18 Eylül 2019 09:36

Stockholm’de İran’daki işçilerle dayanışma eylemi düzenlendi

İsveç’in başkenti Stockholm’de İran'da işçi ve emekçilerin eylemlerinin şiddetle bastırılması ve hapis cezaları protesto edildi.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İran rejiminin işçi ve emekçilere yönelik baskı ve saldırılarını protesto etmek için İsveç’in başkenti Stockholm’de eylem düzenlendi.

Sürgünde yaşayan İranlı parti ve grupların oluşturduğu İran Halkının Mücadelesini Destekleme Konseyi’nin (Şura) çağrısıyla düzenlenen eylem kent merkezindeki Sergels Torg Meydanı’nda gerçekleştirildi.

Konsey adına yapılan konuşmada İran’daki Molla rejiminin işçilerin örgütlenme haklarını gasbettiğine, sendikaları örgütlemeye çalışan işçi önderlerine ve haklarını almak için direnen işçilere saldırdığına ve tutuklandığına dikkat çekildi.

"TUTUKLU İŞÇİLERE ÖZGÜRLÜK"

Arak kentinde kurulu iş makineleri üreten Hepco’da maaşını alamadığı için eylem yapan işçilere saldırılmasının kabul edilemeyeceği, işçilerin taleplerinin karşılanması ve tutuklanan işçi önderlerinin derhal serbest bırakılması istendi.

Konuşmanın ardından Stockholm’un en işlek caddesi Drottningsgatan caddesinden parlamento binasına doğru yürüyüş düzenlendi. Yol boyunca “Kahrolsun İran islam rejimi”, “Tutuklu işçilere özgürlük”, “Yaşasın işçi sınıfının enternasyonalist dayanışması” sloganlarını atan göstericiler, parlamento binası önünde eylemlerini sonlandırdı.

CEZA ALAN İŞÇİ VE GAZETECİLER PARLAMENTO’NUN GÜNDEMİNDE

Bağımsız Milletvekili Amineh Kakabaveh de yazılı bir önerge vererek İran’da grev yaptıkları için tutuklanan ve cezalandırılan işçiler ile muhalif gazetecilerin durumlarının parlamentoda ele alınarak tartışılmasını istedi.

Kakabaveh, 7 Eylül günü İran rejiminin cezalandırdığı işçi ve gazetecilerin adları ve cezalarını şöyle sıraladı:

“Esmail Bakhsi, Haft Tapeh işçilerinin temsilcisi, 14 yıl hapis, 74 kırbaç cezası.

Sepidah Gholiyan, gazetecilik öğrencisi ve Haft Tapeh işçilerinin destekçisi, 18 yıl 6 ay hapis cezası.

Amirhosein Mohamadifard, Gam Magazine’nin şef redaktörü, 18 yıl hapis cezası.

Sanaz Allahyari, Gam Magazine’nin redaktörü, 18 yıl hapis cezası.

Asal Mohamadi, Gam Magazine’nin redaktörü, 18 yıl hapis cezası.

Amir Amirgholi, Gam Magazine’nin redaktörü, 18 yıl hapis cezası.

Mohamad Khanifar, Haft Tapeh işçisi, 6 yıl hapis cezası.”

GAZETECİLER GREVCİLER İÇİN CEZALANDIRILDI

Şeker fabrikasında çalışan işçilerin aylarca ödenmeyen ücretlerini alabilmek için greve gittiklerini hatırlatan Kakabaveh, “Bu cezalar işçilerin greve gitmeleri kadar olanları yazmanın da tehlikeli olduğunu gösteriyor. Gazeteciler hapsedilen grevcilerin taleplerini ve işkenceye uğradıklarını kamuoyuna duyurdukları için hapis cezalarına çarptırıldı” dedi.

Kakabaveh, İslam adalet kurumlarının şirket ve fabrika sahiplerinin gerçekleştirdikleri hak ihlallerini ele alacaklarına grevci işçileri, grev ve işkenceleri haberleştiren gazetecileri cezalandırdığına dikkat çekti.

Bu tür zalimliğin sadece despot ve temelde korkak yöneticiler tarafından yapılabileceğini söyleyen Kakabaveh, İsveç’in yeni Dışişleri Bakanı Ann Linde’ye “İran işçilerinin özgür sendikalar oluşturmaları, gazeteciler ve işçilere verilen cezaların kaldırılması, gazetecilerin hapis cezası riski olmadan yazabilmeleri ve kırbaç cezasının kaldırılması için” ne yapmayı düşündüğünü sordu.

ÖNCEKİ HABER

Almanya Suudi Arabistan’a silah ihracatını durdurma kararını 6 ay daha uzattı

SONRAKİ HABER

İzlanda halkı ABD’nin ülkedeki askeri varlığını güçlendirmesine karşı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...