19 Eylül 2019 06:20

"Fakültemiz taşınmasın" diyen DEÜ GSF öğrencilerine soruşturma açıldı

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesinin Tınaztepe’ye taşınmasına karşı basın açıklaması yapan 14 öğrenci hakkında okul yönetimi soruşturma açtı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

İmran UĞUR
İzmir

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Güzel Sanatlar Fakültesinin (GSF) depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle Tınaztepe kampüsüne taşınmasına karşı 19 Ağustos’ta Rektörlük önünde basın açıklaması yapan 14 öğrenci hakkında okul yönetimi soruşturma açtı.

GSF öğrencilerinin Narlıdere Kampüsü'ndeki fakültelerinin taşınmasına karşı başlattığı mücadele yaklaşık 4 aydır sürüyor. Narlıdere'deki nöbetin başladığı gün olan 19 Ağustos'ta DEÜ Rektörlük binası önünde "Fakültemiz taşınmasın" talebiyle basın açıklaması yapan 14 GSF öğrencisine okul yönetiminin soruşturma açtığı öğrenildi. Öğrencilere gönderilen belgede 29 Ağustos'ta açılan soruşturmanın gerekçesi yalnızca "19 Ağustos 2019 Pazartesi günü Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü önünde yapılan basın açıklaması nedeniyle" ifadeleriyle aktarıldı. Haklarında soruşturma açılan öğrencilerden 25 Eylül Çarşamba günü yazılı veya sözlü savunma yapmaları istendi.

"KHK’LERLE İHRAÇ ETTİĞİNİZ AKADEMİSYENLERİN ÖĞRENCİLERİYİZ"

Hakkında soruşturma açılan öğrenciler Evrensel'e konuştu. Aylardır sanat için, eğitim için direndiklerini belirten bir öğrenci, "Yasal hakkımız olan basın açıklaması dolayısıyla nasıl soruşturma açılır” diye sordu. Üzgün veya tedirgin olmadığını ifade eden öğrenci "Aksine daha çok dirençliyim, onurluyum. Cezalandırmak istiyorlar çünkü rahatsız ediyoruz onları, ideolojilerini... Üzgünüm daha fazla rahatsız olacaklar. Taleplerimiz karşılanana kadar direnmeye devam edeceğiz çünkü KHK’lerle ihraç ettiğiniz akademisyenlerin öğrencileriyiz” dedi.

Bu süreçte mevzuat, yönetmelik gibi birçok konuda hukuk öğrencileri kadar bilgi sahibi olduklarını dile getiren bir başka öğrenci ise “Savunduğumuz şey o kadar yasal, o kadar insani bir hak ki… Söylenebilecek her şey bir kenarda dursun çünkü uzar gider ama çok sevdiğim bir şairin yazdığı gibi bize umudu öğretmeyenlerin suçu mu var” ifadelerini kullandı.

“BU MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ”

Asıl kendilerini bu kadar çok etkileyen bir soruna dair bir şey dememenin yanlış olduğunu ifade eden bir başka öğrenci de "İstedikleri kendilerine tabi olan ve kendi söylediklerinin dışına çıkamayan insanlar yetiştirmek. Böyle olmadığımızı bildikleri için her türlü sindirme politikasına başvuracaklar. Nitelikli eğitim talebimiz için bile mücadele edemeyeceksek neden okuyoruz? Bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

19 AĞUSTOS'TA NE OLMUŞTU?

DEÜ GSF Dayanışması, 19 Ağustos Pazartesi günü fakültenin taşınmasına karşı Rektörlük binası önünde basın açıklaması gerçekleştirmişti. Açıklamaya öğrenci ve akademisyenlerin yanı sıra İzmir Barosu, Emek Partisi, İzmir Yaşam Alanları, İzmir Tabip Odası, Türk Tabipleri Birliği, SGDF, CHP İzmir Milletvekili Kamil Okyay Sındır ve Şair Yazar Hidayet Karakuş da destek vermişti. Açıklamada şu ifadelere yer verilmişti:

"GSF'ye ait olduğu iddia edilen raporların kamuoyuyla paylaşılması ve Rektörlük tarafından yaratılan bu güvensizlik ortamı sebebiyle bağımsız kurum veya kuruluşlarca deprem testinin yeniden yapılmasını, bu raporların binamızın depreme dayanıksız olduğunu ortaya koyduğu takdirde mevcut arazide yeni bir GSF kurulacağına dair projelerin derhâl hazırlanıp resmi bir biçimde açıklanmasını ve tüm bu işleyişin fakültemizin tüm öznelerinin bilgisi dahilinde yapılmasını, bu süreç içinde rektörlük binası olarak tasarlanmış ofis binası yerine, GSF'nin eğitimlerinin hiçbir şekilde aksamayacağı, bölümlerin ihtiyaçlarını tamamen karşılayacak, bütün imkânların sağlanacağı bir yerin tahsis edilmesini, hocalarımızın ve öğrenci arkadaşlarımızın üzerindeki baskıların kaldırılmasını, görevinden hukuksuz ve saçma bir gerekçe ile alınan bölüm başkanlarının göreve iade edilmesini, biz öğrencilerin sahip olduğu anayasal haklarımızın korunmasını, bu süreçte rektörlüğün dayatmacı tavrından vazgeçip uzlaşmaya yönelmesini, sürecin şeffaflıkla yürütülmesini, yürütmeyi durdurmaya yönelik açılan hukuksal sürecin karara bağlanana kadar taşınma girişimlerinin askıya alınmasını talep ediyoruz."

Öğrenciler açıklama sonrası Narlıdere Kampüsü'nün önünde nöbet tutmaya başlamıştı. Yanlarında sandalye, battaniye, termos, şemsiye, yiyecek ve içecek getiren öğrenciler, geceyi kampüs önündeki kaldırımda geçirmişti.

ÖNCEKİ HABER

ODTÜ'lü İrem Kütük'ün ölümüne neden olan "damper kapağı" kazasında sürücüye tahliye

SONRAKİ HABER

Suudi Arabistan-İran savaşına doğru mu?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa