18 Eylül 2019 11:16

HDP'li Peköz, Soylu’ya Adana'da uygulanan eylem yasaklarını sordu

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, Adana'daki eylem yasaklarını ve kayyum eylemlerine yönelik polis saldırılarını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

HDP Adana Milletvekili Kemal Peköz, kayyum eylemlerine dair polis müdahalelerini ve eylem yasaklamaları ile ilgili İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya soru önergesi verdi. Peköz, yurttaşların, gazetecilerin ve milletvekillerin kayyum görevlendirilmesine karşı anayasal hakkı olan protesto ve basın açıklaması yapılmasına izin verilmemesinin yasal gerekçesi nedir?​” diye sordu.

Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediyelerine 19 Ağustos 2019 tarihinde İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum atandığını hatırlatan Peköz, Adana’da eylem ve etkinliklerin yasaklandığı illerden biri oluğunu hatırlatarak  “Kayyum protestolarına karşı farklı tarihlerde basın açıklaması yapmak isteyen 18 partilimize de emre aykırı davranış iddiasıyla Kabahatler Kanunu kapsamında para cezaları kesilmiştir. Oysa Anayasa’nın 34’üncü Maddesine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına göre ifade özgürlüğü ilkelerine dayanan toplantı, gösteri ve yürüyüş yapma bireyin ve toplumun temel haklarından biridir” dedi.

Peköz Soylu'ya şu soruları yöneltti:

  • Türkiye genelinde kayyum görevlendirilmesi karşı toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkını kullanan yurttaşların protesto ve basın açıklamasını engellemeye çalışan kolluk kuvvetlerine soruşturma açılmış mıdır?
  • Yurttaşların, gazetecilerin ve milletvekillerin kayyum görevlendirilmesine karşı anayasal hakkı olan protesto ve basın açıklaması yapılmasına izin verilmemesinin yasal gerekçesi nedir?
  • Adana’da toplantı ve gösteri yürüyüşlerinin yasaklanması yönünde bir genelge yayınlanmış mıdır? Yayınlandıysa eğer genelgenin yasal dayanağı nedir?
  • Adana’da 24 ve 25 Ağustos 2019 tarihlerinde kayyum görevlendirilmesine karşı toplantı, gösteri ve yürüyüş hakkını kullanan 18 partilimize “emre aykırı davranış” iddiasıyla kesilen para cezalarının yasal dayanağı nedir?
  • 30 gündür devam eden kayyum protestoları kapsamında toplamda kaç kişi gözaltına alınmıştır? Gözaltına alınanlardan kaçı tutuklanmıştır? Bu gözaltı ve tutuklamaların iller göre dağılımı nedir?
  • Kayyum protestolarında toplamda kaç gazeteci gözaltına alınmıştır? Gözaltına alınanlardan gazetecilerden kaçı tutuklanmıştır? Toplamda kaç kişiye, hangi sebep gösterilerek ve ne kadar para cezası kesilmiştir? (Adana/EVRENSEL)
ÖNCEKİ HABER

CHP’li Ünal Çeviköz: İdlib’de askerlerimizin can güvenliği tehdit altında

SONRAKİ HABER

İş cinayetine bir adım: İnşaat işçileri güvenlik önlemleri alınmadan çalıştırıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...