18 Eylül 2019 09:47

İzlanda halkı ABD’nin ülkedeki askeri varlığını güçlendirmesine karşı

ABD, İzlanda'daki eski NATO üssünü yeniden inşa etmek isterken yapılan kamuoyu yoklaması İzlanda halkının ABD’nin ülkede askeri varlığını güçlendirmesine karşı olduğunu ortaya koydu.

Fotoğraf: Michael E. Daniels/Wikimedia Commons

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İzlanda’da yapılan son kamuoyu araştırması halkın ABD’nin ülkede askeri varlığını güçlendirmesine karşı olduğunu ortaya koydu.

ABD, Rusya ve Çin’in Kuzey Buz Denizi’ndeki tatbikatlarının çıkarlarına karşı tehdit oluşturduğunu öne sürerek İzlanda’nın güney batısındaki Keflavik’deki eski NATO üssünü yeniden inşa etmek istiyor. ABD’nin bu girişimi ülkede direnişle karşılandı.

Zenter adlı kamuoyu araştırma şirketinin yaptığı araştırmalar İzlanda halkının yüzde 52,1’nin üssün inşasına karşı olduğunu gösterdi. NATO üssünün güçlendirilmesinden yana olanların oranı yüzde 23,9’da kaldı. Araştırmaya katılanların yüzde 24’ü ise görüş belirtmekten kaçındı.

KADINLAR VE GENÇLER NATO ÜSSÜNE KARŞI

Araştırmada kadınlar ve erkekler arasında NATO’ya yaklaşımda farklılıklar olduğu görüldü. Kadınların yüzde 64’ü ABD’nin varlığının güçlendirilmesine karşı çıkarken destekleyenlerin oranı yüzde 12’de kalıyor. Erkeklerin ise yüzde 41’i ABD’nin İzlanda’daki varlığını artırmasını olumsuz bulurken olumlu bulanların oranı yüzde 35.

Gençler de, ABD’nin askeri varlığından rahatsız. 18 ila 24 yaş gurubundaki gençlerin sadece yüzde 9’u NATO üssünün yeniden inşa edilmesini destekliyor. Yüzde 62’si ise karşı olduğunu söylüyor.

BAŞBAKANIN PARTİSİ YEŞİL SOL'UN YÜZDE 87'Sİ KARŞI

Partiler söz konusu olduğunda ise en güçlü tepkiyi gösterenler Sosyal Demokrat ve Yeşil Sol’un üyeleri. Başbakan Katrin Jakobsdottir’in partisi Yeşil Sol’un üyelerinden sadece yüzde 4’ü Keflavik’teki NATO üssünün güçlendirilmesinden yana. Yüzde 87’si ise karşı.

Sosyal Demokrat Parti’nin üyelerinden yüzde 77’si, Korsan Parti’nin üyelerinin yüzde 76’sı, Rönesans Partisi’nin üyelerinden yüzde 59’u NATO üssünün güçlendirilmesine karşı çıkarken sırasıyla yüzde 10, yüzde 7 ve 22’si desteklediğini söyledi.

ABD’nin askeri varlığından en fazla memnun olanlar ise Merkez Partililer. Parti üyelerinin yüzde 50’si NATO üssünün güçlendirilmesine destek verirken yüzde 22’si karşı çıktı. Bağımsızlık Partisi’nin üyelerinin yüzde 44’ü olumlu, yüzde 24’ü de olumsuz görüş belirtti.

KEFLAVİK’TE İŞSİZLİKTEN DOLAYI DESTEK FAZLA

Ülkenin neredeyse tamamında NATO üssünün yeniden inşa edilmesine karşı olanlar çoğunlukta iken üssün bulunduğu Keflavik’te durum tam tersi. Halkın yüzde 47’si ABD’nin askeri varlığını artırmasını olumlu bulduğunu söylerken karşı çıkanların oranı yüzde 23’te kaldı.

Kelfavik’ten NATO’ya destek çıkmasının nedeni ise ildeki işsizlik. İzlanda genelinde işsizlik ortalama yüzde 3 civarında iken Keflavik’te yüzde 6,3.

NATO üssünde bin civarında askerin barınması için inşa edilecek konutlar, uçaklar için yapılacak hangarlar ve tehlikeli atıklar için kurulacak istasyonun 300 kişiye iş olanağı yaratacağı söyleniyor.

İşverenlerin örgütü Samtök’ün kamuoyuna açıkladığı raporda NATO üssünün yeniden inşasının bölgenin ekonomisini canlandıracağı ve 300 kişiye iş imkanı yaratacağı belirtildi. Raporda turizm ve inşaat sektöründe durgunluk olduğuna dikkat çekildi. NATO yatırımlarının İzlanda inşaat şirketlerine önemli gelirler sağlayacağı iddia edildi.

ÖNCEKİ HABER

Stockholm’de İran’daki işçilerle dayanışma eylemi düzenlendi

SONRAKİ HABER

EMO’dan Çankaya Belediyesi’ne yenilenebilir enerji kaynakları konusunda destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...