19 Eylül 2019 08:55

"Antep fıstığı taban fiyatları belirlenmeli"

CHP'li Milletvekili İrfan Kaplan, fıstık taban fiyatlarının neden belirlenmediğini Bakan Pakdemirli'ye sordu.

Fındık işçisi kadınlar

Fotoğraf: Nedim Kovan / DHA

Paylaş

CHP Antep Milletvekili İrfan Kaplan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle Meclis'e yazılı soru önergesi vererek fıstık taban fiyatlarının neden belirlenmediğini sordu.

"FISTIK ÜRETİCİLERİNİN SORUNLARI ÇÖZÜLMELİ"

Fıstık üreticilerinin yaşadığı zorlukları dile getiren Kaplan, “Antep fıstığının bu yıl ‘yok yılı’ olması dolayısıyla rekolte oldukça düşük. Rekoltenin azlığı, fıstık fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Fıstık üreticilerimiz artan girdi maliyetleri yüzünden ürününden istediği oranda kâr elde edemiyor. Mazot, gübre ve işçilik maliyetlerinin yüksek olması üreticilerimizi zorluyor. İyi tarım destekleri ne yazık ki üreticilerimizin masraflarına yetmiyor. İyi tarım desteklerinin daha fazla arttırılması, bu konuda üreticilerimizin lehine gerekli düzenlemelerin yapılması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

"SULAMA İMKANLARI YETERSİZ"

Kaplan, “Ne yazık ki sulama imkanlarının yetersiz kalması, kuru tarım yapılmasına ve ciddi oranda verim kayıplarına neden olmaktadır.  En çok fıstık üreten iki ülke olan Amerika ve İran’ın üretimi sulamayla katlanıyor. Ülkemizde neredeyse tamamına yakın üretiminin Güneydoğu Anadolu’da olan Antep fıstığındaki sulama sorunu çözülürse üreticimiz de rahat bir nefes alacak, rekolte de artacak. Sulama sorununun çözümü için daha önce de Meclis'te dile getirdiğim gibi Fırat Nehri bir alternatif olabilir” dedi.

"KOOPERATİF YA DA BİRLİK KURULMASI ŞART"

Milletvekili Kaplan, Güneydoğu Birliğinin kapanmasıyla çiftçinin sahipsiz kaldığını belirterek, çiftçinin sesini duyuramadığını kaydetti. Kaplan, “Fıstığı, kırmızıbiberi, üzümü, verimli topraklarıyla ünlü olan kentimiz Gaziantep’te üreticilerimiz, çiftçilerimiz bir birlik olmadığından mağduriyet yaşıyor. Maliyet girdileri aldı başını gitti. Mazot, ilaç ve gübre fiyatlarına gelen zamlarla birlikte; çiftçimiz, üreticimiz topraktan mahsulünü kaldıramayacak duruma geldi. Çiftçi, ürettiği mahsulün fiyatı için tüccarın ağzına bakıyor. Serbest piyasa koşullarında fiyat belirleme ne yazık ki çiftçi ve üreticiye olumsuz yansıyor. Fiyat dengesi sağlayan, üreticilerimizin mahsulüne sahip çıkan bir birlik ya da kooperatif kurulması şart” diye konuştu. Kaplan, bakanlık tarafından fıstık taban fiyatlarının belirlenmesi ve ivedilikle bir birlik ya da kooperatif kurulmasının çiftçi ve üreticileri rahatlatacağını söyledi. (EKONOMİ SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Millet bahçesi gerekçe gösterilerek kurum kreşi kapatıldı

SONRAKİ HABER

İnşaat sektörü dipte

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...