sanayisine ilişkin beklentiler geriledi. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişlerde sınırlı bir düşüş yaşandı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

"Antep fıstığı taban fiyatları belirlenmeli"

SONRAKİ HABER

İsveçli aydınlardan Bakur ve Nûjîn’in cezalandırılmasına tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...