18 Eylül 2019 10:32
Son Güncellenme Tarihi: 18 Eylül 2019 17:05

AKP Sözcüsü Ömer Çelik: Vatandaş istemiyor, erken seçim yok

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MKYK toplantısı sonrası gazetecilere açıklama yaptı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan başkanlığındaki AKP Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısı sona erdi. Parti genel merkezindeki basına kapalı toplantı, 2 buçuk saat sürdü.

Toplantının ardından gazetecilerin karşısına geçen AKP Sözcüsü Ömer Çelik, gündemdeki konulara ilişkin açıklama yaptı. Erken seçim tartışmalarına ilişkin “Erken seçim diye bir gündem yok. Bütün siyasi partilerin patronu vatandaştır. Vatandaş erken seçim istemiyor” diyen Çelik, Yargı reformu konusunda ise “Yargı Reformu büyük ihtimalle Ekim ayında Meclis gündemine gelecek” dedi. Çelik'in açıklamalarından satır başları şöyle:

YARGI REFORMU

Yeni dönem reform dönemi olacak. Bu paket ikinci safha olarak gündeme gelecek. İnsan hakları merkezinde şekillenen bir reform olacak. AB kriterlerini göz önüne alan bir kapsama sahip. Öncelikli olarak vatandaşlarımızın ihtiyacını karşılayacak. Şeffaf ve kapsayıcı yaklaşım, ifade özgürlüğünü, savunma hakkını, adalete erişimi ve adalet sisteminin işleyişinde kalitenin artmasını son derece güçlendirecektir. Büyük ihtimalle ekim ayında meclis gündemine gelecek.

SURİYE ZİRVESİ

Üç lider de ayrılıkçı gündeme karşı çıkmıştır. Zirve çerçevesinde ortak tutumun altının çizilmesi önemli. Mültecilerin geri dönme mekanizmasının desteklenmesi önemli. Güvenli bölgenin dikkate alınmaması büyük göçü getirdi. Göç gerçeğinden kimse kaçamaz, önemli olan köprüler kurmak. Güvenli bölge mülteciler için doğru politikadır. Güvenli bölgeyle insanların topraklarına dönmesi sağlanmalı.

İDLİB TARTIŞMASI

Rejim Soçi Muhtırası'nı defalarca ihlal etti, bunun sonucunda binlerce kişi öldü, bir sürü göç oldu. İdlib'deki durumun yeniden kontrol altına alınmasıyla ilgili olarak da Türkiye gerek Rusya ile gerekse diğer taraflarla çalışmalarını sürdürüyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından terörist olarak tanımlanan IŞİD, Nusra Cephesi, El-Kaide veya benzeri organizasyonlarla bağlantılı tüm gruplara karşı ortak bir tutumun altının çizilmesi de son derece önemlidir.

TÜRKİYE-ABD GERİLİMİ

Kuşkusuz Suriye'nin kuzeyiyle ilgili gelişmeler hakkında anlaşamadığımız pek çok konu var. Müttefiklik ilişkisinin özellikle Suriye sahasına nasıl yansıtılması gerektiği konusunda anlaşamadığımız pek çok konu var. Halledemediğimiz konular olduğu zaman ne oluyor, Sayın Cumhurbaşkanımızın bugün sabah da ifade ettiği gibi, Türkiye güvenli bölgeyle ilgili önüne bir tablo gelmezse bununla ilgili olarak 2 hafta içinde bu adımı atacaktır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önce verdiği bir röportajında da bunun belli bir derinliğe sahip olması gerektiğini, Rakka'ya kadar bir derinliğe sahip olması gerektiğini, orada Türkiye'nin kontrolünde olması gerektiğini söylediler. Türkiye, müttefikleriyle beraber bu işleri yapmak istiyor. Müttefiklik ilişkisinin sahaya Türkiye'nin güvenlik ihtiyaçlarını da karşılayacak şekilde yansımasını istiyor. Ama bunun mümkün olmadığı durumlarda Türkiye, egemen, kudretli bir devlet olarak kendi halkının, kendi ülkesinin ve bölge halklarının çıkarını ve güvenliğini sağlayacak şekilde adım atma kapasitesine sahiptir.

Birtakım kişilerin ikide bir Türkiye'nin her türlü siyasi egemenliği bakımından aldığı özgür karar karşısında Türkiye'nin NATO üyeliğini sorgulaması gibi basiretsizliğin de zaman zaman gündeme geldiğini görüyoruz.

ERKEN SEÇİM

Erken seçim diye bir gündem yok. Bütün siyasi partilerin patronu vatandaştır. Vatandaş erken seçim istemiyor. Vatandaşımızın beklentisi reformların yapılması, etrafımızdaki sorunların giderilmesi. Dolayısıyla erken seçim bizim günümüzde yok. Önümüze bakıyoruz.

TANK PALET FABRİKASI

(Fabrikanın gizli bir kararnameyle satıldığı iddiası) Bir parti genel başkanından konuştuğu konuda asgari düzeyde bilgi sahibi olmasını beklemek hepimizin hakkıdır. Cumhurbaşkanlığı kararıyla kararname arasındaki farkın bilinmesi gerekir. Bu gizli bir kararname değildir, bir Cumhurbaşkanlığı kararıdır. Cumhurbaşkanlığı kararlarının birçoğu yayınlanmayabiliyor, bu da öyle bir karardır. Tesisin mülkiyeti yine Milli Savunma Bakanlığında kalacaktır. Mülkiyet kimseye devredilmiyor arkadaşlar. Bu nettir. Bununla ilgili gizli, saklı bir durum da yok, son derece açık bir durumdur, defalarca açıklandı, söylendi.

ADALET BAKANI GÜL'ÜN AÇIKLAMALARI

Sosyal medyada veya başka yerlerde Adalet Bakanı'nın tasarruflarıyla ilgili bir zaaf varmış gibi bir algı oluşunca sayın bakan da buna yanıt vermiş. Adalet Bakanlığı 'FETÖ'yle mücadele konusunda kilit bakanlıklardan biridir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da üniversite öğrencilerine su yüzde 50 indirimli

SONRAKİ HABER

"Küresel iklim değişikliğine karşı karar alıcıları harekete geçirelim"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...